pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξάνθη: Από την προσφυγιά στις «100 γλυκές χρονιές» – Ένα ζαχαροπλαστείο και η ιστορία μιας πόλης μέσα από τις γεύσεις της

Έναν αιώνα λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το ζαχαροπλαστείο «Παπαπαπαρασκευάς»

27/07/2026 - 1:59μμ
(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα πουράκια και οι καριόκες τοποθετούνται σχεδόν με γεωμετρική ακρίβεια μέσα στο λευκό κουτί με τη χαρακτηριστική κόκκινη γραμματοσειρά, που παραπέμπει σε μια άλλη, νοσταλγική εποχή, τότε που η Ξάνθη της μπελ επόκ γνώριζε ημέρες ευημερίας χάρη στο εμπόριο του καπνού. Στη συνέχεια, το κουτί τυλίγεται προσεκτικά με ένα φίνο χαρτί περιτυλίγματος και δένεται με μια κόκκινη κορδέλα.

Στο τέλος, ανάλογα με την εποχή, προστίθεται ένα μικρό διακοσμητικό στοιχείο: ένα πασχαλινό αυγό, ένα χριστουγεννιάτικο γκι, ένα λουλούδι.

Η μικρή αυτή ιεροτελεστία του πακεταρίσματος είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με τα γλυκά που κρύβει το κουτί. Δεν αποτελεί απλώς μια αισθητική επιλογή, αλλά μια φιλοσοφία που μεταφέρεται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά. Είναι η έκφραση μιας επιχείρησης που συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα ζωής, αλλά κυρίως μιας ομάδας ανθρώπων που από το 1926 μέχρι σήμερα επιμένουν στις ίδιες αρχές, την ποιότητα, τη συνέπεια, τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και κυρίως την αγάπη για κάθε δημιουργία που βγαίνει από το εργαστήριο.

(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων λειτουργίας, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά δεν γιορτάζει απλώς μια μακρά επιχειρηματική διαδρομή. Γιορτάζει μια ιστορία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της ίδιας της Ξάνθης, μιας πόλης που από κέντρο του καπνεμπορίου εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας.

Από τις Σαράντα Εκκλησιές στην Ξάνθη του καπνού

Η ιστορία αρχίζει το 1922. Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς, πρόσφυγας από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης, φτάνει στην Ελλάδα αναζητώντας μια νέα αρχή. Είναι μόλις δεκαεπτά ετών όταν βρίσκει εργασία στο καλύτερο ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης, εκείνο του Στογιαννίδη. Τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα. Η προσφυγιά σημαίνει προσαρμογή, κόπο και καθημερινό αγώνα. Ωστόσο, μέσα από τη δουλειά του ανακαλύπτει όχι μόνο την τέχνη της ζαχαροπλαστικής αλλά και τις δυνατότητες μιας πόλης που τότε γνώριζε μεγάλη οικονομική άνθηση.

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Ξάνθη των δεκαετιών του 1920 και του 1930 ήταν η πόλη του καπνού, μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπου έμποροι, επιχειρηματίες και επισκέπτες από διάφορες γωνιές της Ευρώπης διαμόρφωναν ένα ιδιαίτερο αστικό περιβάλλον. «Η Ξάνθη εκείνη την εποχή δεν ήταν φημισμένη για τα γλυκά της αλλά για τα καπνά της», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της επιχείρησης, και συνεχίζει: «ήταν γενικά μια εύπορη κοινωνία που δεχόταν ανθρώπους από όλη την Ευρώπη.

»Πιστεύω πως αυτό το περιβάλλον επηρέασε τον Γεώργιο Παπαπαρασκευά και του έδωσε τα ερεθίσματα να δημιουργήσει πιο εκλεπτυσμένα γλυκά».

Το 1926 ανοίγει το πρώτο του μικρό κατάστημα στη συνοικία των Δώδεκα Αποστόλων. Λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρεται στην οδό Καβάλας, και το 1935 εγκαθίσταται στη σημερινή του θέση, όπου πολύ γρήγορα αποκτά φήμη για την ποιότητα των προϊόντων του. Από την πρώτη στιγμή φαίνεται πως δεν αρκείται στα συνηθισμένα. Αναζητά νέες γεύσεις, πειραματίζεται και εξελίσσει συνταγές.

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της δημιουργικής ανησυχίας είναι η καριόκα. «Ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα που του άρεσε να δημιουργεί. Έτσι γεννήθηκε η περίφημη καριόκα. Συνδύασε την εξαιρετική σοκολάτα με το καρύδι, ένα προϊόν που υπήρχε σε αφθονία στα βουνά γύρω από την Ξάνθη, δημιουργώντας ένα γλύκισμα που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς», εξηγεί η Ν. Παπαγιαννοπούλου.

Η συμβολή του όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην καριόκα. Τυποποίησε και ανέδειξε παραδοσιακά γλυκά της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπως το σαραγλί, το οποίο μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της επιχείρησης.

Η ποιότητα ως αδιαπραγμάτευτη αρχή

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του μιλούσαν για έναν άνθρωπο απαιτητικό, σχεδόν αυστηρό όταν επρόκειτο για την ποιότητα. «Δεν δεχόταν να υπάρχει κάτι μπαγιάτικο στο κατάστημά του. Για την εποχή εκείνη τα στάνταρ που είχε θέσει ήταν εξαιρετικά υψηλά.

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

»Προτιμούσε πάντα ντόπιους παραγωγούς, έδινε τεράστια σημασία στις πρώτες ύλες, φρέσκα αυγά, έπαιρνε το γάλα σε κρέμα, παρασκεύαζε το δικό του βούτυρο. Ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να παρασκευάζουμε το βούτυρο που χρησιμοποιούμε. Νομίζω ότι με αυτήν τη φιλοσοφία ανέβασε συνολικά τον πήχη της ζαχαροπλαστικής στην Ξάνθη. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα η πόλη εξακολουθεί να θεωρείται η πόλη των γλυκών», επισημαίνει η Ν. Παπαγιαννοπούλου.

Η συνέχεια μιας παράδοσης που πέρασε από γενιά σε γενιά

Το 1974 ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια επιχείρηση που είχε ήδη καταφέρει να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ξάνθη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Η απώλειά του ήταν μεγάλο πλήγμα, όμως η φιλοσοφία που δημιούργησε δεν στηριζόταν μόνο στο πρόσωπό του, αλλά σε μια ομάδα ικανών ανθρώπων που γνώριζαν την τέχνη, μοιράζονταν τις ίδιες αξίες και μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο του.

Η σύζυγός του Χρυσούλα, οι δυο κόρες του, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, κράτησαν ζωντανή την παράδοση.

Ο αρχιτεχνίτης Στέλιος Αρσένης και ο Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος, που ανέλαβαν τη διοίκηση και την εμπορική λειτουργία της επιχείρησης, συνέβαλαν αποφασιστικά στη συνέχεια και στην εξέλιξή της. Οι κόρες του πήγαν στην Αθήνα, όπου εκεί ο εγγονός του λειτουργεί μέχρι σήμερα το κατάστημα στη Γλυφάδα. «Όσοι ασχολούμαστε σε αυτή την επιχείρηση είμαστε η τρίτη γενιά και από πίσω ακολουθεί η τέταρτη. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε αντιπαλότητες, πάντα λειτουργούσαμε σαν μια ομάδα. Υπήρχε συνεργασία, κατανόηση, κοινός βηματισμός και κοινοί στόχοι», αναφέρει η Ν. Παπαγιαννοπούλου.

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σήμερα στα δύο καταστήματα, στην Ξάνθη και την Αθήνα, αλλά και στο σύγχρονο εργαστήριο της εταιρείας, εργάζονται συνολικά 57 άνθρωποι. Ανάμεσά τους υπάρχουν εργαζόμενοι που αφιέρωσαν σχεδόν ολόκληρη τη ζωή τους στην επιχείρηση. «Οι εργαζόμενοι είναι για εμάς οικογένεια – κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Υπάρχει σήμερα εργαζόμενος που είναι 65 ετών και θα συνταξιοδοτηθεί, ο οποίος εργάζεται σε εμάς από 15 ετών. Θέλουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους μας και να νιώθουμε όλοι μαζί μια ομάδα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νατάσα Παπαγιαννοπούλου.

Σταθερά βήματα σε έναν κόσμο που αλλάζει

Η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής βρίσκει το ζαχαροπλαστείο σε μια εποχή διαφορετική από εκείνη που ξεκίνησε. Η αγορά της ζαχαροπλαστικής έχει αλλάξει, οι τάσεις διαμορφώνονται πλέον μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι καταναλωτές αναζητούν συνεχώς νέες εικόνες και εμπειρίες.

Η επιχείρηση, ωστόσο, επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο. Δεν αρνείται την εξέλιξη, αλλά δεν εγκαταλείπει τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε.

«Δεν καινοτομούμε συχνά, μένουμε πιστοί στα βασικά μας γλυκά, σε αυτά που ξέρει και αγαπάει ο κόσμος. Δεν είμαστε της λογικής των λεγόμενων “viral” γλυκών που βλέπουμε στο διαδίκτυο, με τα φανταχτερά χρώματα και τις πολλές διακοσμήσεις. Θεωρούμε πως το διαχρονικό είναι το καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια στασιμότητα. Η επιχείρηση παρακολουθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις, δημιουργεί νέα προϊόντα όταν χρειάζεται, και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών της. Όμως η προτεραιότητα παραμένει η ίδια, η διατήρηση της ποιότητας», τονίζει η Ν. Παπαγιαννοπούλου.

(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ανάλογη είναι και η φιλοσοφία της ανάπτυξης. Σε μια εποχή όπου πολλές επιχειρήσεις επιδιώκουν γρήγορη επέκταση, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά επιλέγει τη σταθερότητα. «Δεν ρισκάρουμε, και σίγουρα δεν κάνουμε άλματα. Κάνουμε βήματα σταθερά, μέχρι εκεί που πιστεύουμε πως δεν θα αλλοιώσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας», εξηγεί.

Η επιλογή αυτή αποτυπώνεται και στις αποφάσεις για το μέλλον. Παρότι υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω επέκταση, όπως η δημιουργία νέων καταστημάτων, η οικογένεια γνωρίζει πως κάθε ανάπτυξη πρέπει να μπορεί να υπηρετήσει τις αξίες της.

Ξάνθη, η πόλη των γλυκών και τα επόμενα 100 χρόνια

Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου δεν μπορεί να αποκοπεί από την ιστορία της ίδιας της Ξάνθης – μιας πόλης που κάποτε ανθούσε χάρη στο εμπόριο του καπνού και σήμερα αποτελεί προορισμό για την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τις γεύσεις της.

Για τη Ν. Παπαγιαννοπούλου, η καλύτερη στιγμή για να γνωρίσει κάποιος την πόλη και να επισκεφθεί το ζαχαροπλαστείο είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, στο τέλος του καλοκαιριού.

«Θεωρώ πως είναι η ιδανική εποχή για έναν επισκέπτη να βρεθεί σε αυτή την πανέμορφη πόλη, να την περιηγηθεί, να την γνωρίσει και να δει πόσο αρμονική είναι η συμβίωση των ανθρώπων της. Να διαπιστώσει γιατί την αποκαλούν πόλη των γλυκών», αναφέρει.

(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Σήμερα, έναν αιώνα μετά την ίδρυσή του, το ζαχαροπλαστείο συνεχίζει να υπηρετεί την ίδια ιδέα, ότι ένα γλυκό δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι μνήμη, συναίσθημα, συνάντηση ανθρώπων και κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Από το πρώτο μικρό εργαστήριο του Γεώργιου Παπαπαρασκευά μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της τρίτης γενιάς, η διαδρομή παραμένει βασισμένη στην ίδια αρχή.

«Η ευχή μας για τα επόμενα 200 χρόνια είναι να μην παρασυρθούμε από λογικές και καταστάσεις που είναι έξω και πέρα από τις βασικές μας αρχές και την αξιακή κλίμακα που έχουμε ως άνθρωποι αλλά και ως επιχείρηση», λέει η Ν. Παπαγιαννοπούλου.

Και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά του Γεώργιου Παπαπαρασκευά. Όχι μόνο μια συνταγή για μια διάσημη καριόκα, αλλά μια συνταγή με διάρκεια. Μια συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με την εξέλιξη και αποδεικνύει ότι, κάποιες φορές, το πιο σύγχρονο πράγμα είναι να παραμένεις πιστός σε αυτό που κάνεις καλά.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

5/11/2026 - 10:44πμ
Προσωρινός καταυλισμός προσφύγων από την Καισάρεια, στη Νέα Καισάρεια. Φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου, δεκαετία 1920 (πηγή: ΑΣΚΙ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Παπαδημητρίου: Η Σμυρνιά που φωτογράφισε την Ελλάδα όπου οι πρόσφυγες έπρεπε να ριζώσουν

5/11/2026 - 9:36πμ
(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

4/11/2026 - 5:05μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Τρισευγενη Δημοπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα παιδιά «κάλεσαν» τη βροχή στη Νίκαια: Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας αναβίωσε το αρχαίο έθιμο της Περπερούνας

4/11/2026 - 12:34μμ
Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

3/11/2026 - 4:25μμ
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

1/11/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια από την αναστήλωση της Ευαγγελίστριας των Ταταούλων – Επόμενος στόχος τους η ανακαίνιση του παλιού ελληνικού σχολείου

1/11/2026 - 12:19μμ
Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

1/11/2026 - 11:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου)

Ευρώπη: Η ρωσική οργάνωση «Μαχητές του Ανδρικού Κράτους» πίσω από τις απειλές για βόμβες σε πτήσεις

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com/İhlas Haber Ajansı)

Τουρκία: Οκτώ νεκροί από ένοπλες επιθέσεις στο Αφιόν Καραχισάρ – Συνελήφθη ο δράστης

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Ηλιούπολη: Πόντιοι και Μικρασιάτες παρουσιάζουν τις γεύσεις και τα εδέσματα της πατρίδας τους

1 ώρα πριν
Ο Σαμ Πανόπουλος στο εστιατόριό του, στο Οντάριο (πηγή: Αρχείο οικογένειας / Greek Reporter)

Μπρίσμπεϊν: Ιταλός σεφ απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να παρασκευάσει πίτσα με ανανά – Η ελληνική ιστορία πίσω από τη Hawaiian pizza που διχάζει

2 ώρες πριν
Σύνθεση με τον χειρόγραφο χάρτη του διεκδικούμενου ποντιακού κράτους και απόσπασμα του σχολικού πίνακα από το υπόμνημα του 1918 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)

Πόντος, 1918: Σχολεία, εμπόριο και μεταλλεία στο φάκελο της ανεξαρτησίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων: «Χρυσός» ο Παπαθεοδώρου στο Ντακάρ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV