Στον Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας Σουμελά στις Αχαρνές βρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Την παρουσία του γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του γραφείου του Νίκος Τσιούτσιας, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τον εορτασμό.
Η μεγάλη πανήγυρη στις Αχαρνές
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό και την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, μέσα σε κλίμα κατάνυξης.
Την Παρασκευή τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα ακολούθησαν ο Μέγας Εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και επισήμων.
Η ετήσια πανήγυρη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά γεγονότα των Αχαρνών, συνδέοντας την ορθόδοξη λατρεία με τη μνήμη και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού.
Η εκκλησιαστική κοινότητα της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών ιδρύθηκε το 1994, σε μια περίοδο κατά την οποία στην περιοχή εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός Ποντίων από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Οι περισσότεροι είχαν μεγαλώσει στους κόλπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών τους δημιουργήθηκε μια ενορία που θα τελούσε τις ακολουθίες με το παλαιό εορτολόγιο και εν μέρει στην εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα, παραμένοντας υπό τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο ναός εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη συγκεκριμένη κοινότητα, αλλά και για τους Πόντιους της ευρύτερης περιοχής.
Συνεχίζεται το Ποντιακό Αντάμωμα
Μετά την ολοκλήρωση του θρησκευτικού σκέλους άρχισε το καθιερωμένο πενθήμερο Ποντιακό Αντάμωμα, το οποίο θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, Σάββατο 29 Αυγούστου, στη σκηνή θα βρεθεί ο Μπάμπης Καστρινόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν ο Δημήτρης Καρασαβίδης, ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης και ο Ανέστης Ιωακειμίδης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 21:00 έως τη 01:00, με την ποντιακή λύρα, το τραγούδι και τον χορό να δίνουν συνέχεια στη μεγάλη γιορτή.

















