Ξανά σε κανονική μορφή βρίσκονται και οι 41 «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, έπειτα από εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στο γνωστό γλυπτό της παραλίας Θεσσαλονίκης.
Το έργο είχε υποστεί σημαντικές φθορές, κυρίως λόγω ανθρώπινων παρεμβάσεων, με χαρακτηριστικό στοιχείο την απομάκρυνση συνολικά 260 λουκέτων που είχαν τοποθετηθεί επάνω του.
Η ανανεωμένη εικόνα του γλυπτού παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη. Η ολοκλήρωση των εργασιών σηματοδοτείται και από την εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού, που αναδεικνύει εκ νέου το έργο στο αστικό τοπίο.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου και συγγενής του δημιουργού, Νίκος Θεοδωρίδης, οι φθορές ήταν εκτεταμένες και απαιτήθηκε η απομάκρυνση των κατασκευών από τη θέση τους, ώστε να μεταφερθούν στην Αθήνα για αποκατάσταση. «Ήταν σε κακό χάλι και έπρεπε να κατέβουν, με ειδικά μηχανήματα, από τη θέση τους και να μεταφερθούν στην Αθήνα προκειμένου να αποκατασταθούν», ανέφερε.

Στην ίδια τοποθέτηση υπογράμμισε ότι οι ζημιές προήλθαν κυρίως από επισκέπτες, επισημαίνοντας: «Οι ζημιές έγιναν από θεατές, καθώς υπήρχαν σπασμένα μπαστούνια επειδή κρέμονταν απ’ αυτά, όπως και λουκέτα. Φυσικά και ο Βαρδάρης συνετέλεσε στις ζημιές αλλά πολύ λιγότερο. Άλλωστε, ο Ζογγολόπουλος έφτιαξε το γλυπτό ώστε να κινείται με τον αέρα».
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχει κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του έργου ως μνημείου νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημαντική ήταν και η συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, μέσω δωρεάς, για την υλοποίηση των παρεμβάσεων και η πρόεδρό του, Λουκία Σαράντη, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον δήμο. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης, το οποίο επιστρέφει αποκατεστημένο και έτοιμο να υποδεχθεί ξανά κατοίκους και επισκέπτες.
















