pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

Στο εμβληματικό Remezzo έγινε η εκδήλωση

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)

(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια ιστορική και βαθιά συγκινητική βραδιά έζησε η Καλαμαριά με την υποδοχή στο εμβληματικό Remezzo του σπουδαίου ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ενός «παγκόσμιου Έλληνα και μιας φωνής που εδώ και δεκαετίες διαπερνά σύνορα, γλώσσες και εποχές», όπως τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

Νέοι άνθρωποι, άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου, εκπρόσωποι του πολιτικού και πνευματικού κόσμου, και δεκάδες πολίτες γέμισαν ασφυκτικά τον ιστορικό χώρο, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον δημιουργό βιώματα και σκέψεις από τη μακρά διαδρομή του στην τέχνη και τη ζωή.

Η δήμαρχος καλωσόρισε τον Κώστα Γαβρά σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολικό βάρος για την Καλαμαριά, όπου στο παρελθόν ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αναφέρθηκε στη διαχρονική σύνδεση του έργου του σκηνοθέτη με τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι υπηρέτησε το πολιτικό σινεμά στάθηκε στο πλευρό των πολιτών και όχι της εξουσίας.

(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και της πόλης παρέδωσε στον σκηνοθέτη ένα συμβολικό δώρο, το καραβάκι «Αργώ», σύμβολο του Δήμου Καλαμαριάς, μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε «Σκηνοθετώντας την Ιστορία φωτίσατε συνειδήσεις», με την ευχή να τον συντροφεύει στα επόμενα ταξίδια του στην τέχνη και στον κόσμο, ως μήνυμα ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Καλαμαριάς.

Στο λόγο της, η Χρ. Αράπογλου στάθηκε επίσης στις σύγχρονες διεκδικήσεις του Δήμου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης, της μαρίνας της Αρετσούς, επισημαίνοντας πως η θάλασσα της Καλαμαριάς αποτελεί στοιχείο ταυτότητας και συλλογικού μέλλοντος και πως η αξιοποίηση του Remezzo ως χώρου πολιτισμού, γνώσης και ανοιχτής κοινωνικής ζωής εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική επιλογή.

«Ο πολιτισμός είναι πράξη δημοκρατίας» είπε η δήμαρχος.

Συγκινημένος, ο Κώστας Γαβράς ευχαρίστησε θερμά για την τιμή, υπογράμμισε πως μόνο μέσα από τη συζήτηση, την ελεύθερη έκφραση σύγχρονων σκέψεων και την πολιτιστική ανταλλαγή μπορούν οι κοινωνίες να βρουν δρόμους συνεννόησης και προόδου.

«Κάθε γενιά αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό όμως προϋποθέτει παιδεία, πολιτισμό και ζωντανούς χώρους πολιτισμού, όπως αυτός που βρισκόμαστε σήμερα, το Remezzo, όπου οι διαφορετικές φωνές μπορούν να συναντηθούν και να συνδιαμορφώσουν το κοινό μέλλον» τόνισε.

(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)

Στη διάρκεια της βραδιάς οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς και η Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς ερμήνευσαν επιλεγμένα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ έγινε μια ουσιαστική και ανοιχτή συζήτηση για το σινεμά και τη διαδρομή του Κώστα Γαβρά, με συντονιστή τον σκηνοθέτη Στέργιο Μήττα.

Η συζήτηση ανέδειξε κομβικούς σταθμούς της πορείας του Κ. Γαβρά, τη σχέση του με την ιστορία και τη βαθιά του πίστη ότι ο κινηματογράφος μπορεί να λειτουργεί ως εργαλείο ελευθερίας, στοχασμού και δημοκρατικής εγρήγορσης.

Με την ξεχωριστή εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Γαβρά, η Καλαμαριά επιβεβαίωσε ότι «παραμένει μια πόλη μνήμης και διεκδίκησης, μια πόλη που επενδύει στον πολιτισμό ως θεμέλιο δημοκρατίας και συλλογικού μέλλοντος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική Αρχή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

28/10/2026 - 1:39πμ
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

27/10/2026 - 3:28μμ
Ο Διονύσης Φερεντίνος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

26/10/2026 - 9:00μμ
Σύγχρονη φωτογραφική αναπαράσταση από το έργο της Lucia Choulakian για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: UQAM / Lucia Choulakian)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Μάνα και κόρη επιστρέφουν στους τόπους του εγκλήματος – Η μαρτυρία από την Αμισό

25/10/2026 - 8:01μμ
Τα εκθέματα «Hagia Sophia» (φωτ.: Dice Kayek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης: Το μνημείο-σύμβολο στο επίκεντρο μεγάλης έκθεσης του Μουσείου V&A στο Λονδίνο

25/10/2026 - 9:48πμ
Ο Φίλιππος Σοφιανός ως Τσιτσάνης και ο Τάσος Χαλκιάς ως Βαμβακάρης σε μια σκηνή της παράστασης «Εγώ ο "Σερ", Γρηγόρης Μπιθικώτσης» (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ ο “Σερ”, Γρηγόρης Μπιθικώτσης»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή – Διά χειρός Δημήτρη Μαλισσόβα

23/10/2026 - 5:44μμ
(Φωτ.: Αρχείο Μουσείου Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται αρχαίο άγαλμα ιππέα μετά τη συντήρησή του

22/10/2026 - 11:03μμ
Ο πίνακας του Κ. Παρθένη «Ευαγγελισμός» (πηγή: Bonhams)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Παρθένη και τον Κόντογλου έως τον Τσαρούχη: 186 έργα ελληνικής τέχνης σε δημοπρασία στο Παρίσι

20/10/2026 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου Pontos News: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτεινή Βελεσιώτου: Τα ρεμπέτικα της Κατοχής είναι το ανυπότακτο πνεύμα του ανθρώπου για ελευθερία

20/10/2026 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Βαλάση: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη σπουδαία ηθοποιό – Στην τηλεοπτική «Λωξάντρα» που άφησε εποχή

19/10/2026 - 2:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: Αγχώθηκε αλλά έκανε το 5Χ5 ο Άρης

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: EPA / Dogukan Keskinkilic / Pool)

Ερντογάν – Τραμπ: Στο τραπέζι η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Μεγάλο «διπλό» στη Λετονία η Μύκονος

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη στην Πόλη παρά τις απουσίες ο Ολυμπιακός

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Λύγισε στην παράταση ο Ηρακλής

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κύπελλο Ελλάδας: To 3X3 Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός – Νίκες για Καλαμάτα, ΑΕΛ

41 λεπτά πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV