pontosnews.gr
Παρασκευή, 11/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έπος του Διγενή: Πώς το ξεχασμένο χειρόγραφο στην Παναγία Σουμελά άλλαξε τη λαογραφία

Από τη συμπτωματική ανακάλυψη του Έπους του Διγενή στην παρισινή έκδοση του 1875

19/08/2026 - 10:17πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαΐου 1868 όταν ο λόγιος και καθηγητής του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας Σάββας Ιωαννίδης, αξιοποιώντας μια σχολική αργία, ανέβηκε στη μονή της Παναγίας Σουμελά. Σκοπός του ήταν να συλλέξει δημοτικά τραγούδια και στατιστικά στοιχεία. Εκεί, ένας μοναχός τού παρέδωσε χειρόγραφο 90 κιτρινισμένων φύλλων (2.160 σελίδων), νομίζοντας πως κρατούσε μια απλή συλλογή τραγουδιών. Ο Ιωαννίδης κατάλαβε αμέσως ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικότερο, αλλά περιορίστηκε στο να το δώσει στη βιβλιοθήκη του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας. Δύο χρόνια αργότερα ανέφερε την ύπαρξη των φύλλων με το Έπος του Διγενή στο έργο του Ιστορία και Στατιστική της Τραπεζούντος.

Ο Σάββας Ιωαννίδης (1829-1910) ανακάλυψε το χειρόγραφο του Διγενή Ακρίτα το 1868, ύστερα από επίσκεψή του στην μονή της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία του Πόντιου λόγιου από το περιοδικό «Ξενοφάνης» 9-10, 1910, σ. 385. (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα)

Η παρισινή έκδοση του 1875

Όταν ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας πληροφορήθηκε την ύπαρξη του κειμένου, ζήτησε αντίγραφο από τον Σάββα Ιωαννίδη. Αφού το χρησιμοποίησε για να αναδείξει την εκπληκτική ομοιότητα του Έπους του Διγενή με τα δημοτικά τραγούδια της Κύπρου και του Πόντου –τα διαχώρισε σε ακριτικό και απελατικό κύκλο–, το 1872 και σε συνεργασία με τον E. Legrand αποφάσισαν την κοινή έκδοσή του. Καθώς χρειάζονταν ακριβές υλικό, ο Ιωαννίδης τους απέστειλε τελικά το ίδιο το πρωτότυπο χειρόγραφο –ένα κείμενο με ευανάγνωστη γραφή που χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

Το 1875 κυκλοφόρησε στο Παρίσι από τις εκδόσεις Maisonneuve ο τόμος Les exploits de Digénis Akritas d’après le manuscrit unique de Trébizonde.

Το εξώφυλλο της έκδοσης των Σάθα και Legrand, «Les exploits de Digénis Akritas», Παρίσι 1875 (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα)

Το γεγονός ότι η πρώτη αυτή παρουσίαση έγινε στη γαλλική πρωτεύουσα και όχι στην Αθήνα ή την Κωνσταντινούπολη αποτύπωνε ανάγλυφα τον «επαρχιωτισμό» της εθνικής γραμματείας.

Η εισαγωγή των επιμελητών προσέδωσε στα ακριτικά άσματα «τίτλους ευγενείας» έναντι των κλέφτικων, καθώς αναγνωρίστηκαν ως παλαιότερα, ευρύτερης εμβέλειας και οργανωμένα σε κύκλους.

Με τη συγκριτική αυτή ανάγνωση τέθηκαν οι βάσεις για το πέρασμα από μια εθνική-πατριωτική οπτική σε μια αυτόνομη λαογραφική προσέγγιση.

Η ανάγνωση του έπους στον Πόντο

Στον Πόντο, η ανακάλυψη του χειρογράφου δεν οδήγησε σε επιστημονική αναθεώρηση, αλλά λειτούργησε ως επιβεβαίωση της εθνικής μαχητικότητας απέναντι στον κατακτητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ερμηνεία του Περικλή Τριανταφυλλίδη: ενώ ένα ακριτικό άσμα εστιαζόταν στη μάχη με τον Χάροντα και τη θνητότητα, ο Τριανταφυλλίδης το ανέλυσε ως ύμνο σε έναν ατρόμητο πρόμαχο της ελευθερίας.

Την ίδια ώρα το έπος έδωσε ώθηση στη συλλογή γλωσσικού υλικού, προκάλεσε όμως και στρεβλώσεις.

Οι λόγοι θεωρούσαν αυθεντικά μόνο τα τραγούδια που επεδείκνυαν «ακριτικότητα» και «λεβεντιά».

Θεωρώντας μάλιστα ότι οι χωρικοί τραγουδούσαν παραφθαρμένες μορφές λόγω αμάθειας, παρενέβαιναν στα κείμενα συμπληρώνοντας τα «χάσματα», με αποτέλεσμα τα δημοτικά τραγούδια να παραμορφωθούν για να υπηρετήσουν την εικόνα εθνικών μνημείων.

Σελίδα από το «Έπος του Διγενή Ακρίτα», χειρόγραφο Αθηνών-Άνδρου (πηγή: Wikipedia)

Η καθυστερημένη υποδοχή στην Καππαδοκία

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του χειρογράφου, το 1887, ο Σάββας Ιωαννίδης εξέδωσε το κείμενο στην Κωνσταντινούπολη με τον τίτλο Βασίλειος Διγενής Ακρίτης ο Καππαδόκης, θεωρώντας τον ήρωα ως τον τελευταίο πρόμαχο της Καππαδοκίας.

Ωστόσο, οι Καππαδόκες λόγιοι και ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως καθυστέρησαν να εκδηλώσουν ακριτολογικό ενδιαφέρον, καθώς παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην προσπάθεια αναίρεσης των θεωριών του Φαλμεράιερ. Η στροφή εκδηλώθηκε ουσιαστικά μετά το 1885, όταν η πραγματεία του Νικολάου Πολίτη για το Τραγούδι του νεκρού αδελφού ανάγκασε τον Σύλλογο να συνδέσει την αντιφαλμεραϊκή τάση με τα ακριτικά ζητήματα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, μελετητές όπως ο Αναστάσιος Λεβίδης και ο Γεώργιος Παχτίκος διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την προβολή της Καππαδοκίας ως κοιτίδας της ελληνικής ποίησης.

• Πηγή: Σαπκίδη Όλγα, «Ανακάλυψη του Έπους του Διγενή», 2002, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία

Παραπομπές

• Bryer, A., “The Tourkokratia in the Pontos: Some Problems and Preliminary Conclusions”, Neo-Hellenika 1 (1970), σελ. 30-54.
• Dawkins, R.D., “The recent study of folklore in Greece”, στο Papers and transactions of the Jubilee Congress of the Folklore Study (1930), σελ. 121-137.
• Legrand, E. – Sathas, C., Les exploits de Digénis Akritas d’après le manuscrit unique de Trébizonde (Paris 1875).
• Ελευθεριάδης, Ρ., Συνασός, ήτοι μελέτη επί των ηθών και των εθίμων αυτής (Αθήναι 1879).
• Ιωαννίδης, Σ., Βασίλειος Διγενής Ακρίτας ο Καππαδόκης (Κωνσταντινούπολις 1887).
• Μπαλτά, Ε. – Αναγνωστάκης, Η., Η Καππαδοκία των «ζώντων μνημείων» (Αθήνα 1990).
• Σάθας, Κ., Bibliotheca Graeca Medii Aevi (Βενετία 1873).
• Τριανταφυλλίδης, Π., Οι Φυγάδες (Αθήνα 1870).

Διαβάστε ακόμη:

Κελώρα: Το χωριό του ήρωα Διγενή Ακρίτα βρισκόταν στη Χαλδία του Πόντου

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

Ο τάφος του Διγενή Ακρίτα – Ο θρύλος της Τραπεζούντας

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δάσκαλος Σπύρος Μαντίδης με τη μητέρα του, τη σύζυγό του Χριστίνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του (πηγή: Facebook / Χρήστος Αηδονίδης – «Ψηφιακή Σάντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπύρος Μαντίδης: Ο δάσκαλος της Σάντας κόντρα στο «τα πολλά τα γράμματα τη διαβόλ’»

10/09/2026 - 10:55μμ
(Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook/pliroforiodotis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Με 50μελή αποστολή ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου στο Φεστιβάλ της Βέροιας

10/09/2026 - 10:30μμ
(Φωτ.: Σοφία Αμπερίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ιαπωνία και Πόντος έσμιξαν ξανά στη ΔΕΘ

10/09/2026 - 9:39μμ
(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Χανιά: Το μήνυμα του μητροπολίτη Τίτου στους Πόντιους – «Η ψυχή των Ποντίων και των Κρητικών είναι μία ψυχή»

10/09/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Ποντιακοί ήχοι και χοροί με φόντο το λιμάνι της Νέας Περάμου

10/09/2026 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ’» στο Πετρωτό, όπου η ποντιακή λαλιά, το χιούμορ και η συγκίνηση συνάντησαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πετρωτό Θεσσαλονίκης: Γέλιο και συγκίνηση στην ποντιακή λαλιά 

10/09/2026 - 1:42μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας «Η Μπίγα»: Ματαιώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης λόγω πένθους

10/09/2026 - 12:05μμ
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της νέας στέγης των «Αργοναυτών – Συλλόγου Ποντίων Χανίων» (φωτ.: zarpanews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» άνοιξαν πανιά στα Χανιά – Νέα στέγη για την ποντιακή παράδοση

10/09/2026 - 10:08πμ
Το ψηφιδωτό δάπεδο του 4ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στη βασιλική της Πομπηιούπολης, στην Παφλαγονία (φωτ.: Yπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πομπηιούπολη: Η μεγάλη πολιτεία του ελληνισμού της Παφλαγονίας επιστρέφει στο φως

10/09/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή παράδοση, τανωμένος σορβάς και περέκ στη «Βαλκανική Πλατεία» από το Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

9/09/2026 - 8:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρία Μπακαλίδου, η Σύρμω Καπούτση και η Κατερίνα Πουταχίδου κατά την παρουσίαση των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στο 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Σίδνεϊ (φωτ.: Facebook / Greek Community of Melbourne's Language & Culture Schools)

Τα ελληνικά δεν αρκεί να διδάσκονται – Στη Μελβούρνη τα παιδιά μαθαίνουν να τα ζουν

8 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Εμινέ Ερντογάν στο πλευρό του, απευθύνεται σε κατοίκους του Γκιουνεϊσού, στη Ριζούντα. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Τουρκία: Ο Ερντογάν μίλησε για «εκλογές που πλησιάζουν» – Σενάρια για πρόωρες κάλπες

32 λεπτά πριν
Εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ, όπως φαίνονται από τη χερσόνησο Μουσαντάμ του Ομάν, στις 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Stringer)

Από την Οδησσό στο Ορμούζ: Πέντε εμπορικά πλοία στο στόχαστρο μέσα σε μία νύχτα

56 λεπτά πριν
Το προεδρικό μέγαρο στην Τσανκάγια της Άγκυρας, το 1935. Η έκταση όπου διαμορφώθηκε το συγκρότημα περιλάμβανε τις ιστορικές αμπελουργικές κατοικίες της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία έχασε την περιουσία της κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μετά το 1921 έγινε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ – ένα εμβληματικό παράδειγμα της διαδρομής των «εγκαταλελειμμένων περιουσιών» (φωτ.: Library of Congress / Matson Collection· επιχρωματισμός: Gargarapalvin / Wikimedia Commons)

Οι «εγκαταλειμμένες» περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Τουρκία: Πώς η «απουσία» έγινε αρπαγή

1 ώρα πριν
Στο καθολικό της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγίας, στα Καμένα Βούρλα (φωτ.: Μητρόπολη Φθιώτιδος / Δημήτρης Λιάσιος)

Καμένα Βούρλα: Τίμησαν τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ μάρτυρες

2 ώρες πριν
Τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε' τάξης του 34ου Δημοτικού Θεσσαλονίκης. Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα – Τι αλλάζει τη νέα χρονιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV