Για τον Μίκη Θεοδωράκη, η Μικρά Ασία υπήρξε μια βαθιά και ζωντανή ρίζα, που μπορεί να μην αποτέλεσε τόπο γέννησής του, αλλά συνδέθηκε άρρηκτα με την οικογενειακή του ιστορία, τη μνήμη και την ταυτότητά του.
«Είμαι πολύ περήφανος για την μικρασιατική μου ρίζα», είχε πει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, μια φράση που αποκτά ιδιαίτερο βάρος κάθε φορά που η μουσική του συναντά την ιστορική μνήμη των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και ξαναέστησαν τη ζωή τους στην Ελλάδα.
Αυτή ακριβώς τη σχέση έρχεται να αναδείξει ο κύκλος συναυλιών «Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη», ένας μουσικός φόρος τιμής στη μικρασιατική καταγωγή, αλλά και στη βαθύτερη σύνδεση του έργου του με τη μνήμη, την προσφυγιά και τη Ρωμιοσύνη.
Οι συναυλίες δεν είναι μόνο μια μουσική αναδρομή στο έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Είναι ένα ταξίδι σε μια Ελλάδα που κουβαλά μέσα της τις μνήμες της Μικράς Ασίας, των ανθρώπων που έφυγαν, των οικογενειών που ξεριζώθηκαν, αλλά και των νέων κοινοτήτων που δημιουργήθηκαν στις προσφυγικές γειτονιές της Αθήνας και της ευρύτερης Αττικής.
Η επιλογή της Νέας Σμύρνης, της Νέας Ιωνίας και της Πετρούπολης για τις τρεις μεγάλες συναυλίες του αφιερώματος έχει τον δικό της συμβολισμό. Πρόκειται για τόπους που συνδέθηκαν με την εγκατάσταση και τη διαδρομή των προσφύγων, με τη δημιουργία νέων πατρίδων και με τη διατήρηση της μνήμης από γενιά σε γενιά.
Η αυλαία του αφιερώματος θα ανοίξει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης», στο Άλσος Νέας Σμύρνης. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην επέτειο του θανάτου του σπουδαίου συνθέτη και θα έχει τον τίτλο «Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη».
Στη σκηνή θα βρεθούν η Γλυκερία, η Σοφία Παπάζογλου, ο Παναγιώτης Πετράκης, ο Άγγελος Θεοδωράκης και ο βιολιστής Βαγγέλης Σαραντίδης, ενώ ιδιαίτερη θέση θα έχουν και τα χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιολίδα» και του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου.
Η παρουσία των παραδοσιακών συγκροτημάτων προσθέτει μια ακόμη διάσταση στη βραδιά, καθώς η μουσική συναντά τον χορό και την παράδοση, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Η Μικρά Ασία δεν παρουσιάζεται μόνο ως ιστορική αναφορά, αλλά ως ζωντανή μνήμη που συνεχίζει να εκφράζεται μέσα από τις τέχνες.
Το αφιέρωμα συνεχίζεται την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στη Νέα Ιωνία, έναν ακόμη τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσφυγική ιστορία. Η συναυλία «Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη» θα φέρει στη σκηνή την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», την ορχήστρα του βιολιστή Βαγγέλη Σαραντίδη, καθώς και τους Βασίλη Λέκκα, Βαγγέλη Σαραντίδη, Σοφία Παπάζογλου και Άγγελο Θεοδωράκη.
Η τρίτη μεγάλη στάση του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας. Η συναυλία θα στηριχθεί στη χαρακτηριστική δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη: «Είμαι πολύ περήφανος για την μικρασιατική μου ρίζα», που λειτουργεί ως το ιδεολογικό και συναισθηματικό νήμα της βραδιάς.
Στη συναυλία θα συμμετάσχουν η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και η ορχήστρα του βιολιστή Βαγγέλη Σαραντίδη, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας. Τραγουδούν ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Σαραντίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Παναγιώτης Πετράκης και ο Άγγελος Θεοδωράκης, ενώ συμμετέχουν και μέλη των Συλλόγων της Ομοσπονδίας.
Η συγκεκριμένη συναυλία αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η μουσική του Μίκη συναντά οργανωμένα τους φορείς που εκπροσωπούν τη μνήμη και την ιστορική διαδρομή των προσφυγικών κοινοτήτων. Έτσι, το αφιέρωμα γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στη μουσική κληρονομιά του συνθέτη και στη συλλογική μνήμη ενός ολόκληρου κόσμου που κουβαλά ακόμη τις ιστορίες των προγόνων του.
Η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μικρά Ασία, άλλωστε, δεν εξαντλείται σε μια καταγωγική αναφορά. Εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κόσμο που χαρακτήρισε το έργο και τη σκέψη του: η Ελλάδα, η ιστορία της, οι αγώνες της, οι άνθρωποί της και η διαρκής προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η μνήμη.
Στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκαν η ποίηση και η λαϊκή μουσική, το προσωπικό βίωμα και η συλλογική ιστορία. Τα τραγούδια του έγιναν μέρος της καθημερινότητας και της ιστορικής μνήμης πολλών γενεών Ελλήνων. Από τις μεγάλες ποιητικές συνθέσεις μέχρι τα τραγούδια που τραγουδήθηκαν σε πλατείες, θέατρα και σπίτια, η μουσική του κατάφερε να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο αναφοράς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η «Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη» έρχεται να θυμίσει πως οι ρίζες δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι η μνήμη που περνά από τον παππού στον εγγονό, το τραγούδι που διασώζει μια ιστορία, ο χορός που κρατά ζωντανή μια παράδοση και η μουσική που μπορεί να ενώσει ανθρώπους και εποχές.
Και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο αποτύπωμα μιας τέτοιας μουσικής διαδρομής: ότι ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσα από το έργο του, συνεχίζει να συνομιλεί με την Ελλάδα της μνήμης και της προσφυγιάς, με εκείνη την Ελλάδα που γεννήθηκε ξανά μέσα από τον ξεριζωμό και κατάφερε να μετατρέψει την απώλεια σε δημιουργία.
Οι συναυλίες του 2026 που είναι αφιερωμένες στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ανοίγουν, παράλληλα, έναν ευρύτερο κύκλο συναντήσεων με το έργο του, από τα τραγούδια του Αγώνα και τη Ρωμιοσύνη έως τις μελοποιήσεις μεγάλων ποιητών. Ένα πρόγραμμα που αποδεικνύει πως η μουσική του παραμένει ζωντανή, επίκαιρη και ικανή να συναντά διαφορετικές γενιές και διαφορετικά ακροατήρια.

Το πρόγραμμα των συναυλιών του 2026
«Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη»
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου – Νέα Σμύρνη
Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης», Άλσος Νέας Σμύρνης, στην επέτειο του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη.
Συμμετέχουν: Γλυκερία, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Πετράκης, Άγγελος Θεοδωράκης και ο βιολιστής Βαγγέλης Σαραντίδης.
Συμμετέχουν επίσης τα χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιολίδα» και του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου – Νέα Ιωνία
«Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη».
Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ορχήστρα του βιολιστή Βαγγέλη Σαραντίδη.
Συμμετέχουν: Βασίλης Λέκκας, Βαγγέλης Σαραντίδης, Σοφία Παπάζογλου και Άγγελος Θεοδωράκης.
Σάββατο 3 Οκτωβρίου – Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας
«Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη» – «Είμαι πολύ περήφανος για την μικρασιατική μου ρίζα».
Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ορχήστρα του βιολιστή Βαγγέλη Σαραντίδη, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας.
Συμμετέχουν: Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Σαραντίδης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Πετράκης, Άγγελος Θεοδωράκης και μέλη των Συλλόγων της Ομοσπονδίας.
Λοιπές συναυλίες 2026
Σάββατο 25 Ιουλίου – Κύπρος, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
«Νύχτα δίχως άκρη», αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και Γιώργου Σεφέρη.
Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Άγγελος Θεοδωράκης.
Σάββατο 1 Αυγούστου – Βραχάτι
«Τραγούδια του Αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη» με Διονύση Τσακνή, Παναγιώτη Πετράκη, Αγγελική Τουμπανάκη και Άγγελο Θεοδωράκη.
Δευτέρα 10 Αυγούστου – Φιλώτι Νάξου
«Νύχτα μαγικιά» με Δημήτρη Μπάση, Παναγιώτη Πετράκη, Σαββέρια Μαργιολά και Άγγελο Θεοδωράκη.
Παρασκευή 28 Αυγούστου – Σούνιο
Στον Ναό του Ποσειδώνα, στη μεγάλη Πανσέληνο του οξύρρυγχου.
«Νύχτα μαγικιά» με Δημήτρη Μπάση, Παναγιώτη Πετράκη, Σαββέρια Μαργιολά και Άγγελο Θεοδωράκη.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου – Περιστέρι
«Τραγουδώντας τη Ρωμιοσύνη» με Παντελή Θαλασσινό, Σοφία Παπάζογλου και Άγγελο Θεοδωράκη.
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Λυκαβηττού
Με Θοδωρή Φέρρη, Κλαυδία και Άγγελο Θεοδωράκη.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
«Τρεις Ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», με αναφορά στους Γιάννη Ρίτσο, Τάσο Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη.
Συμμετέχουν: Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Πετράκης και Άγγελος Θεοδωράκης.

















