pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχθηκε τη θαυματουργή Παναγία του Ασκού

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση πίστης και μνήμης στο Θρυλόριο, με τη συμμετοχή του Συλλόγου στην υποδοχή ενός ιερού κειμηλίου που συνδέεται με τον ξεριζωμό και την προσφυγική διαδρομή των Ελλήνων

22/07/2026 - 9:53μμ
(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)

(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια ξεχωριστή στιγμή, όπου η πίστη συναντά την ιστορική μνήμη και την προσφυγική παράδοση, έζησε το Θρυλόριο με την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας του Ασκού, γνωστής και ως Παναγίας της Γιάτρισσας. Στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση έδωσε το «παρών» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», συμμετέχοντας σε μια συνάντηση με έντονο συμβολισμό για έναν τόπο που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους με βαθιές προσφυγικές ρίζες.

Η υποδοχή της εικόνας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα. Η Παναγία του Ασκού παρέμεινε στον ναό κατά τις ημέρες του εορτασμού της Αγίας Μαρίνας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς να προσκυνήσουν ένα ιερό κειμήλιο με μια ιδιαίτερα μακρά και συγκινητική διαδρομή.

Η παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στην εκδήλωση είχε ξεχωριστή σημασία. Ο Σύλλογος, μέσα από τη δράση του, συνέβαλε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδόσεων του ποντιακού ελληνισμού, και η συμμετοχή του σε μια εκδήλωση που συνδέεται τόσο έντονα με την προσφυγική πορεία του Ελληνισμού ανέδειξε τη διαχρονική σχέση της πίστης με την ταυτότητα και τη μνήμη.

Η ιστορία της εικόνας ξεκινά, σύμφωνα με την παράδοση, πολλούς αιώνες πριν. Φέρεται να αγιογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον 8ο αιώνα μ.Χ., σε μια εποχή κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία δοκιμαζόταν από την Εικονομαχία. Η παράδοση θέλει την εικόνα να ρίχνεται στη θάλασσα, προκειμένου να διασωθεί από την καταστροφή, και ύστερα από το ταξίδι της στα νερά του Ευξείνου Πόντου να φτάνει στις ακτές κοντά στον Ασκό της ανατολικής Θράκης.

Εκεί, οι κάτοικοι του χωριού την περιέβαλαν με ιδιαίτερη ευλάβεια και την κράτησαν στον τόπο τους ως πολύτιμο θρησκευτικό κειμήλιο. Η Παναγία του Ασκού παρέμεινε συνδεδεμένη με την κοινότητα και την πνευματική ζωή των κατοίκων, μέχρι τη στιγμή που η ιστορία έφερε ξανά τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τον ξεριζωμό.

Το 1914, μέσα στις συνθήκες των διωγμών, οι κάτοικοι του Ασκού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μαζί με όσα μπορούσαν να μεταφέρουν στον δρόμο της προσφυγιάς, προσπάθησαν να διασώσουν και την εικόνα της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, για να την προστατεύσουν και να μην αποκαλυφθεί η ύπαρξή της, την έκοψαν σε τμήματα και την έκρυψαν μέσα σε ένα ξύλινο μπαούλο.

Μετά την άφιξή τους στη νέα πατρίδα, οι πρόσφυγες ένωσαν και πάλι τα κομμάτια της εικόνας και την τοποθέτησαν σε έναν πρόχειρο ναό που είχαν δημιουργήσει. Με αυτόν τον τρόπο, η Παναγία συνέχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς για ανθρώπους που είχαν χάσει τον τόπο τους, αλλά όχι τη μνήμη και την πίστη τους.

Η ιστορία της εικόνας συνδέθηκε στη συνέχεια με την ίδρυση ενός νέου τόπου. Το 1957 ανεγέρθηκε ένας μεγαλοπρεπής ναός προς τιμήν της, σε ύψωμα της περιοχής. Το σημείο ήταν γνωστό ως Γιακίνια, όμως πήρε το όνομα Ασκός, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ανάμνηση του χωριού της Ανατολικής Θράκης από το οποίο είχαν ξεριζωθεί οι πρόσφυγες. Αργότερα, στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από το Αχτάς του Πόντου, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην κοινή ιστορική διαδρομή των προσφυγικών πληθυσμών.

Κατά την ομιλία του, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη θέση που κατέχει η Παναγία στη ζωή των πιστών, σημειώνοντας πως αποτελεί διαχρονικό στήριγμα στις δύσκολες στιγμές και παράδειγμα πίστης, ταπείνωσης και εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού.

•Με πληροφορίες από paratiritis-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Στιγμιότυποαπό το βιντεοκλίπ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ανάθεμα τον παρχάρ’» και «Θεία, δώσ’ με την κουτσή σ’» – Δύο παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια ζωντανεύουν με τη σφραγίδα του Γιώργου Πουλαντσακλή

22/07/2026 - 6:47μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη», στο Λαύριο. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εξωραϊστικός Σύλλογος Λεγραινών - Σουνίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δύο Θάλασσες, Μια Μνήμη»: Ο Πόντος και η Μικρά Ασία αντάμωσαν στο Λαύριο

22/07/2026 - 1:41μμ
(Φωτ.: facebook / Κατερίνα Μπίλη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρύγι: Οι φετινές εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία είχαν ευχάριστες εκπλήξεις, και ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι σε δύο επεισόδια

21/07/2026 - 10:44μμ
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Του ουρανού τα φτερωτά»: Ένα συγκινητικό τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους πρόσφυγες, από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και τον Πέτρο Κουλουμή

21/07/2026 - 7:20μμ
Το Rhododendron ponticum που κρύβει ένα από τα μυστικά του ζαντόμελου, συναντάται γύρω από τη λεκάνη του νότιου Εύξεινου Πόντου (ανατολική Βουλγαρία, βόρεια Τουρκία, Γεωργία, Βόρειος Καύκασος) και στον κεντρικό Λίβανο (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΠΟΝΤΟΣ

Το παλαλόν μέλ’ του Πόντου – Ένα μυστήριο της Ιστορίας και της Βοτανολογίας

21/07/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

20/07/2026 - 10:48μμ
Την Τρίτη 21 Ιουλίου συγγενείς και φίλοι θα ποχαιρετήσουν τον Χάρη Κυριακίδη στην Παλαιοκώμη Σερρών
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Την Τρίτη 21 Ιουλίου η Παλαιοκώμη Σερρών και όλοι οι λυράρηδες αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους οργανοποιό…

20/07/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

40 χρόνια κρατώντας ζωντανό τον Πόντο: Μεγάλη γιορτή για την επέτειο του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης

20/07/2026 - 7:26μμ
Τραπεζούντιοι εκδρομείς στην εξοχή. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλινά
ΠΟΝΤΟΣ

Οι αστοί της Τραπεζούντας πριν από τον ξεριζωμό: Ευρωπαϊκά ρούχα, εκδρομές και μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο

20/07/2026 - 2:14μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καύσωνας με θερμοκρασίες πάνω από 43°C – Η αποτίμηση της πιο ζεστής ημέρας του φετινού καλοκαιριού

18 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Αθάνατο ΝΟΥΔΑ/Facebook)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» υποδέχθηκε τη θαυματουργή Παναγία του Ασκού

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: Greek Orthodox Archdiocese of Canada/Facebook)

Νέος αρχιεπίσκοπος Καναδά ο μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος

53 λεπτά πριν
Πιτσιρικαρία στη θάλασσα της Κερασούντας, σε καρτ ποστάλ εποχής

Καλοκαιρινές αναμνήσεις: Παιχνίδια στη θάλασσα της Κερασούντας – Όταν τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στις ακτές του Εύξεινου Πόντου

1 ώρα πριν
Εξωτερική άποψη της φυλακής La Santé στο Παρίσι, όπου βρέθηκε νεκρός το 2022 ο Ζαν-Λικ Μπρινέλ  (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)

Σκάνδαλο Έπστιν: Νεκρός στο σπίτι του και δεύτερος Γάλλος ατζέντης μοντέλων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών/Facebook)

Πενθήμερο ποντιακό γλέντι στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign