pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

Όταν τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον πατέρα του σε κρεμάλα, πήρε τη μητέρα και την αδελφή του και διέφυγαν στη Ρωσία

14/03/2026 - 10:06μμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)

Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Νικόλαος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στον οικισμό Ιραβάν ή Ιλαϊάν, 15 χλμ νοτιοανατολικά της Νεοκαισάρειας. Είχε περίπου 118 Έλληνες κατοίκους, που μιλούσαν ποντιακά. Στον οικισμό υπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σχολείο, το οποίο όμως λειτούργησε λίγα χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης δασκάλων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Πόλεμος 1914. Εξορίες. Αντάρτικο. Έξοδος. Στο Σεφερμπερλίκ σηκώσανε τους άντρες από είκοσι μέχρι σαράντα πέντε ετών. Εγώ είχα κρυμμένη ηλικία και γλίτωσα. Με πήρανε όμως οι Τούρκοι, κι άλλα παλικάρια που είχανε κρύψει ηλικία και δε φύγανε, μας επιστρατέψανε και μας είχανε και κουβαλούσαμε τρόφιμα στο στρατό τους.

Πήγαμε Νίκσαρ, φορτώναμε σιτάρια, κριθάρια, αλεύρια, ψωμιά και τα πηγαίναμε στο Τσορμίκ, στη Ρεσάdια δηλαδή.

Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία. Οι άντρες φύγανε πολλοί, πείνα έπεσε, αρρώστια έπεσε, ληστές Τούρκοι κατεβαίνανε και ληστεύανε. Όλος ο τόπος αγρίεψε.

Ο δικός μου ο πατέρας είχε μεγάλη ηλικία, στο Σεφερμπερλίκ δεν τον πήρανε, σηκώθηκε και πήγε στο Υοσγάτ. Δούλευε εκεί με το αφιόνι, έβγαζε το λάδι του και το πουλούσε. Τον προδώσανε όμως πως κάνει λαθραία τη δουλειά, τον πιάσανε και το τούρκικο δικαστήριο τον καταδίκασε στην κρεμάλα. Τίποτε δεν μπορέσαμε να κάνουμε. Κι εμείς κινδυνεύαμε. Ήρθε ένα απόσπασμα και ζητούσανε να πάρουνε και τη μητέρα μου. Ο Τσιβρόγλους τότε μίλησε, έβαλε τ’ όνομά του εγγύηση και την αφήσανε.

Μόλις έκλεισε Ανακωχή, 1918 ήτανε, είπαμε άλλο δε μένουμε. Πήρα τη μητέρα μου, πήγαμε Φάτσα, μαζί είχα και την αδελφή μου, μπήκαμε σε «τούρκικο πανί» και φύγαμε Ρουσία.

Μείναμε δύο χρόνια στην πολιτεία Σοχούμ, βρήκαμε κι άλλους Έλληνες εκεί. Στο Σοχούμ βρισκόμαστε και μάθαμε την είδηση πως στο Νίκσαρ σηκώσανε όλα τα χωριά.

Είχαμε συγγενείς δικούς μας εκεί. 1921 ήτανε, τους πήρανε, άντρες γυναίκες, τους πήγανε στο Νίκσαρ, τους κλείσανε στην αρμένικη εκκλησία κι από κει σεφκέτια-σεφκέτια τούς στέλνανε εξορία. Πρώτα τους άντρες, ύστερα τα γυναικόπαιδα.

Τότες μάθαμε πως μια δική μας από το Ιραβάν πήρε Τούρκο άντρα, αλλαξοπίστησε για να μπορέσει να μείνει στην Τουρκία. Τους άλλους τους πήγανε Τοκάτ, Γενί Χαν, Σιβάς, τους φτάνανε μέχρι Ντιαρμπεκίρ της Αρμενίας.

Εκεί βρίσκονταν κι έγινε η Ανταλλαγή και τους δώσανε χαρτί και φύγανε. Άλλοι γυρίσανε Σαμψούντα και μπήκανε σε καράβια και φύγανε, άλλοι κατέβηκαν Μερσίνα και φύγανε από κει. Εμείς ήρθαμε από τη Ρουσία 2 Μαΐου 1920 στον Πειραιά.

Τέσσερα χρόνια περάσανε και ήρθανε οι άλλοι από τις εξορίες κι ανταμώσαμε. Από Χατζαμπετίνογλου Τσιφλίκ και από Τεπέ δεν εξορίστηκαν. Αυτοί είχανε δέσιμο με το Ρεσαdιέ και τους εξαιρέσανε.

______
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμ. ΣΤ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

Διαβάστε περισσότερες μαρτυρίες στην ενότητα «Γενοκτονία» του pontosnews.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: degruyterbrill.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία μέσα από τα αρχεία του Βατικανού: Διάλεξη του Θεοδόση Κυριακίδη στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

14/04/2026 - 11:02μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο για την 6η Απριλίου 2026, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωταγωγήθηκαν Βουλή και Ομόνοια για τη Γενοκτονία των Θρακών – Μνήμη που άργησε να αναγνωριστεί

7/04/2026 - 1:08μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
Ορφανά ελληνικών οικογενειών στο ορφανοτροφείο της Near East Relief στο Κολέγιο Ανατόλια, Μάιος 1919 (φωτ.:  Trustees of Anatolia College / Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κολέγιο Ανατόλια: Η φωτογραφία του 1919 που αποκαλύπτει μια άλλη ιστορία

19/03/2026 - 10:20πμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Νίκησε την Εφές και παίζει play in με Μονακό ο Παναθηναϊκός

19 λεπτά πριν
Παλαιά καρτ ποστάλ όπου εικονίζονται το κλαμπ και η αποβάθρα της Σμύρνης (πηγή: https://gr.pinterest.com/)

Η Σμύρνη στη λογοτεχνία των Τούρκων συγγραφέων

48 λεπτά πριν
Διασώστες ανασύρουν σορό νεαρής γυναίκας που εντοπίστηκε να επιπλέει στα νερά της Διώρυγας της Κορίνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βασίλης Ψωμάς)

Τραγωδία στον Ισθμό: Νεκρή 17χρονη στη Διώρυγα της Κορίνθου

1 ώρα πριν
Τμήμα της αφίσας της έκθεσης

ΔΕΘ: Η 5η Συλλεκτική EXPO ανοίγει τις πύλες της – Σπάνια νομίσματα αλλά και vintage παιχνίδια θα κλέψουν την παράσταση

2 ώρες πριν
Ψηφιδωτό της πρώιμης βυζαντινής περιόδου (πηγή: commons.wikimedia.org)

Καλαμαριά: Στους βυζαντινούς χρόνους στρέφει το ενδιαφέρον του το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

2 ώρες πριν
Εκτοπισμένοι πανηγυρίζουν μέσα στα οχήματά τους καθώς περιμένουν στην ουρά στη γέφυρα Κασμίγια, επιστρέφοντας στα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής κοντά στην Τύρο, σήμερα, στο νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)

Λίβανος: Οι πρόσφυγες πήραν το δρόμο της επιστροφής προς τα ισοπεδωμένα σπίτια τους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign