pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιος σύλλογος απέχει από τις εκδηλώσεις “Εορδαία Όψεις ενός αιώνος”;

1/11/2012 - 9:55πμ
Ποιος σύλλογος απέχει από τις εκδηλώσεις "Εορδαία Όψεις ενός αιώνος";
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου αποφάσισε συνειδητά να απέχει από τη συγκεκριμένη διοργάνωση για τους ακόλουθους λόγους:

1. Πιστεύουμε πως το δρώμενο των Μωμόγερων αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινοτήτων που αναβιώνει από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων. Επίσης θέλουμε να αποτελεί και στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του νέου Δήμου. Οποιαδήποτε επομένως συζήτηση ή και εκδήλωση θα πρέπει να ξεκινά με αφετηρία τις κοινότητες αυτές και όχι ως μια πρόσκληση αν θέλουμε να παρευρεθούμε και να μεταφέρουμε το δρώμενο σε μια εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα. Η παρατήρηση δεν έχει τοπικιστικά κίνητρα αλλά αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Οι Μωμόγεροι ξεκίνησαν και ανήκουν στα χωριά της υπαίθρου και συγκεκριμένα στο Δήμο μας στις 4 κοινότητες: Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά και Μεσόβουνο. Διαφωνούμε επομένως με την λογική αφετηρία αυτής της εκδήλωσης και την τάση συγκέντρωσης της πολιτιστικής δραστηριότητας στο κέντρο. Πόσο μάλλον όταν αφορά ένα δρώμενο που αναβίωσε στα χωριά μας και αυτά εξαιρούνται του σχεδιασμού.

2. Έχουμε από πέρσι καταθέσει προφορικά για επεξεργασία και συζήτηση μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάδειξη του δρώμενου των Μωμόγερων ως συστατικού στοιχείου της ταυτότητας της περιοχής. 4 από τα σωματεία στη Δυτική Μακεδονία που αναβιώνουν από χρόνια το δρώμενο βρίσκονται στην Εορδαία. Αλφαβητικά είναι: Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά και Μεσόβουνο. Η πρόταση περιελάμβανε την αναβίωση του εθίμου σε κάθε μία κοινότητα χωριστά σε διαφορετικές ημερομηνίες εντός της περιόδου αναβίωσης (25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου) και στη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης ανήμερα των Φώτων, είτε στην Πτολεμαΐδα είτε σε κάθε χωριό εκ περιτροπής, με την συμμετοχή και άλλων χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα που αναβιώνουν το δρώμενο, κατά το πρότυπο που είχε γίνει στο Καρυοχώρι αλλά και αλλού. Παράλληλα προτείναμε την δέσμευση του Μουσείου για την πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας και στολών προκειμένου να αναδειχθούν οι 4 διαφορετικές παραλλαγές του δρώμενου που αναβιώνουν στα παραπάνω χωριά καθώς και στην διοργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή λαογράφων, ιστορικών, κλπ.

3. Πιστεύουμε πως οι Μωμόγεροι ως δρώμενο θα πρέπει να αναπτυχθούν αυτόνομα ως παραδοσιακό φεστιβάλ την περίοδο του δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου) και όχι ενσωματωμένοι σε ένα ευρύ και πολυποίκιλο φάσμα εκδηλώσεων που δεν έχει συνέχεια και συνάφεια με το δρώμενο. Θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετείτε έτσι κάποιος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 9 Δεκεμβρίου, σε ημερομηνία εκτός της περιόδου αναβίωσης και δεν σχετίζεται με τις εκδηλώσεις που προηγούνται και έπονται.

4. Ο σχεδιασμός δεν έχει λάβει υπόψη ότι από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά θα ξεκινήσουν οι αναβιώσεις του δρώμενου στα χωριά μας.

5. Τέλος είναι οξύμωρο η διοργανώτρια αρχή να μην είναι συνεπής απέναντι στους συλλόγους αλλά να διαθέτει ουκ ολίγα κονδύλια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ας αποσαφηνιστεί αν ο κύριος διοργανωτής θα είναι ο Δήμος ή οι τοπικοί σύλλογοι θα παίξουν τον σημαντικό ρόλο τους. Και δεν είναι θέμα χρημάτων ούτε υποστηρίζουμε έναν κρατικοδίαιτο πολιτισμό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τελευταία. Ως σύλλογος διοργανώνουμε εκδηλώσεις τα τελευταία 4 χρόνια στηριζόμενοι αποκλειστικά σε χορηγίες και τη συμμετοχή του κόσμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ “Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ”
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Πηγή: kozan.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

18/12/2025 - 8:55μμ
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

18/12/2025 - 3:34μμ
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

18/12/2025 - 2:22μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
Ο Γιάννης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (φωτ.:  youtube orasitv)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τίμησε τους παλαίμαχους καλλιτέχνες της σε μία συγκινητική εκδήλωση

17/12/2025 - 10:55μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων του 2024, παρουσίασε  για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, το δρώμενο των Μωμόγερων (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών κάνουν χαμό στο κέντρο της Αθήνας και γλεντούν με θέα την Ακρόπολη

17/12/2025 - 9:20μμ
Τι κι αν είναι Δεκέμβριος, τι κι αν κάνει ψύχρα, τίποτα δεν μας σταματά ούτε στο Αννόβερο της Γερμανίας! (πηγή: instagram.com/syllogospontion.hannover)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα σε ποντιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου

17/12/2025 - 8:47μμ
Φωτογραφία άγνωστου δημιουργού, που αποδίδεται στον ξεριζωμό του 1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δ. Μακρίδη, Π. Παπαδόπουλου: «Δεκέμβριο του ’22 φύγαμε· οχτώ μέρες πριν από τα Χριστούγεννα φτάσαμε στην Ελλάδα»

17/12/2025 - 4:58μμ
Ομαδική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και εκκλησιαστικής υμνολογίας στο Καραπάντσειο

17/12/2025 - 2:53μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά επέστρεψε στο Βέρμιο: Σύμβολο πίστης, μνήμης και μητρικής προστασίας

17/12/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Conference League: Τα γύρισε όλα τούμπα στις καθυστερήσεις και πέταξε στους «16» η ΑΕΚ!

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Διαμαντής Καραναστάσης: Ο πρώην βουλευτής εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ στο κέντρο της Αθήνας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Φρέναρε τη Χάποελ ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο)

Λονδίνο: Η ελληνική πρεσβεία τίμησε τα 70 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider)

ΗΑΕ: Ισχυρές καταιγίδες απειλούν το Ντουμπάι – Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε σημαντικές ποσότητες κάνναβης στην Αττική

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign