Νέα δεδομένα στο ήδη ευαίσθητο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται να δημιουργεί ο σχεδιασμός της Άγκυρας για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δυνατότητα να κηρύσσει μονομερώς Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εκτεινόμενη έως και 200 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση των σχεδιασμών, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον Τούρκο πρόεδρο να διεκδικεί δικαιώματα που αφορούν την αλιεία, την εξόρυξη, τις γεωτρήσεις αλλά και τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, ακόμη και σε περιοχές αμφισβητούμενων υδάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία της Άγκυρας φέρεται να στοχεύει στην απάντηση προς τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπέμποντας παράλληλα το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να μείνει εκτός των περιφερειακών εξελίξεων.
Το υπό διαμόρφωση σχέδιο συνδέεται με τον ευρύτερο σχεδιασμό της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που αποδίδονται σε non paper του ΑΚΡ, η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να κατατεθεί προς κύρωση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μέσα στον Ιούνιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί και η αναφορά ότι στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το καθεστώς νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες», ζήτημα που έχει προκαλέσει κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κυρίως στο Αιγαίο.
Με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ο προσδιορισμός αυτών των γεωγραφικών σχηματισμών θα μπορούσε να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο «Νόμο της Γαλάζιας Πατρίδας», με επίκληση –όπως αναφέρεται– των αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτές ερμηνεύονται από την τουρκική πλευρά.
Οι σχετικές αναφορές εκτιμάται ότι εντάσσονται στη στρατηγική της Άγκυρας να επαναφέρει στην ατζέντα έναν λόγο περί «περιοχών ειδικού καθεστώτος», επιχειρώντας να διαμορφώσει νέα δεδομένα και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο πεδίο των θαλάσσιων διεκδικήσεων.
Από ελληνικής πλευράς, πάντως, το μήνυμα είναι σαφές. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τα σχετικά σενάρια, υπογράμμισε ότι μονομερείς ενέργειες που, βάσει του διεθνούς δικαίου, απαιτούν διμερή ή πολυμερή διαδικασία, έχουν αποκλειστικά εσωτερική ισχύ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έκανε λόγο για κινήσεις που «δεν έχουν απολύτως καμία αξία από άποψη διεθνούς δικαίου», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα κινείται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις προβλεπόμενες διαδικασίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.
















