pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από τα γεγονότα του 1974, ζητά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την Κυπριακή Δημοκρατία

20/07/2026 - 11:40πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)

(Φωτ.: ΠΟΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μια επέτειος που παραμένει βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του ελληνισμού. Με αφορμή τη μαύρη αυτή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια παγιωμένη κατάσταση.

Η ΠΟΕ κάνει λόγο για μια «ανοιχτή πληγή» που παραμένει 52 χρόνια μετά την εισβολή, αναφερόμενη στην τουρκική στρατιωτική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην ανάγκη ουσιαστικής κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρεται στις συνθήκες που οδήγησαν στα γεγονότα του 1974, σημειώνοντας ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα εναντίον του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕ, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί εδώ και δύο δεκαετίες πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρωπαϊκή πολιτική στάση απέναντι στην τουρκική παρουσία στην Κύπρο δεν υπήρξε, όπως υποστηρίζει, αντίστοιχη των παραβιάσεων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Η ουσιαστικά “ισότιμη” αντιμετώπιση Τουρκίας και Κύπρου – δηλαδή του “θύτη” με το “θύμα” – δείχνει πόσο στις μέρες μας το Διεθνές Δίκαιο, με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της Διεθνούς Κοινότητας και του ΟΗΕ, συντίθεται σε πολλές περιπτώσεις από παντελώς “ατελείς νόμους”», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, η ΠΟΕ κάνει αναφορά στον βαρύ απολογισμό της εισβολής, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αγνοουμένους και πρόσφυγες, καθώς και στις συνέπειες της διχοτόμησης του νησιού που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα.

Στην ανακοίνωσή της τονίζεται ακόμη η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά, με την Ομοσπονδία να υπογραμμίζει ότι η δημοσιοποίηση του Φακέλου της Κύπρου αποτελεί σημαντικό βήμα για την πλήρη ιστορική αποτίμηση των γεγονότων.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί και υπερασπίζεται τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εκφράζει τη στήριξή της σε μια δίκαιη, βιώσιμη και ειρηνική λύση, η οποία, όπως σημειώνει, θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των Κυπρίων και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

20/07/2026 - 12:30μμ
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

19/07/2026 - 5:48μμ
(Φωτ.: Σταύρη Κλεάνθους)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Διακομματική στήριξη του βρετανικού πολιτικού κόσμου για λύση του Κυπριακού

17/07/2026 - 10:59πμ
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σφοδρή αντίδραση για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων – «Παραβιάζει την κυριαρχία μας»

11/07/2026 - 7:26μμ
Μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα (φωτ.: facebook / UNFICYP)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η κατάσταση στην Πύλα παραμένει «βαθιά ανησυχητική» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες

7/07/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

«Η Καλαμαριά δεν ξεχνά»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο – Τιμή στον ήρωα Αθανάσιο Φωτόπουλο

5/07/2026 - 11:08μμ
Το σημείο όπου ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 (φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο αστυνομικός που πυροβόλησε τη σύζυγό του – «Μου έκανε νόημα ότι ήθελε βοήθεια»

30/06/2026 - 7:13μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Καλαμαριά τιμά την Κύπρο – Εκδηλώσεις μνήμης για τα 52 χρόνια από την τουρκική εισβολή

30/06/2026 - 12:23μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΥΠΡΟΣ

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητεί πλήρη εφαρμογή των Ψηφισμάτων 541 και 550 για το Κυπριακό

24/06/2026 - 4:40μμ
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Δύο ποντιακά σωματεία του νησιού διοργανώνουν εκδρομή για μικρούς και μεγάλους – Στο επίκεντρο η ποντιακή παράδοση

20/06/2026 - 2:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από το δέλτα του Αξιού Ποταμού (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

Αξιός: 84χρονος τσιμέντωσε τμήμα της κοίτης του ποταμού – Κατηγορείται για περιβαλλοντική υποβάθμιση

24 λεπτά πριν
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

49 λεπτά πριν
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

1 ώρα πριν
Το Rhododendron ponticum που κρύβει ένα από τα μυστικά του ζαντόμελου, συναντάται γύρω από τη λεκάνη του νότιου Εύξεινου Πόντου (ανατολική Βουλγαρία, βόρεια Τουρκία, Γεωργία, Βόρειος Καύκασος) και στον κεντρικό Λίβανο (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Το παλαλόν μέλ’ του Πόντου – Ένα μυστήριο της Ιστορίας και της Βοτανολογίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Tραυματίστηκε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών τουριστών

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/
Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Έρχεται το 5ο Ποντιακό Γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Περιστάσεως στην Πιερία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign