pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία: Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών – Παραμένουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

Με το Ορμούζ να παραμένει κλειστό και τις συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο να συνεχίζονται, η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων ξεκινά σε κλίμα έντασης

21/06/2026 - 12:57μμ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί (αριστερά) και ο Ελβετός ομοσπονδιακός σύμβουλος Ινάτσιο Κάσις κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών, 21 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Urs Flueeler)

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί (αριστερά) και ο Ελβετός ομοσπονδιακός σύμβουλος Ινάτσιο Κάσις κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών, 21 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Urs Flueeler)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με τον Λίβανο να αναδεικνύεται σε βασικό σημείο τριβής, ξεκινούν σήμερα στην Ελβετία οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, στο πλαίσιο της συμφωνίας-πλαισίου που επιτεύχθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των επαφών, η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι θα θέσει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβιάζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την εκεχειρία.

«Το σιωνιστικό καθεστώς συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις του για τον Λίβανο. Αυτό θα είναι το βασικό θέμα των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης η αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν δεσμευμένα στο εξωτερικό, καθώς και η επανεκκίνηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

Ανοιχτό μέτωπο και στα Στενά του Ορμούζ

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των Στενών του Ορμούζ, παρά τις διπλωματικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ιρανικό πρακτορείο Fars, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι το πέρασμα εξακολουθεί να παραμένει κλειστό, ενώ το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης δεν έχει εκδώσει άδειες διέλευσης για εμπορικά πλοία μέχρι νεωτέρας.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του Ορμούζ μετά τις κατηγορίες προς το Ισραήλ για τον Λίβανο, αλλά και προς τις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για τη μη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.


Η εξέλιξη διατηρεί την ανησυχία στις διεθνείς αγορές, καθώς από τα Στενά του Ορμούζ διέρχεται σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Παρότι οι δύο πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο μια πιο μόνιμη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη σταθεροποίηση της περιοχής, οι εξελίξεις στον Λίβανο και η κατάσταση στο Ορμούζ δείχνουν ότι η εύθραυστη εκεχειρία εξακολουθεί να δοκιμάζεται.

Οι συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα στο θέρετρο Μπούργκενστοκ, κοντά στη Λουκέρνη, θεωρούνται καθοριστικές για το αν η συμφωνία των τελευταίων ημερών μπορεί να αποκτήσει διάρκεια.

Η ιρανική αντιπροσωπεία έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στην Ελβετία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Από αμερικανικής πλευράς, στις συνομιλίες συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ.


ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ιρανική εφημερίδα Hamshahri, με φωτογραφία των Στενών του Ορμούζ. 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Από το Ορμούζ στην Ερυθρά Θάλασσα: Πώς σκληραίνει το ενεργειακό μέτωπο

9/08/2026 - 2:24μμ
Η ιρανική εφημερίδα Hamshahri, με φωτογραφία των Στενών του Ορμούζ και κεντρικό τίτλο τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί: «Η συμφωνία με το Ομάν δεν σημαίνει ότι ανοίγουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ». 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν κρατά «κλειδωμένο» το Ορμούζ – Ο βαρύς λογαριασμός που στέλνει στις ΗΠΑ

9/08/2026 - 10:58πμ
Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλε, στη Γερμανία, στις 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το drone με εκρηκτικά στη Λειψία και ο «ακήρυχτος» πόλεμος κατά της Ευρώπης

9/08/2026 - 8:57πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν και πάλι πάνω από στρατιωτική βάση

9/08/2026 - 12:30πμ
Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

8/08/2026 - 11:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

8/08/2026 - 10:02μμ
Η φωτογραφία απεικονίζει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Altura, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον στόλο της Besiktas Maritime με την ονομασία Besiktas Dardanelles (φωτ.: VesselFinder)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μέτρα για τα πλοία στον Εύξεινο Πόντο, «την πιο επικίνδυνη θαλάσσια ζώνη»

8/08/2026 - 4:00μμ
Το Bosintang (ονομασία στη Νότια Κορέα) ή tan'gogikuk (ονομασία στη Βόρεια Κορέα) είναι μια κορεατική σούπα με κρέας σκύλου ως κύριο συστατικό (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Σούπα με κρέας σκύλου και προπαγάνδα εν μέσω καύσωνα

8/08/2026 - 11:36πμ
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7/08/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

7/08/2026 - 10:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο Δήμο Λαυρεωτικής, Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πυρκαγιές: Κόκκινος συναγερμός και τη Δευτέρα – Επεκτείνεται το Red Code

2 λεπτά πριν
Χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ινάτενα» στην Αρχαία Πύδνα, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρχαία Πύδνα / Ancient Pydna)

Πύδνεια 2026: Η βραβευμένη «Ινάτενα» έφερε την ποντιακή λαλιά στην Αρχαία Πύδνα

27 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας

Μήλος: «Πάρκαραν» ελικόπτερο στο Σαρακήνικο για μια βουτιά!

50 λεπτά πριν
Η ιρανική εφημερίδα Hamshahri, με φωτογραφία των Στενών του Ορμούζ. 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Από το Ορμούζ στην Ερυθρά Θάλασσα: Πώς σκληραίνει το ενεργειακό μέτωπο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Τζούλια Κόβασιτς)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ19: Χρυσό μετάλλιο ο Μουσελίμης

2 ώρες πριν
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign