pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

Πώς και πού πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαΐου – Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

22/05/2026 - 7:05μμ
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ομογένεια της Ρωσίας πραγματοποίησε πολλές και μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στη Μόσχα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου στο χωριό Κράσνογιε Σελό, ανήμερα τη 19η Μαΐου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο χοροστατούντος του ιερέα της ελληνικής κοινότητας π. Μιχαήλ, συνοδεία της βυζαντινής χορωδίας του Πάβελ Αντόνοφ και της φωνής του Γιάννη Κωφόπουλου.

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο και την δεξίωση στο Κράσνογιε Σελό της Μόσχας την 19η Μαΐου (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η έκτακτη πληρεξούσια πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία Αικατερίνη Ξαγοράρη, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Γιωργαλλής, ο σύμβουλος πολιτισμού της ελληνικής πρεσβείας Δημήτρης Γιαλαμάς, η εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Αριάδνη Προκοπίδου, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Σπάρτακος Κοτανίδης, ο ηθοποιός Γιάννης Πολίτοφ, η διευθύντρια του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας «Αδελφοί Ζωσιμάδες» Ναταλία Νικολάου, καθώς και πλήθος άλλοι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλογικοτήτων της Ρωσίας.

Η πρέσβης Αικατερίνη Ξαγοράρη υπογράμμισε στο λόγο της ότι ο εφιάλτης που έζησαν οι πρόγονοί μας στα χρόνια της Γενοκτονίας δεν μπόρεσε να κάμψει το ελληνικό πνεύμα και την εθνική συνείδηση.

«Στόχος μας, ως απόγονοι, είναι να κρατήσουμε την ανάμνηση αυτών των γεγονότων για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη παρόμοιας τραγωδίας», τόνισε.

(Πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Στην επιμνημόσυνη δεξίωση που ακολούθησε, στο χώρο του ναού, ο δημοσιογράφος Νίκος Σιδηρόπουλος διηγήθηκε τη ζωή του συναδέλφου του, μάρτυρα και ήρωα Νίκου Καπετανίδη, κρατώντας μια φωτογραφία του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνίδων Μόσχας «Αγάπη».

Ο δημοσιογράφος Νίκος Σιδηρόπουλος με τη φωτογραφία του Νίκου Καπετανίδη (πηγή: σελίδα Vk – Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Άντλερ
Τρισάγιο πραγματοποιήθηκε και στο Άντλερ του Σότσι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Οι Ποντιοπούλες της τοπικής κοινότητας, με παραδοσιακότροπες φορεσιές, κράτησαν με περηφάνια τη σημαία των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας και του Πόντου.

Aπό το τρισάγιο στην πόλη Άντλερ (πηγή: σελίδα Vk – Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Ροστόφ επί του Ντον
Στον ελληνικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο για τις ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, χοροστατούντος του εφημέριου ιερομόναχου Γρηγορίου Σοκολόφ. Έψαλε η ελληνική βυζαντινή χορωδία του ναού. Στο τρισάγιο παρευρέθηκαν μέλη και εκπρόσωποι των ελληνικών σωματείων της περιοχής, ενώ Ποντιόπουλα με ζίπκες και πολιτική αμφίεση κατέθεσαν άνθη συμβολικά εντός της εκκλησίας.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στο Ροστόφ επί του Ντον (πηγή: σελίδα Vk – Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Κρασνοντάρ
Η Ομοσπονδιακή Εθνικοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων «Ρωμιοσύνη» οργάνωσε τρισάγιο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χοροστάτησε ο π. Ανδρέας, ενώ ο πνευματικός ηγέτης της «Ρωμιοσύνης», π. Ιωάννης, δήλωσε: «Παρ’ όλες τις διώξεις, οι Έλληνες του Πόντου ζουν σε όλο τον κόσμο – και εδώ στον Καύκασο και σε άλλες χώρες. Διαφύλαξαν την πίστη των προγόνων τους, την αγάπη και την ανάμνησή των. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το να θυμόμαστε αυτή τη μέρα και να διηγούμαστε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Από τις εκδηλώσεις της «Ρωμιοσύνης» στο Κρασνοντάρ (πηγή: σελίδα της Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας στο Vk)

(Πηγή: σελίδα της Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη» στο Vk)

Κριμαία
Σε όλη την Κριμαία –σε Συμφερούπολη, Γιάλτα, Μπαχτσισαράι και άλλες πόλεις και χωριά– πραγματοποιήθηκαν πένθιμες εκδηλώσεις μνήμης στις οποίες παρευρέθηκαν πνευματικοί ηγέτες όλων των θρησκειών και δογμάτων.

Από το τρισάγιο στην Κριμαία, στο Ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών (πηγή: σελίδα Vk – Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στη Κριμαία (πηγή: σελίδα Vk – Έλληνες στη Ρωσία)

Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

Μήνυμα με επετειακές αλλά και ιδιαίτερες αναφορές απέστειλε ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς δεν αρκέστηκε να αναφερθεί στη μνήμη των θυμάτων και των ξεριζωμένων, αλλά και στους εξισλαμισμένους και κρυπτοχριστιανούς που έμειναν πίσω:

«Η 19η Μαΐου είναι μια μέρα που γεμίζει τις καρδιές μας βαθύ πένθος. Είναι μια μέρα κατά την οποία θυμόμαστε την κτηνώδη αδικία και τη μαζική εξολόθρευση των προγόνων μας.

»Σήμερα εντός των ναών ακούγονται οι πένθιμες προσευχές και ανάβουμε κεριά, για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έπεσαν θύματα της τυφλής βίας, και εκείνων που επιβίωσαν αλλά έχασαν για πάντα το πιο πολύτιμο – την πατρίδα τους.

»Ο χρόνος δεν έχει εξουσία πάνω σε τέτοιες πληγές. Ο πόνος του ποντιακού λαού ζει μέσα στον καθένα μας, περνώντας από γενιά σε γενιά, σαν αυστηρή υπενθύμιση του ποιο είναι το τίμημα της εθνικής αξιοπρέπειας. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την αλήθεια αυτών των γεγονότων, να αντισταθούμε στο μίσος και να κηρύξουμε την αδελφική αγάπη και τη συμπόνοια. Αυτή είναι η αποστολή μας ως λαού που πέρασε τον εφιάλτη των διωγμών για την πίστη του και για το αίμα του.

Στιγμιότυπο από το τρισάγιο στο Ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών, στην Κριμαία (πηγή: σελίδα Vk – Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

»Κύπτουμε τις κεφαλές προσευχόμενοι για τους αθώους σκοτωμένους. Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές των. Ας προσευχηθούμε και για εκείνους τους αδελφούς και τις αδελφές μας, που σήμερα υποφέρουν εξαιτίας του χωρισμού και του μίσους. Είθε ο Κύριος να χαρίσει σε όλους μας δύναμη, σοφία και υπομονή για να ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες που μας έλαχαν».

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές
• Ομοσπονδιακή Εθνικοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων «Ρωμιοσύνη».
• Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/geogreeks)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γεωργία: Οι Έλληνες της Τιφλίδας στη μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή «Τμπιλισόμπα 2026»

6/10/2026 - 10:11μμ
(Φωτ.: argiros_konstantinos/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ρεκόρ στη live εμφάνισή του Βοστόνη – Τον αποθέωσαν περισσότεροι από 7.000 ομογενείς

6/10/2026 - 2:09μμ
Ελληνικό διαβατήριο (φωτ.: ΧΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική ιθαγένεια: Ο γάμος των γονέων γίνεται εμπόδιο για ομογενείς στις ΗΠΑ

4/10/2026 - 4:21μμ
Τμήμα της αφίσας της πολιτιστικής εκδήλωσης (εικ.: facebook.com/GreekCommunity?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: «Ώρες ελευθερίας – Ελλήνων πράξεις» από την Ελληνική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Βεργίνα»

4/10/2026 - 12:26μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Μπ. Τζόνσον υπογράφει τον Immigration and Nationality Act, γνωστό ως νόμο Hart-Celler, στη βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας, στις 3 Οκτωβρίου 1965. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και οι γερουσιαστές Ρόμπερτ και Έντουαρντ «Τεντ» Κένεντι (φωτ.: LBJ Library / Yoichi Okamoto)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στην Αμερική: Η υπογραφή που άλλαξε το αμερικανικό όνειρο

3/10/2026 - 9:18μμ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολίβια Βασιλοπούλου: Η Ελληνίδα της διασποράς που ετοιμάζεται να λάμψει στο Miss Universe

3/10/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορική απόφαση για ένα… Πανοΰρ: Η Ουκρανία αναγνωρίζει επισήμως το θεσμό των Ελλήνων, που επιμένει μέσα στον πόλεμο

3/10/2026 - 2:25μμ
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

2/10/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς επισκέπτονται το μνημείο για τα θύματα στο Φεστιβάλ Μουσικής Nova, τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, κοντά στο Ρέιμ, στο νότιο Ισραήλ, πλησίον των συνόρων με τη Γάζα (φωτ.: EPA/ ATEF SAFADI)

Ενός λεπτού σιγή στο Ισραήλ για τα τρία χρόνια από την επίθεση της Χαμάς

9 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της διοργάνωσης

2ος Μαραθώνιος Ποντιακού Στίχου «Η Φωνή που δεν σίγησε ποτέ»: Παράταση αιτήσεων έως τις 13 Δεκεμβρίου

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ ORGANOSH.PONTION.NOMOY.KASTORIAS)

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, ιστορίας και λαογραφίας στην Καστοριά

57 λεπτά πριν
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την υποδοχή του Αμερικανού ομολόγου του Μάρκο Ρούμπιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Μάρκο Ρούμπιο: Με φόντο την Ακρόπολη το μήνυμα για τη Δύση και τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/photos/animal-river-waterside-bird)

Καιρός: Γενικά αίθριος την Τετάρτη με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/president.gov.ua)

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μαζική επίθεση – Έκκληση στη Δύση για ενίσχυση της αεράμυνας

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV