pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή την «Επιχείρηση Ελευθερίας» και το Ιράν προειδοποιεί για παραβίαση της εκεχειρίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ναυτική επιχείρηση απεγκλωβισμού πλοίων

4/05/2026 - 8:40πμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Παρά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για «πολύ θετικές συζητήσεις» ανάμεσα στις δύο πλευρές, η απόφασή του να ξεκινήσει σήμερα η «Επιχείρηση Ελευθερίας» («Project Freedom») στα Στενά του Ορμούζ πυροδότησε νέο γύρο απειλών από την Τεχεράνη, η οποία κάνει λόγο για παραβίαση των όρων κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε την προσπάθεια ως μια «ανθρωπιστική χειρονομία» που αποσκοπεί μόνο σε βοήθεια ουδέτερων χωρών που δεν εμπλέκονται στον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.

«Για το καλό του Ιράν, της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ, ενημερώσαμε αυτές τις χώρες ότι θα καθοδηγήσουμε τα πλοία τους με ασφάλεια έξω από αυτές τις περιορισμένες θαλάσσιες οδούς, ώστε να μπορούν ελεύθερα και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτή η διαδικασία, Project Freedom (Σχέδιο Ελευθερία), θα ξεκινήσει το πρωί της Δευτέρας, ώρα Μέσης Ανατολής», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ έχουν «πολύ θετικές συζητήσεις» με το Ιράν που «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάτι πολύ θετικό για όλους».

Το παρασκήνιο της εκεχειρίας και η αντίδραση της Τεχεράνης

Την ίδια ώρα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα θεωρούσε οποιαδήποτε «αμερικανική ανάμιξη» στα Στενά του Ορμούζ ως «παραβίαση» της κατάπαυσης του πυρός, μετά την αναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για τη ναυτική επιχείρηση συνοδείας των αποκλεισμένων πλοίων.

«Οποιαδήποτε αμερικανική ανάμιξη στο νέο ναυτικό καθεστώς στο στενό του Χορμούζ θα θεωρηθεί παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», τόνισε χαρακτηριστικά στα αγγλικά και στα περσικά μέσω της πλατφόρμας X ο Εμπραχίμ Αζιζί, πρόεδρος της επιτροπής του ιρανικού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για υποθέσεις εθνικής ασφαλείας.

Η εκεχειρία ισχύει από τις 8 Απριλίου, μετά από σχεδόν 40 ημέρες ισραηλινών και αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν και αντίποινα της Τεχεράνης στην περιοχή. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός έχουν βαλτώσει.

Τάνκερ έγινε στόχος ανοιχτά των ΗΑΕ

Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το διπλωματικό παιχνίδι, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, τάνκερ χτυπήθηκε από «άγνωστα βλήματα» στο στενό του Χορμούζ, στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

«Το UKMTO έλαβε αναφορά για συμβάν 78 ναυτικά μίλια (σ.σ. 145 χιλιόμετρα) βόρεια από τη Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε μέσω X η υπηρεσία, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως το «συμβάν» αυτό της αναφέρθηκε χθες Κυριακή στις 22:40 (ώρα Ελλάδας). «Δεξαμενόπλοιο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από άγνωστα βλήματα», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και δεν υπήρξε περιβαλλοντική επίπτωση.

Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, ιδίως από πού είχε αποπλεύσει το σκάφος που έγινε στόχος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την ιρανική πρόταση ενώ η ένταση κλιμακώνεται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

4/05/2026 - 12:13πμ
(Φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα εξέλιξη για την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου: Ταυτοποιήθηκε ο πυροβολισμός πράκτορα

3/05/2026 - 10:04μμ
Ιρανοί περνούν δίπλα από μια τεράστια αντιαμερικανική πινακίδα που αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ και το Στενό του Ορμούζ στην πλατεία Βαλιάσρ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία ή μια αδύνατη στρατιωτική επιχείρηση, λέει το Ιράν

3/05/2026 - 4:10μμ
Μερτς και Τραμπ πριν πυκνώσουν τα σύννεφα (φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για απόσυρση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών

3/05/2026 - 11:15πμ
Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

2/05/2026 - 5:38μμ
Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)
ΚΟΣΜΟΣ

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

2/05/2026 - 5:14μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

2/05/2026 - 4:50μμ
Μπίρες σε μια τυχαία κάβα (φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ουρές στην… μοναδική κάβα της χώρας – Ελλείψεις λόγω του πολέμου στο Ιράν

2/05/2026 - 1:34μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε σαν πειρατές», δήλωσε για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

2/05/2026 - 10:29πμ
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

1/05/2026 - 11:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)

Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή την «Επιχείρηση Ελευθερίας» και το Ιράν προειδοποιεί για παραβίαση της εκεχειρίας

21 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Η εβδομάδα ξεκινάει με άστατο καιρό, ο οποίος όμως βελτιώνεται και υπόσχεται ανοιξιάτικες θερμοκρασίες

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Matt Rourke)

Ο Τραμπ απορρίπτει ως «απαράδεκτη» την ιρανική πρόταση ενώ η ένταση κλιμακώνεται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: Ήττα για την Εθνική γυναικών από την Αυστραλία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League – Play Off: Στο +6 η ΑΕΚ μετά το 0-0 στη Λεωφόρο – Ο ΠΑΟΚ προβάδισμα για τη 2η θέση

9 ώρες πριν
Εξωτερική άποψη της έδρας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη (φωτ. αρχείου: EPA/Christian Bruna)

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο εν μέσω κρίσης στον Κόλπο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign