pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάλεσμα Μπουτάρη στα ποντιακά σωματεία για κοινή εκδήλωση μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου

6/05/2014 - 12:40μμ
Μπουτάρης vs Πόντιοι: Αύριο η δίκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάλεσμα ενότητας στους φορείς που εκπροσωπούν τον ποντιακό ελληνισμό απευθύνει ο Γιάννης Μπουτάρης, αναλαμβάνοντας συγχρόνως την πρωτοβουλία να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε για πρώτη φορά φέτος να γίνει πραγματικότητα ο στόχος της οργάνωσης μιας κοινής εκδήλωσης μνήμης στις 19 Μαΐου.
 
Της Βαρβάρας Ζούκα

«Η φωνή του ποντιακού ελληνισμού πρέπει να ακουστεί ενιαία, ώστε να είναι και ισχυρή», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Μπουτάρης σε συναντήσεις που συγκάλεσε ενόψει της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρόντες στις συναντήσεις αυτές ήταν εκπρόσωποι τόσο από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, ενώ συμμετοχή υπήρξε και εκ μέρους του σωματείου που εκπροσωπεί τους παλιννοστούντες.

Πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως διατυπώθηκε διά στόματος Γιάννη Μπουτάρη, είναι στις 19 Μαΐου να ενωθούν στην πλατεία Αγίας Σοφίας -μπροστά από το Μνημείο της Γενοκτονίας- όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν τον ποντιακό ελληνισμό σε μια κοινή εκδήλωση, η οποία θα τεθεί υπό την ομπρέλα του κεντρικού δήμου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε προς τους εκπροσώπους όλων των ποντιακών σωματείων, ότι ουδείς επιθυμεί να παρέμβει στα εσωτερικά τους ζητήματα, τονίζοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι η συμφωνία σε μια κοινή εκδήλωση μνήμης, πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα της, θα ισχυροποιούσε και τα αιτήματα του ποντιακού κόσμου.
«Ήδη, όλες οι ομοσπονδίες έχουν απευθυνθεί στον δήμο, ζητώντας την παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας, ώστε να οργανώσουν εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Εάν δεν υπάρξει συνεννόηση για την προετοιμασία κοινής εκδήλωσης, προσωπικά δεν θα παραχωρήσει την πλατεία σε κανένα σωματείο και από μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης δεν θα παρασχεθεί απολύτως καμία διευκόλυνση σε όσους θελήσουν να οργανώσουν κάποια εκδήλωση», διεμήνυσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
«Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι η φωνή του ποντιακού ελληνισμού να ακουστεί ενωμένη», είπε από την πλευρά του και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, προσθέτοντας ότι για το θέμα αυτό έχουν ήδη οργανωθεί τρεις συναντήσεις, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μία εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι εκπρόσωποι των Ποντίων

Καταρχήν θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζει την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για την οργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης μνήμης υπό την ομπρέλα του δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. «Πάντοτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρίνεται ως θετικό, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι όροι και κανόνες. Έχω ζητήσει γραπτώς τις θέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε το θέμα να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Φαχαντίδης.
Με θέρμη, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν την πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. «Έχουμε ωριμάσει και ηλιακά και πνευματικά, ώστε να μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης συνεννόησης για μια κοινή εκδήλωση μνήμης. Έχουμε χρέος να διώξουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος», σημείωσε με νόημα η πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. Χριστίνα Σαχινίδου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει αιτήματα από τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας μέχρι και την επαναφορά των συντάξεων που διακόπηκαν στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων έχει ήδη απευθυνθεί με επιστολή της προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καλώντας την σε κοινή εκδήλωση μνήμης ενόψει της 19ης Μαΐου. «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η ανάγκη για ενότητα πρέπει να γίνει φανερή στην πράξη και ας αποτελέσει η κοινή μας εκδήλωση την απαρχή των εξελίξεων για την ένωση στον ποντιακό χώρο», σημειώνεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο Χριστίνα Σαχινίδου και τη γενική γραμματέα της Π.Ο.Π.Σ,  Βικτωρία Σαββίδου.

Πηγή: makthes.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά που ανέβασε την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι», στο φινάλε του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Μια βραδιά σαν επιστροφή στο «σπίτι» – Όταν το θέατρο έγινε μνήμη και Πόντος μαζί

30/04/2026 - 9:36μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Το Μουσείο «Κεντώντας τη μνήμη» στον Αγώνα Δρόμου Μνημείων – Σε συνεργασία με το σωματείο «Ίαμος»

30/04/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: YouTube/ Giorgos Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο ποντιακό τραγούδι από τον Γιώργο Ιωαννίδη: Το «Γιαβάς Γιαβάς» είναι ο καρπός της συνεργασίας Λάζου Ιωαννίδη – Σάββα Τσενεκίδη

30/04/2026 - 7:18μμ
Η Παναγία Σουμελά από ψηλά (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Νέα ζητήματα ασφάλειας στο προσκήνιο – Ξανά στο μικροσκόπιο το εμβληματικό μοναστήρι στον Πόντο

30/04/2026 - 6:29μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση σπιτιών και οικημάτων σε ένα χωριό του Πόντου (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη: Η στιγμή των εγκαινίων για το Ποντιακό Μουσείο – Πότε κόβεται η κορδέλα

30/04/2026 - 2:50μμ
Τέσσερις λύρες, ένα διήμερο στο Μικροχώρι Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένα διήμερο που δεν είναι «σεμινάριο» – Συνάντηση παράδοσης που ζητά να γίνει θεσμός

30/04/2026 - 1:06μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα, Τετάρτη 29 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιατί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στα κοιμητήρια του Αμυγδαλεώνα Καβάλας

30/04/2026 - 11:03πμ
(Φωτ.: Facebook/Syllogos Pontion Reutlingen)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη»: Οι Πόντιοι της Γερμανίας κρατούν ζωντανή την ιστορία

30/04/2026 - 9:22πμ
Η Ίμερα σε φωτογραφία που δημοσίευσε η «Ποντιακή Εστία» στο 5ο τεύχος
ΠΟΝΤΟΣ

Σοϊλεμέζ Μεχμέτ πασάς, ή «ταπεινός ιερεύς Ελευθέριος»; Η ιστορία ενός «δίπιστου» όπως την διέσωσε ο Γ.Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις)

29/04/2026 - 9:16μμ
Επετειακή μπλούζα για τα 100 χρόνια στο Κίζαρι Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Savvas Kamenidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: 100 χρόνια από τη δεύτερη προσφυγιά – Τα ονόματα που ξανακούστηκαν μετά από έναν αιώνα

29/04/2026 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Διέλυσε τη Μονακό ο Ολυμπιακός και έκανε το 2-0

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com / iAmMrRob)

Γαλλία: Ανήλικος χάκερ φέρεται ότι έκλεψε τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΕΑ / EUROKINISSI)

Πολεμική Αεροπορία: Συνεκπαίδευση Ελλάδας-Ιταλίας στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας

1 ώρα πριν
Η θεατρική ομάδα «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά που ανέβασε την κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι», στο φινάλε του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Μάνος Βλαστός)

Δημήτρης Ψαθάς: Μια βραδιά σαν επιστροφή στο «σπίτι» – Όταν το θέατρο έγινε μνήμη και Πόντος μαζί

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

ΕΛΑΣ: Επιχείρηση για την καταπολέμηση τουρκικών συμμοριών που δρουν στην Ελλάδα –Τρεις συλλήψεις

2 ώρες πριν
Από παλαιότερη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς σε Ανθοκομική Έκθεση (φωτ.: facebook / Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς)

Καλαμαριά: Πρωτομαγιά δίπλα στη θάλασσα – Με γλέντια και έντονο ποντιακό χρώμα το τελευταίο τριήμερο της Ανθοκομικής Έκθεσης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign