Στην Αρμενία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται στο Γερεβάν.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ αποτίνοντας φόρο τιμής στο 1,5 εκατομμύριο θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Εκατόν έντεκα χρόνια μετά την Αρμενική Γενοκτονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν έχει σταματήσει να κυλάει δραματικά η ανάμνηση αυτού του γεγονότος, ούτε έχει υπάρξει σταμάτημα της πίκρας και της οδύνης. Και αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι η ανάγκη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τον θύτη αυτού του εγκλήματος δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί», δήλωσε από τον ιερό τόπο των Αρμενίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τα κοινά ιστορικά βιώματα των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κρατά άσβεστη τη μνήμη αυτού του δραματικού εγκλήματος. Μόνο με την ιστορική μνήμη διασφαλίζεται ότι παρόμοιες γενοκτονίες δε θα επαναληφθούν στο μέλλον, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες συνδέονται με βαθείς ιστορικούς δεσμούς, φιλία και στενή συνεργασία, μένοντας προσηλωμένες στις αξίες της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου.
Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Matenadaran
Στη συνέχεια της περιοδείας του, ο Κωνσταντίνος Τασούλας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Παλαιών Χειρογράφων Matenadaran. Εκεί τον υποδέχθηκαν η υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Επιστημών και Αθλητισμού της Αρμενίας Zhanna Andreasyan και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ara Khzmaliyan που τον ξενάγησαν στους χώρους του ιδρύματος.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Αρμενία ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέσβης Ιωάννης Βράιλας και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αρμενία Χρήστος Σοφιανόπουλος.
















