pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

Η φετινή Γιορτή έγινε στη Νάουσα, σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη και την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

26/01/2026 - 10:12μμ
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως

Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια παράδοση που ξεκίνησαν πριν από 51 ολόκληρα χρόνια τήρησαν και φέτος το Σωματείο και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», τη Γιορτή των Γραμμάτων που διοργανώνεται στα τέλη Ιανουαρίου, με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Κάθε χρόνο η εκδήλωση γίνεται σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και σε συνεργασία με τους τοπικούς ποντιακούς συλλόγους.

Φέτος σειρά είχε η Νάουσα, και η μεγάλη γιορτή έγινε με αρωγό την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» και την Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας.

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμου «Παντάνασσα», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, και βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας.

Η απονομή των αναμνηστικών

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτών έμφαση δίνεται στις σχέσεις δασκάλων, μαθητών και οικογενειών που συμπορεύονται στο δρόμο της εκπαίδευσης, και επιβραβεύονται η φιλομάθεια και το ενδιαφέρον για την σχολική ζωή, όπως γινόταν στον αλησμόνητο Πόντο όπου οι κοινότητες των Ελλήνων, με τον παπά και τον δάσκαλο μπροστά, ενίσχυαν με τον τρόπο αυτό ηθικά και οικονομικά τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καλλιεργώντας έτσι τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία.

Στη γιορτή  παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο επίσκοπος Δομενίκου Αθηναγόρας, ο ηγούμενος της «Παναγίας Σουμελά» αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του στρατού, μέλη των ΔΣ του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», του ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, η διευθύντρια της Α’ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, και πλήθος γονέων και κηδεμόνων.

Ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

Πολυπληθές το κοινό της εκδήλωσης

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιμελητής του περιοδικού Ποντιακή Εστία και διευθυντής του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Στάθης Ταξίδης.

Ο Στάθης Ταξίδης

Με το Χρυσό Μετάλλιο της Σουμελιώτισσας τιμήθηκε ο Ιωάννης Μακρογιώργος (δάσκαλος βυζαντινής μουσικής, Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Θρόνου) για τη διαχρονική προσφορά του στη βυζαντινή μουσική και την εκκλησιαστική ζωή. Το μετάλλιο απένειμε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Άρχων του Πατριαρχείου Γιώργος Τανιμανίδης, μαζί με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτη Φανιάδη, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Παντελεήμονα.

Γ. Τανιμανίδης, μητροπολίτης Παντελεήμων, Ι. Μακρογιώργος και Φ. Φανιάδης

Μουσικά την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία «Λόγος και Μέλος» του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγιά Σουμελά», υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ελισάβετ Δεμίρογλου, ενώ το χορευτικό τμήμα της ΕΛΝ παρουσίασε ποντιακούς χορούς.

Η χορωδία «Λόγος και Μέλος»

Στις μαθήτριες και τους μαθητές απένειμαν αναμνηστικά διπλώματα και μια τσάντα με βιβλία ο μητροπολίτης Παντελεήμων, ο επίσκοπος Αθηναγόρας, ο π. Παντελεήμων, ο Γ. Τανιμανίδης, ο Φ. Φανιάδης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Κ. Ιωακειμίδης, ο ειδικός γραμματέας του Ιερού Προσκυνήματος Γ. Κυριακίδης, τα μέλη του ΔΣ της «Παναγία Σουμελά» Κ. Σωτηριάδης και Αν. Τσακιρίδης, ο διευθυντής του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος Αντ. Δάλλας, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Νάουσας Χρ. Ράλλη, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ταμάρα Λογγινίδου, ο διοικητής της Β’ Μοίρας Καταδρομών αντισυνταγματάρχης Ποσειδώνας Κιρκμανλής, και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Ευθυμία Γώτη.

Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό της ΕΛΝ

Η αυλαία έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από τις μαθήτριες, τους μαθητές, και όλους τους παρισταμένους.

• Τις φωτογραφίες παραχώρησε η Οργανωτική Επιτροπή του Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η στιγμή του Πυρρίχιου Σέρρα στο 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Καρδίτσα (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: «Κλείδωσαν» οι χοροί των ΣΠΟΣ – Αυστηρές οδηγίες για την εμφάνιση των χορευτών

12/06/2026 - 9:19πμ
Vintage φωτογραφία με το χορό των μαχαιριών, σε χοροεσπερίδα του Συλλόγου (φωτ.: Σύλλογος Πόντιων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού χτυπά ξανά στο Στρατόπεδο Καρατάσιου!

11/06/2026 - 10:46μμ
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου Καβάλας «Ο Ακρίτας»: Η ιματιοθήκη του σωματείου εμπλουτίστηκε με εφηβικές φορεσιές – Γιατί το μέλλον είναι μπροστά

11/06/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ ΠΟΕ: Στο Παρανέστι Δράμας η 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας – Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

11/06/2026 - 7:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Caitlin Tough MLA)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων: Βουλευτής στην Αυστραλία εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της Καμπέρας τη διδασκαλία των γεγονότων στα σχολεία

11/06/2026 - 6:06μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου - Γραφείο Τύπου)
ΠΟΝΤΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Πόντιο ποιητή Νεόφυτο Ιορδανίδη στο Ωραιόκαστρο

11/06/2026 - 3:03μμ
Η Παναγία Σουμελά από ψηλά (φωτ.:: Facebook / Ali Fatih Akçay)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Προβληματισμός για την ένταξη της Παναγίας Σουμελά στην UNESCO χωρίς εγγυήσεις για την ιστορική της ταυτότητα

11/06/2026 - 2:07μμ
To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

10/06/2026 - 9:39μμ
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών στο «Food for Good», Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαμαριά: Ποντιακές γεύσεις με σκοπό την προσφορά στο «Food for Good»

10/06/2026 - 8:51μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Οι 8 σημασίες του ρήματος γομώνω – Και ένα όμορφο τραγούδι

10/06/2026 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είσοδος στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά 
(φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Ανοίγει το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Από στρατόπεδο και τόπο εκτελέσεων σε νέο σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη

21 λεπτά πριν
Μετανάστες στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΕUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Η νέα Ευρώπη της μετανάστευσης: Τι αλλάζει από σήμερα με το Σύμφωνο για το Άσυλο

45 λεπτά πριν
Η σημαία του Ιράν σε αθλητική κορδέλα καρπού, καθώς η χώρα συμμετέχει στο Μουντιάλ που φιλοξενείται και στις ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Από τις απειλές στις υπογραφές: Ο Τραμπ βλέπει συμφωνία με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη δεν λέει «ναι»

1 ώρα πριν
Η στιγμή του Πυρρίχιου Σέρρα στο 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Καρδίτσα (φωτ.: poe.org.gr)

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: «Κλείδωσαν» οι χοροί των ΣΠΟΣ – Αυστηρές οδηγίες για την εμφάνιση των χορευτών

2 ώρες πριν
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

2 ώρες πριν
Σκηνή από δρόμο της Τεχεράνης, 11/6/2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για συμφωνία με τις ΗΠΑ, λέει το ΥΠΕΞ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign