pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Μυτιλήνη η «ελληνική έδρα» του Αγίου Βαλεντίνου

Το άγνωστο ιστορικό νήμα που ενώνει τη Λέσβο με τον άγιο

14/02/2026 - 11:21πμ
Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με θρησκευτική κατάνυξη και πολιτιστικές εκδηλώσεις κορυφώνεται στη Μυτιλήνη ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου, από την καθολική κοινότητα της πόλης. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στο γεγονός η παρουσία λειψάνων του αγίου στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, που καθιστούν τον τοπικό εορτασμό ξεχωριστό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του τοποτηρητή της Μητρόπολης Χίου και Λέσβου, Αρχιεπισκόπου παντός Αιγαίου Ιωσήφ. Συμμετέχει η χορωδία Animato, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Χατζηγιαννάκη.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τίτλο «Classical and Folk Songs in Honor of Mary and Valentine», με έργα εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής από την εποχή του μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα. Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Γεωργίου, Χριστίνα Κατσαμάτσα, Χρύσα Ελένη Σιαμέτη, Jennifer Sherrill, Τατιάνα Νικολόπουλου, Σοφία Ταλιάννη και το γυναικείο σύνολο Gitamo.

Η ιστορική διαδρομή των λειψάνων

Σύμφωνα με την αγιολογική παράδοση, ο Άγιος Βαλεντίνος συνελήφθη στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Κλαύδιου Β΄ και εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 268 μ.Χ.

Το 1815 μέρος των λειψάνων του δωρίστηκε στον ιερέα Ιωάννη-Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo, ενώ το 1907 καταγράφεται η παρουσία τους στη Μυτιλήνη, όταν ο αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος προχώρησε σε επίσημη αυθεντικοποίησή τους.

Η ακριβής διαδρομή μέχρι τη Λέσβο παραμένει άγνωστη· εκτιμάται ότι πέρασαν σε συγγενείς του Longarini που εγκαταστάθηκαν εκεί. Τελευταία κάτοχος υπήρξε η Λουκία Θεοφανοπούλου Bongigli, η οποία τα δώρισε στο ναό.

Μέχρι το 1990 τα λείψανα φυλάσσονταν κάτω από την Αγία Τράπεζα. Τότε μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από τον φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνη και διανεμήθηκαν μεταξύ παρεκκλησίων στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Μετά το θάνατό του, το 2014, μέρος τους επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook / Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Καππαδοκία: Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής

17/05/2026 - 9:24μμ
Ο νέος Πατριάρχης της Γεωργίας Σίο Γ' (πηγή: Patriarchate of Georgia)
ΠΙΣΤΗ

Γεωργία: Νέος Πατριάρχης ο Σίο Γ΄ – Κρίσιμη η πολιτική συγκυρία

11/05/2026 - 10:36μμ
Το εξωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Τουρκία κρατά «παγωμένη» τη Χάλκη παρά τη δήλωση Βαρθολομαίου για εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

11/05/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Gregorio Borgia)
ΠΙΣΤΗ

Πάπας Λέων ΙΔ’: Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος που βρίσκεται στο τιμόνι του Βατικανού

8/05/2026 - 4:28μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

8/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΙΣΤΗ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

7/05/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/ Γρ. Τύπου Προεδρίας/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μήνυμα ειρήνης και αιχμές κατά του εθνοφυλετισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο

7/05/2026 - 7:35μμ
Στην πρωτοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, εσπερινός για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Σμύρνης / Aydın Ç.)
ΠΙΣΤΗ

Διαχριστιανική συνάντηση στην Έφεσο για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

5/05/2026 - 2:55μμ
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

4/05/2026 - 11:02μμ
Με τιμές αρχηγού κράτους είχε υποδεχθεί το Κοινοβούλιο σε τιμητική συνεδρίασή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Βουλή, το 1999. Παρών ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ Μ.)
ΠΙΣΤΗ

Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Βουλή των Ελλήνων

4/05/2026 - 12:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νίκος Παπανδρέου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής και της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)

Ν. Παπανδρέου: Η πολιτική της τότε γενοκτονίας εκφράζεται σήμερα με μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας

42 λεπτά πριν
Λουκία Κασαμάκη στο τραγούδι και την απαγγελία και Γεύση Σταφυλίδου στην ποντιακή λύρα (πηγή: youtube.com/watch?v=rKT6uOUq_3k)

Όταν η ψυχή τραγουδά την Πατρίδα: Λουκία Κασαμάκη και Γεύση Σταφυλίδου φώτισαν τη Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
Καρτ ποστάλ με το απαράμιλλης τέχνης καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, έργο του Σμυρνιού αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Λάτρη, που ανατινάχθηκε στην Καταστροφή της Σμύρνης και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κόσμος» (πηγή: hellenicparliament.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το τραγικό γράμμα μιας γυναίκας από τη χειμαζόμενη Ινέπολη του Πόντου στον αδελφό της στη Σμύρνη

2 ώρες πριν
Μικρά μέλη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο Μνημείου «Ξεριζωμού», Κυριακή 17 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη)

Από το μνημείο «Ξεριζωμός» στα ΚΑΠΗ: Διήμερο μνήμης στη Νίκαια για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3 ώρες πριν

ΜΠΑΜ FC, content creators και κορυφαίοι αθλητές στο πιο Υπεύθυνο Παιχνίδι της χρονιάς

3 ώρες πριν
Από την εκδήλωση στη Νέα Κερασούντα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Ζηρού)

Νέα Κερασούντα: Μαθητές και ποντιακή παράδοση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign