pontosnews.gr
Τρίτη, 26/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι φοιτητές Κοζάνης τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων

6/06/2013 - 12:14μμ
Οι Πόντιοι φοιτητές Κοζάνης τίμησαν την Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κοζάνης, υπό την Αιγίδα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Με τις εισηγήσεις των κ. κ. Ευστάθιου Πελαγίδη Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αλύτρωτος ελληνισμός στην περίοδο της Γενοκτονίας 1908-1923» και Σάββα Καλεντερίδη – Εκδότη με θέμα « Γεωπολιτικές συνθήκες που οδήγησαν στη Γενοκτονία και ο χειρισμός του ζητήματος από την Ελλάδα από το 1923 έως σήμερα», ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης, υπό την Αιγίδα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξης της εκδήλωσης, χαιρετισμό εκ μέρους της Διοίκησης και του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νικόλαου Ασημόπουλου απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Μητλιάγκα, και εκ μέρους του Συλλόγου ο  Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησε ο κόσμος με την παρουσία του καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων, οι οποίοι έθεσαν και ερωτήσεις στους εισηγητές μετά το πρώτο μέρος των εισηγήσεων.

Ο κ. Στυλιανός Ιωαννίδης παρουσίασε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης με ιδιαίτερες αναφορές στο αρχείο του Πόντου, ένα αφιέρωμα μνήμης στον Γιώργο Αμαραντίδη και τον Χαράλαμπο Εφραιμίδη,  που με εξαίρετο τρόπο επιτέλεσαν ο κ. Ηλίας Υφαντίδης μαθητής του  Γ. Αμαραντίδη στη λύρα,  και ο κ. Αναστάσιος Κοτταρίδης στο νταούλι.. Στο αφιέρωμα μνήμης στον Χρήστο Αντωνιάδη η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών κ. Σόνια Χατζηαναστασίου, ανέγνωσε το 3ο Χορικό από τη « ΜΉΔΕΙΑ» στην ποντιακή διάλεκτο και  ακολούθως το κοινό σιγοτραγούδησε με τον κ. Υφαντίδη το τραγούδι «Την πατρίδαμ’ έχασα”.

Συγχαρητήρια προς τους φοιτητές και την Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την υποστήριξη προς τον Σύλλογο απέδωσαν τόσο οι εισηγητές, όσο και ο κ. Υφαντίδης, ο οποίος  φανερά συγκινημένος αποχαιρέτησε  το κοινό με ένα τραγούδι στη μνήμη του δασκάλου του  Γιώργου Αμαραντίδη.

 Οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης των θυμάτων για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού   από το κεμαλικό καθεστώς , και την 29η Μαΐου ημέρα μνήμης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης,  ολοκλήρωσαν τον «1ο Κύκλο Συζητήσεων για την Ιστορία και τον Ποντιακό Πολιτισμό».

Οι Κύκλοι Συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης  και Επιστημονικό Υπεύθυνο, Msc  στην Κοινωνική Ιστορία κ. Στυλιανό Ιωαννίδη, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012 και συμμετείχαν  με εισηγήσεις τους οι κκ.

18-10-2012 Ηλίας Πετρόπουλος,  Επίκουρος  Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα « Ο Πόντος κατά την αρχαιότητα»
13-11-2012  Παρισάτιδα Παπαδοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. με θέμα « Η διαχρονικότητα της Τραπεζούντας. Κοινωνική συγκρότηση της πόλης».
5-12-2012 Ευστάθιος Πελαγίδης, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Η αποκατάσταση των προσφύγων του 1923 στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη, Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτισμικές προεκτάσεις»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Σύλλογο στήριξε η Ομάδα Φωτογραφίας των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο κ. Οδυσσέας Τσακαλίδης, φοιτητής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος ανέλαβε την βιντεοκάλυψη και την φωτογράφιση της εκδήλωσης.

Στο πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας αρχικά τη Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την αιγίδα του,τους χορηγούς επικοινωνίας, τον κ. Ιάκωβο Παντελίδη για την φιλοξενία των προσκεκλημένων, αλλά και  το κοινό για την παρουσία του, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τους παριστάμενους  και ιδιαίτερα προς τους εκπροσώπους των Ποντιακών Συλλόγων για συνεργασία στο πλαίσιο του 2ου Κύκλου, που  θα συνεχιστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.                                                  

Από το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης

Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: maximos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Σύμπας ο Ελληνισμός οφείλει ευγνωμοσύνη στον Κωνσταντίνο Φωτιάδη για όσα έχει κάνει

25/05/2026 - 11:35μμ
Τρισάγιο στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Παναγία Σουμελά, για τα 107 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΙΜ Βεροίας, Ναούσης,  Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Το μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Βέρμιο συγκίνησε τους προσκυνητές

25/05/2026 - 10:05μμ
Γυναίκα με όλα τα υπάρχοντά της στη Μακρόνησο. Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women’s Hospitals records
ΠΟΝΤΟΣ

«Πέθαιναν 50 άνθρωποι την ημέρα»: Η Μακρόνησος των Πόντιων προσφύγων ήταν ένα νέο δράμα μετά τον ξεριζωμό

25/05/2026 - 8:38μμ
Το εικαστικό της Μελίνας Γιαλαμά για το έργο του Γιάννη Τσανασίδη
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Τσανασίδης: «Παλίμψηστα Πόντου – Από τη σιωπή στον ήχο»

25/05/2026 - 6:18μμ
Στο Ηρώο των Πεσόντων στη Χίο, για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Χίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Χίος: «Η μνήμη δεν είναι εκδίκηση, είναι δικαιοσύνη» – Συγκίνηση στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

25/05/2026 - 4:25μμ
Από την εκδήλωση στη Λαμία για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Λαμιέων)
ΠΟΝΤΟΣ

Λαμία: «Η μνήμη είναι ευθύνη» – Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

25/05/2026 - 3:12μμ
Ο Κώστας Καλπατσινίδης παίζει σε γλέντι (πηγή: Facebook / Gogos Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Σίγησε» το ποντιακό κλαρίνο του Κώστα Καλπατσινίδη – Ο δεξιοτέχνης που έδωσε άλλη φωνή στη μουσική των Καρσλήδων

25/05/2026 - 12:32μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων: Το αδιαχώρητο στην πρεμιέρα της παράστασης «Ας εν’ καλά η μάνα σ΄»

25/05/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων «Ο Εύξεινος Πόντος» – Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης: Κοινές εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μάχη της Κρήτης

25/05/2026 - 11:28πμ
(Πηγή: youtube.com / stonisi.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μυτιλήνη: Η μνήμη του Πόντου αντήχησε δυνατά – Βαθιά συγκίνηση μπροστά στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας

25/05/2026 - 10:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την περιοχή του Χολαργού όπου άνδρας επιχείρησε να σκοτώσει στη σύζυγό του πριν αυτοκτονήσει (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Οικογενειακή τραγωδία στον Χολαργό: Πυροβόλησε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

3 ώρες πριν
Ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Metropolitan Expo, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Παύλος Μαρινάκης: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια σε μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: maximos.gr)

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Σύμπας ο Ελληνισμός οφείλει ευγνωμοσύνη στον Κωνσταντίνο Φωτιάδη για όσα έχει κάνει

4 ώρες πριν
Άποψη του κτηρίου όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην Αθήνα (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 20 συλληφθέντες της Κρήτης

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Ηλεία – Αισθητός και στην Αχαΐα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Στα ημιτελικά η ΑΕΚ!

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign