pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

Του Παντελή Σαββίδη

17/10/2026 - 10:09πμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ελληνική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί το ερώτημα: Έχει η Αθήνα σχέδιο που μπορεί να παράγει αποτελέσματα ή περιμένει να διαμορφωθούν οι εξελίξεις από άλλους; Το ευτύχημα, προς το παρόν, είναι ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η ρήξη αυτή δημιουργεί ορισμένες προϋποθέσεις ευνοϊκές για την Ελλάδα και δυσκολεύει την Άγκυρα, χωρίς να εξασφαλίζει αυτομάτως οφέλη για την Αθήνα.

Μπορεί, όμως, μια χώρα να βασίζει την πολιτική της σε εξελίξεις που δεν ελέγχει;

Η διακοίνωση της Τρίπολης που τις τελευταίες ημέρες έλαβε δημοσιότητα, είχε σταλεί στις 24 Αυγούστου. Δημοσιεύματα την επανέφεραν στο προσκήνιο στα μέσα Οκτωβρίου, την ώρα που η Ελλάδα προωθεί έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Η Λιβύη διαμαρτύρεται για τις έρευνες και προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει τις συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η Αθήνα απάντησε διπλωματικά, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις.

Γιατί η διακοίνωση δημοσιοποιήθηκε τώρα; Η χρονική σύμπτωση με τα ελληνικά ενεργειακά σχέδια μπορεί να δείχνει προσπάθεια της Τρίπολης να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Το γεγονός, πάντως, ότι η διακοίνωση ήταν γνωστή από τον Αύγουστο και ήρθε στη δημοσιότητα δύο μήνες αργότερα απαιτεί εξήγηση. Η συνέχιση των επαφών της Αθήνας με τη Λιβύη δείχνει ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει οριστική ρήξη.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα της Μονής Σινά. Η κυβερνητική ανακοίνωση του 2025 μιλούσε για προκαταρκτική κοινή κατανόηση με την Αίγυπτο, με στόχο να διασφαλιστούν ο θρησκευτικός χαρακτήρας της Μονής και η παραμονή των μοναχών. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι τον τελευταίο λόγο θα είχε η Σιναϊτική Αδελφότητα, χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένη ρύθμιση για την κυριότητα των ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχέδιο συμφωνίας θα αναγνώριζε την κυριότητα στο αιγυπτιακό Δημόσιο, παραχωρώντας στη Μονή διαρκή κατοχή και χρήση. Αν αυτό ισχύει και γίνει αποδεκτό, δεν πρόκειται για τεχνική λεπτομέρεια: Η Μονή θα διατηρεί τη θρησκευτική λειτουργία της, αλλά όχι κατ’ ανάγκην τον τίτλο ιδιοκτησίας. Αναφέρονται διαφωνίες μεταξύ των μοναχών και αναμενόμενη δικαστική εξέλιξη στις 24 Οκτωβρίου. Δεν έχει, ωστόσο, δημοσιοποιηθεί πλήρες υπογεγραμμένο κείμενο. Έχουν γίνει συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Καΐρου. Γιατί, λοιπόν, δεν δίνεται στη δημοσιότητα τι ακριβώς συζητείται;

Προβληματισμό προκαλεί σε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δημοσίευμα του ισραηλινού think tank BESA για το μέλλον του IMEC. Το κείμενο παρουσιάζει ένα σχήμα συνεργασίας Ινδίας, Ισραήλ και Ιταλίας, αποδίδοντας στην Ιταλία τον ρόλο της ευρωπαϊκής πύλης και στην Τεργέστη του φυσικού ευρωπαϊκού τερματικού σταθμού. Η Ελλάδα δεν αναφέρεται σε αυτό το σχήμα. Πρόκειται για πρόταση αναλυτών, όχι για διακρατική συμφωνία, αλλά διαφαίνονται διάφορες τάσεις και ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Η αποτύπωση μιας συγκεκριμένης ιταλικής θέσης αναδεικνύει το κενό: Άλλοι διεκδικούν ρόλο και τον περιγράφουν, ενώ η Ελλάδα δεν έχει κατοχυρώσει αντίστοιχη θέση σε αυτό το ενδιαφέρον σχέδιο.

Η Ελλάδα μπορεί να προβάλλει πλεονεκτήματα για τη διαδρομή του IMEC βάζοντας στον χάρτη τη Θεσσαλονίκη και τα Βαλκάνια, αλλά στο αθηναϊκό κέντρο δεν διακρίνονται για τόσο ευρεία σκέψη.

Στο λιβυκό μέτωπο, τα συμφέροντα Ισραήλ και Τουρκίας συγκρούονται και γύρω από την τουρκική επιρροή στη Λιβύη. Δημοσιεύματα αναφέρουν ισραηλινές πιέσεις προς τον Σαντάμ Χαφτάρ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χωρίς αυτό να συνιστά από μόνο του κοινή ελληνοϊσραηλινή στρατηγική.

Ο ανταγωνισμός Ισραήλ και Τουρκίας μπορεί σήμερα να ευνοεί την Αθήνα. Δεν είναι, όμως, ελληνική στρατηγική και δεν είναι μόνιμος. Αν τα συμφέροντά τους συγκλίνουν αύριο σε ένα ζήτημα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για να προστατεύσει τις θέσεις της. Χρειάζεται δική της πολιτική, συγκεκριμένες προτάσεις για ενεργειακούς και μεταφορικούς διαδρόμους και διαφάνεια στις συμφωνίες που αφορούν κρίσιμα εθνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα. Αλλιώς, η αυτοσυγκράτηση κινδυνεύει να εκληφθεί ως απουσία –και οι εκκρεμότητες να γίνουν το νέο status quo.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

49 δευτερόλεπτα πριν
Τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν πριν το δικαστήριο μπορέσει να αποφανθεί επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν (φωτ.: Asia News)

Τουρκία: Νέο κύμα διώξεων κατά Χριστιανών με κατεδαφίσεις περιουσιών και απαγόρευση πατρογονικών επωνύμων

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Κόκκινα δάνεια: Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες και τους servicers

50 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο για πολιτική συγκέντρωση στη Τζόρτζια, στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

1 ώρα πριν
Η αφίσα της εκδήλωσης

Πτολεμαΐδα: Από την προσφυγιά στο μέτωπο του ’40 – Εκδήλωση για τους Πόντιους στρατιώτες

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Καιρός: Βροχές στα ανατολικά και πτώση της θερμοκρασίας – Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV