Στην υλοποίηση ενός νέου κύκλου πρόωρων αποπληρωμών χρέους προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την καταβολή 6,94 δισεκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Ιούνιο για το διμερές δάνειο των 52,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωζώνη, ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόωρη εξόφληση επιπλέον 13 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2026.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αξιοποίηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και της υφιστάμενης ρευστότητας στοχεύει στον περιορισμό του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στο 137% για το τρέχον έτος, διαμορφώνοντας τον δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα της Ιταλίας έως το τέλος του έτους.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρουν ότι η τακτική των πρόωρων καταβολών παράγει συγκεκριμένα δημοσιονομικά αποτελέσματα:
- Βάσει του νέου κόστους δανεισμού, κάθε ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόωρης αποπληρωμής επιφέρει εξοικονόμηση 30 εκατομμυρίων ευρώ.
- Από το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το άμεσο όφελος υπολογίζεται σε 360 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος επταετίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Κατά την περίοδο 2019-2025, οι συνολικές πρόωρες αποπληρωμές δανείων από το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως επισημαίνεται, η διατήρηση χαμηλών spreads σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αξιοπιστίας απέναντι στους διεθνείς επενδυτές συνιστούν θετικούς παράγοντες για την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Παράλληλα, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση των ετήσιων μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και μετά το 2032, ενώ το διμερές δάνειο προγραμματίζεται πλέον να αποπληρωθεί πλήρως έως το 2031, αντί του αρχικού σχεδιασμού για το 2041.
Οι προβλέψεις της Scope Ratings
Στην πορεία του ελληνικού χρέους αναφέρεται και ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings. Σε πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους θα υποχωρήσει από το 136% φέτος και το 128% το 2027, στο 107% του ΑΕΠ το 2031.
Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, το 2031 η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει χαμηλότερο ποσοστό χρέους όχι μόνο από την Ιταλία, αλλά και από τη Γαλλία και το Βέλγιο, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 90% το 2031 (στα ίδια επίπεδα με το 2027).
Τέλος, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους:
- Σεπτέμβριος: Αξιολογήσεις από DBRS, Moody’s και SCOPE.
- Οκτώβριος: Αξιολόγηση από Standard & Poor’s.
- Νοέμβριος: Αξιολόγηση από Fitch.

















