pontosnews.gr
Κυριακή, 12/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

G7: Η φωτογραφία που άλλαξε το κλίμα για την Ουκρανία – Πώς Μακρόν και Ζελένσκι κέρδισαν τη στήριξη του Τραμπ

Εικόνες από τον φλεγόμενο Καθεδρικό της Κοιμήσεως στο Κίεβο, παρασκηνιακές επαφές και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο διπλωματικό παιχνίδι

18/06/2026 - 10:55πμ
Ο Ζελένσκι και ο  Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)

Ο Ζελένσκι και ο Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια φωτογραφία από το Κίεβο και μια καλά οργανωμένη διπλωματική προσπάθεια φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεταστροφή του Ντόναλντ Τραμπ υπέρ της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η κρίσιμη στιγμή ήρθε την Τρίτη, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο φωτογραφίες από την ιστορική Μονή της Λαύρας στο Κίεβο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή.


Οι εικόνες του ιστορικού μνημείου, με τους χρυσούς τρούλους να τυλίγονται στις φλόγες, φαίνεται πως επηρέασαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Τρεις αξιωματούχοι της G7 δήλωσαν στο Politico ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συγκινήθηκε εμφανώς από το θέαμα.

«Νομίζω ότι συγκινήθηκε πραγματικά», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το σχέδιο Μακρόν

Παρότι ο Ζελένσκι παρουσίασε τις φωτογραφίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν εκείνος που είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο θετική στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στο Κίεβο.

Οι προσδοκίες πριν από την έναρξη της συνόδου στο Εβιάν-λε-Μπαιν ήταν χαμηλές. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούσαν επιτυχία ακόμη και το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η σύνοδος χωρίς κάποια θεαματική σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος αξιοποίησε την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη διαχείριση του Αμερικανού ομολόγου του τα τελευταία χρόνια και οργάνωσε ένα πλαίσιο συζητήσεων προσαρμοσμένο στις προτεραιότητες και τη λογική του Αμερικανού προέδρου.

Το δείπνο που έφερε την αλλαγή

Καθοριστικό θεωρείται το δείπνο των ηγετών της G7 το βράδυ της Δευτέρας. Εκεί, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχείρησαν να παρουσιάσουν την εικόνα ενός πολέμου στον οποίο η Ουκρανία διατηρεί την πρωτοβουλία, ενώ η Ρωσία δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που επικαλείται το Politico, οι συνομιλητές του Τραμπ επέμειναν ότι η Μόσχα αδυνατεί να διασπάσει το ουκρανικό μέτωπο και ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων και ιστορικών μνημείων αποτελούν ένδειξη πίεσης και όχι ισχύος.

Παράλληλα, οι ηγέτες της G7 επέλεξαν να αναγνωρίσουν δημόσια τη συμφωνία που πέτυχε ο Τραμπ με το Ιράν, μια κίνηση που συνέβαλε στη δημιουργία θετικού κλίματος.

Η κοινή διακήρυξη

Η προσπάθεια φαίνεται πως απέδωσε. Οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη που περιλαμβάνει τη στήριξη νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επαναβεβαιώνει την «ακλόνητη υποστήριξη» προς την Ουκρανία και προβλέπει συνέχιση της στρατιωτικής και αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη «νέα δυναμική» που παρουσιάζει η Ουκρανία στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η παλίρροια γυρίζει υπέρ της Ουκρανίας».

Μια επιτυχία με αστερίσκους

Παρά το θετικό αποτέλεσμα για το Κίεβο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί.

Όπως σημειώνει το Politico, αρκετοί αναγνωρίζουν ότι η στάση του ηγέτη των ΗΠΑ μπορεί να μεταβληθεί γρήγορα, ανάλογα με τις εξελίξεις ή ακόμη και μετά από μια νέα επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη διοργάνωση της συνόδου και δεν έκρυψε τα καλά του λόγια για τον Γάλλο πρόεδρο. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Μακρόν έκανε εξαιρετική δουλειά, πραγματικά φανταστική δουλειά», δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει από τη Γαλλία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανοί περνούν δίπλα από μια τεράστια αντιαμερικανική πινακίδα που αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ και το Στενό του Ορμούζ στην πλατεία Βαλιάσρ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ χτύπησαν 140 στόχους στο Ιράν – Πυραυλικός συναγερμός στον Κόλπο

12/07/2026 - 9:13πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Στους 4.333 οι νεκροί από τον καταστροφικό διπλό σεισμό – Χιλιάδες παραμένουν χωρίς στέγη

11/07/2026 - 10:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά νέας επικίνδυνης σύγκρουσης ΗΠΑ και Ιράν – Απειλές για αντίποινα, προειδοποιήσεις και εύθραυστες διπλωματικές ισορροπίες

11/07/2026 - 9:08μμ
Βόσνιοι μουσουλμάνοι μεταφέρουν φέρετρο θύματος της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, στο Μνημείο του Ποτοτσάρι. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Hazim Aljovic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σρεμπρένιτσα: 31 χρόνια μετά, συνεχίζουν να θάβουν τα θύματα της γενοκτονίας

11/07/2026 - 8:15μμ
Ο τάφος του πρώην ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο τέμενος Ιμάμ Ρεζά, στη Μασχάντ (φωτ.: EPA / Iranian Supreme Leader Office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Η εκδίκηση θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε», διαμηνύει ο νέος ανώτατος ηγέτης

11/07/2026 - 5:28μμ
Βουλευτές στην αίθουσα της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Αγνοείται η ψηφοφορία στην Κνεσέτ – Οι Αζέροι αποδίδουν το «πάγωμα» στο Μπακού

11/07/2026 - 3:53μμ
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στρατιωτών και των θυμάτων της τρομοκρατίας, στην Ιερουσαλήμ, στις 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Marc Israel Sellem / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Αγώνας δρόμου για 7 κρίσιμα νομοσχέδια πριν από τις εκλογές – Τα «ανταλλάγματα» για να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση

11/07/2026 - 1:51μμ
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ένταλμα προφυλάκισης για 36 υπόπτους – Στο στόχαστρο δήμαρχος του CHP

11/07/2026 - 1:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Έλληνες πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή των πυρκαγιών στη Γαλλία – Τα συλλυπητήρια της Αθήνας για την τραγωδία στην Ισπανία

10/07/2026 - 9:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Η εκεχειρία με το Ιράν τελείωσε» – Ανοιχτό, όμως, το ενδεχόμενο νέου γύρου συνομιλιών

10/07/2026 - 8:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ομάδα των «Σταυραετών του Πόντου» που κέρδισε το 1ο Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Ποντιακής στο Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στο Θρυλόριο Κομοτηνής. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giwrgos Avramidhs)

Θρυλόριο: Η ποντιακή υπερτροφή που κέρδισε το κοινό στο 9ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

22 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: European Union)

Γεραπετρίτης για Τουρκία και ΝΑΤΟ: Το casus belli είναι βαρίδι που δεν μπορεί να αγνοηθεί

45 λεπτά πριν
Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου με κοστούμι παράστασης (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από τα Γιαννιτσά στις λυρικές σκηνές της Ευρώπης: Η 21χρονη σοπράνο Ισμήνη Τσιντονίδου κυνηγά το όνειρό της

1 ώρα πριν
Το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιώργος Βιτσαράς)

Ρύθμιση 72 δόσεων: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα στο myAADE – Ποια χρέη εντάσσονται

2 ώρες πριν
Σωροί εφημερίδων στα γραφεία της ιστορικής Απογευματινής, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου 1925: Κυκλοφορεί η Απογευματινή, η ελληνική φωνή της Κωνσταντινούπολης

2 ώρες πριν
Ιρανοί περνούν δίπλα από μια τεράστια αντιαμερικανική πινακίδα που αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ και το Στενό του Ορμούζ στην πλατεία Βαλιάσρ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ χτύπησαν 140 στόχους στο Ιράν – Πυραυλικός συναγερμός στον Κόλπο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign