pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν τη πρώτη κλίμακα μέτρησης τσουνάμι

22/01/2014 - 4:45μμ
Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν τη πρώτη κλίμακα μέτρησης τσουνάμι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν τη πρώτη κλίμακα μέτρησης τσουνάμι

Σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι οι ερευνητές του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος δημιούργησαν την πρώτη παγκόσμια κλίμακα για τσουνάμι που καταξιώνεται και εξελίσσεται σε ένα πολύτιμο εργαλείο που ακτινογραφεί το παρελθόν και θωρακίζει το μέλλον από τις καταστροφές.

Ο κ. Λέκκας είναι αποκαλυπτικός για το μέγεθος της αξίας και της ικανότητας των Ελλήνων επιστημόνων: “Προλάβαμε τους Ιάπωνες, τη δημιουργήσαμε πρώτοι…πριν από τη δική μας υπήρχαν κάποιες ελάχιστες αναφορές για κλίμακα οι οποίες βασίζονταν σε πολύ παλιά δεδομένα..Είχαν μια κλίμακα σε 3 βαθμούς η οποία αφορούσε τσουνάμι όπως αυτό του 1927.Ούτε μέσα είχαν ούτε εργαλεία για να τα εκτιμήσουν”

Η κλίμακά τους δημοσιεύθηκε στο έγκριτο σεισμολογικό περιοδικό «Bulletin of the Seismological Society of America» την επονομαζόμενη «Βίβλο» της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας.

Η ιδέα για δημιουργία μιας 12βάθμιας κλίμακας έπεσε στο ερευνητικό τραπέζι, κατά τη μελέτη του ιαπωνικού τσουνάμι. «Τότε μας δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε δορυφόρους, αεροφωτογραφίες, όλα τα μέσα, σε συνδυασμό με τις επί τόπου παρατηρήσεις. Είμαστε η μόνη ομάδα που παραβρέθηκε και στις δύο καταστροφές -είδαμε δύο τσουνάμι μεγάλα, είχαμε δεδομένα και από τον Ινδικό και από την Ιαπωνία και το ένα φαινόμενο συμπλήρωνε το άλλο. Βάζοντας κάτω αυτά τα στοιχεία, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να κάνουμε μια κλίμακα τσουνάμι που δεν θα είναι υποκειμενική, αλλά αντικειμενική. Θα στηρίζεται σε δεδομένα που μπορούν να δουν όλοι» τονίζει ο κ. Λέκκας στην εφημερίδα.

Οσο για τον τρόπο που λειτουργεί η κλίμακά τους, οι ερευνητές, μιλώντας στην «Ελευθεροτυπία», εξηγούν: «Κατατάξαμε τα κριτήρια σε ομάδες για να μπορούμε να εκτιμήσουμε το τσουνάμι. Η πρώτη ομάδα αφορά στα φυσικά χαρακτηριστικά του, για παράδειγμα το ύψος κύματος στην ακτή, την απόσταση που έχει από την παραλία. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις επιπτώσεις που είχε στους ανθρώπους, η τρίτη τις επιπτώσεις που είχε στο περιβάλλον, αν διέβρωσε την ακτή, αν απέθεσε ίζημα, αν είχε επιπτώσεις στα δάση, η τέταρτη τα έργα υποδομής, για παράδειγμα στα λιμάνια, η πέμπτη τα κινούμενα αντικείμενα, δηλαδή τις βάρκες, τα τρένα, τα αυτοκίνητα και η έκτη τις επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον, στα ξύλινα, μεταλλικά ή τσιμεντένια σπίτια.

Το κάθε κριτήριο εξυπηρετεί καλύτερα και διαφορετικά κομμάτια στη 12βάθμια κλίμακα· ταξινομώντας τα σε κατηγορίες και κρίνοντάς τα χωριστά έχεις καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να έχεις μια κλίμακα κατάλληλα χωρισμένη σε κομμάτια, ώστε ο επιστήμονας όταν τη χρησιμοποιεί να μην έχει μεγάλη αμφιβολία για το βαθμό έντασης. Να είναι διακριτά τα σκαλοπάτια, αλλά να μην υπάρχει και κορεσμός στον ανώτατο βαθμό».

Πηγή: defencenet.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη - Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία» (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Βουλή: Εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – 160 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ» και 84 «κατά»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: «Καθάρισε» στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός

4 ώρες πριν
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ελενη Τριανταφυλλιδου)

Ο «Ακρίτας» θα ζωντανέψει την ποντιακή παράδοση στο Βούπερταλ

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Σκούρτα Βοιωτίας: Άνδρας βρέθηκε δεμένος και απανθρακωμένος μέσα σε ΙΧ

6 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με ένα μικρό Ποντιόπουλο στη διάρκεια των εκδηλώσεων της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Πώς θα τιμώνται οι Ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στις σχολικές τάξεις

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign