pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος: Σάλος με το επίμαχο βίντεο για χρηματισμό του Ν. Χριστοδουλίδη – «Όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει»

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας εκτιμούν ότι πρόκειται για οργανωμένη υβριδική επιχείρηση με σκοπό να πληγεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά μόλις ανέλαβε την ευρωπαϊκή προεδρία

9/01/2026 - 9:51μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Κύπρο (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ενώπιον οργανωμένης υβριδικής επιχείρησης δηλώνει ότι βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με εμπειρογνώμονες των κρατικών Υπηρεσιών Ασφαλείας σχετικά με το βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταφέρει ισχυρισμούς για χρηματισμό του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε δημόσια τον οποιονδήποτε έχει στοιχεία που αφορούν άμεσο ή έμμεσο χρηματισμό του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και κατά τη διάρκεια που είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα καταθέσει αμέσως στις αρμόδιες αρχές του κράτους.

Πρόκειται για βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Χ, από τον λογαριασμό Emily Thompson (@EmilyTanalyst) που δηλώνει «ανεξάρτητη ερευνήτρια, αναλύτρια και λέκτορας» για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής. Το βίντεο, το οποίο αναφέρεται πως «λήφθηκε», χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην πηγή ή την προέλευσή του, περιέχει, μεταξύ άλλων, ισχυρισμούς για εισφορές σε μετρητά κατά την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με ανταλλάγματα. Στο βίντεο εμφανίζονται μονταρισμένες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, καθώς και αποσπασματικές δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπου Χαραλάμπους καθώς και δηλώσεις του Γιώργου Χρυσοχού, διευθυντή της Cyfield.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η ανάρτηση του βίντεο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ρωσικής προέλευσης καμπάνιας Doppelganger, διαδικτυακής εκστρατείας οργανωμένης υβριδικής παραπληροφόρησης, που εντοπίζεται από το 2021 και στοχεύει κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να το δημιούργησε κάποιος που χρησιμοποιεί παρόμοια μεθοδολογία, ενώ η χρονική στιγμή που παρουσιάστηκε αποτελεί ένδειξη για πιθανές παρεμφερείς κακόβουλες ενέργειες κατά τη διάρκεια άσκησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Λευκωσία.

Από την εξέταση του υλικού διαφαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα του βίντεο (μοντάζ και αφήγηση) αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας, που δεν παραθέτει απτά αποδεικτικά στοιχεία για τα υπό εξέταση θέματα, αλλά μεθοδικά ενισχύει ένα συγκεκριμένο αφήγημα περί διαφθοράς.

Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης

Τέτοια ανώνυμα βίντεο παραπέμπουν στην πάγια πρακτική των επονομαζόμενων και «kompromat», ορολογία των Υπηρεσιών Πληροφοριών, που προέρχεται ιστορικά από την Σοβιετική Ένωση και αποτελεί τακτική «δολοφονίας προσωπικοτήτων» που συναντάται κατά κόρον στη Ρωσία, με δημοσιεύματα, για σκοπούς εκβιασμού ή πολιτικής εξουθένωσης αντιπάλων.

Αυτού του είδους τα βίντεο, είναι διαδικτυακά και ανώνυμα, αλλά υπό το κάλυμμα «δημοσιογραφικής αποκάλυψης», στοχεύουν στην αξιοπιστία και τη φήμη ατόμων και οντοτήτων, παραπέμποντας μάλιστα σε αυτοματοποιημένο λογαριασμό τύπου «bot», δηλαδή, εικονικών χρηστών μέσα από οργανωμένα δίκτυα υπολογιστών.

Η δήλωση Χριστοδουλίδη

«Θέλω να καλέσω δημόσια τον οποιονδήποτε έχει στοιχεία που αφορούν άμεσο ή έμμεσο χρηματισμό μου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και κατά τη διάρκεια που είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα καταθέσει αμέσως στις αρμόδιες αρχές του κράτους. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα. Σε κανέναν μα σε κανέναν δεν θα δώσω το δικαίωμα να κατηγορηθώ για θέματα διαφθοράς» υπογράμμισε στις σχετικές δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέθεσε ότι «η προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων την οποία ξεκίνησα από την πρώτη ημέρα θα τη συνεχίσω. Θα τη συνεχίσω γιατί είναι προς όφελος της χώρας μας. Και χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα».

«Και είδαμε και σήμερα», είπε, «τα αποτελέσματα της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας».

«Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ»

Ως «κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, το επίμαχο βίντεο. «Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί βίντεο, το οποίο στη βάση της πρώτης αξιολόγησης της αρμόδιας Yπηρεσίας του κράτους χαρακτηρίζεται ως κακόβουλο και αποτελεί προϊόν μοντάζ», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο Κ. Λετυμπιώτης.

«Το εν λόγω βίντεο επιχειρεί να πλήξει μέσω ψευδών, παραπλανητικών ισχυρισμών και αυθαίρετων συμπερασμάτων, την εικόνα της Κυβέρνησης και της χώρας», σημειώνει.

Αντίστοιχα, σε ανακοίνωσή του ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρει ότι το βίντεο κυκλοφόρησε «από ψεύτικο προφίλ» στη πλατφόρμα X και συμπληρώνει ότι «είναι πασιφανές από το βίντεο ότι οι δηλώσεις που μου αποδίδονται έχουν μονταριστεί για να διαστρεβλωθεί το πλαίσιο των συζητήσεων, με απώτερο στόχο να πληγεί η χώρα μας, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά. Δεν είναι τυχαίο που η διαρροή του βίντεο έγινε μία μέρα μετά την τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Όπως σημειώνει, έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας, στο οποίο θα παραδώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συλληφθείς για το πολύνεκρο ναυάγιο του Filo Jet οδηγείται στο «δικαστήριο» της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: AA / Harun Özalp)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στην Κερύνεια: «Η πλώρη έσπασε από τα κύματα», κατέθεσε ο καπετάνιος του Filo Jet

31/08/2026 - 2:33μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο ΕΡΑ)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Αγωνία για 18 αγνοουμένους – Συνεχίζονται οι έρευνες σε βάθος άνω των 500 μέτρων

31/08/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο στα Κατεχόμενα: Συνελήφθη ο καπετάνιος – «Έλεγαν δεν συμβαίνει τίποτα, έφυγαν πρώτοι», λένε επιζώντες

30/08/2026 - 10:51μμ
Επιβαίνοντες με σωσίβια, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας: Αναφορές για νεκρούς – Έτοιμη να επέμβει η Κυπριακή Δημοκρατία

30/08/2026 - 4:13μμ
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

30/08/2026 - 2:39μμ
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)
ΚΥΠΡΟΣ

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

30/08/2026 - 1:48μμ
(Εικ.: skai.gr)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας από προσάραξη σκαφών στο Κάβο Γκρέκο – Τι έγινε

30/08/2026 - 8:58πμ
Από το επίσημο προωθητικό υλικό για τα καμπ της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα (φωτ.: Facebook / Barça Academy)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Μπαρτσελόνα διοργανώνει καμπ στα Kατεχόμενα – Αντιδράσεις για το «Northern Cyprus»

25/08/2026 - 4:35μμ
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Στον ΟΗΕ ο αγωγός Τουρκίας-Κατεχομένων – «Μόνιμη στρατηγική σύνδεση» καταγγέλλει η Λευκωσία

24/08/2026 - 6:36μμ
Φωτογραφία από τη στιγμή της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο στις 11 Αυγούστου 1996 (πηγή: el.wikipedia.org /wiki/Tasos_Isaak_murdered.jpg)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Οι προκλήσεις Αρικλί για τη δολοφονία Ισαάκ μετά τη συγγνώμη Κιζίλγιουρεκ

20/08/2026 - 5:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την περιοχή της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κυψέλη: Εντοπίστηκε νέα σακούλα με οστά – Οι Αρχές διερευνούν αν ανήκουν σε άνθρωπο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Δύο λύρες, μία θάλασσα»: Πόντος και Κρήτη συναντιούνται στην Καλαμαριά

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Ολυμπιακός: Παρελθόν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

8 ώρες πριν
Τμήμα του εικαστικού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην ανάρτησή του (πηγή: x.com)

Κλασικός Ερντογάν: Πανηγυρίζει την τουρκική νίκη του 1922 στη Σμύρνη κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την κατοχή»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV