pontosnews.gr
Σάββατο, 18/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καμήλες, Ντιβιτζήδες και καλή χρονιά – Αγερμός από την Ανατολική Ρωμυλία για το ξύπνημα της γης και την αφθονία

Το ευετηριακό έθιμο του Δωδεκαημέρου των Ανατολικορωμυλιωτών προσφύγων, εγγεγραμμένο από το 2025 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

2/01/2026 - 7:30μμ
Καμήλες και Ντιβιτζήδες στην πλατεία Φιλιππούπολης στη Λάρισα, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / ΕΜΛΦ - Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως)

Καμήλες και Ντιβιτζήδες στην πλατεία Φιλιππούπολης στη Λάρισα, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / ΕΜΛΦ - Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Δεν είναι απλώς ένα δρώμενο. Είναι αγερμός.

…

Κίνηση από σπίτι σε σπίτι, από αυλή σε αυλή, με τραγούδι, θόρυβο, μεταμφίεση και ευχές. Ένας τρόπος να «ξυπνήσει» η φύση, να καλωσοριστεί ο νέος χρόνος, να δεθεί ξανά η κοινότητα γύρω από την προσδοκία της καλοχρονιάς.

Οι Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες (Καμήλις κι Ντιβιτζήδις), το αγαπημένο έθιμο των Ανατολικορωμυλιωτών προσφύγων –των λεγόμενων Μοναστηριωτών– εγγράφηκαν τον Ιούλιο του 2025 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης του 2003 της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι είναι ο αγερμός

Οι ομάδες γυρίζουν στο χωριό, μπαίνουν στα σπίτια, τραγουδούν, παινεύουν τους νοικοκύρηδες, δέχονται κεράσματα και φιλοδωρήματα. Ανταλλάσσουν ευχές για υγεία, γονιμότητα, αφθονία. Η κοινότητα συμμετέχει ολόκληρη – κανείς δεν είναι απλός θεατής.

Έτσι λειτουργούν και οι Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες: ως ευετηριακό έθιμο του Δωδεκαήμερου, που σηματοδοτεί την αρχή της νέας χρονιάς και το ξύπνημα της γης από τη χειμερία νάρκη.

Το δρώμενο

Το έθιμο ξεκινά νωρίς το βράδυ της παραμονής και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Συμμετέχουν οι Καμήλες, οι Ντιβιτζήδες, οι μουσικοί, οι σάρτες (χορωδίες) και οι οικοδεσπότες που τους υποδέχονται.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η τέλεση μεταφέρεται στην πλατεία, όπου ανοίγει ο χορός με καθολική συμμετοχή.

Οι ντιβιτζήδες φορούν προβιές και το χαρακτηριστικό καούκι – καπέλο και μάσκα μαζί, φτιαγμένο από κιτσιά (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια για τον ξορκισμό των πνευμάτων και πολύχρωμες κορδέλες.

Στη θέση των δοντιών κρέμονται αρμάθες από ξερά φασόλια, ενώ μικρά κουδουνάκια στη μέση και στα πόδια γεμίζουν τον χώρο ήχο. Στα χέρια κρατούν το τοπούζ’, το ξύλινο ρόπαλο που χτυπά τη γη, «εκβιάζοντας» συμβολικά τη γονιμότητά της.

Η καμήλα –ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με τσόλι από τραγίσιο μαλλί– φέρει μακρύ λαιμό και κεφάλι από προβιά, στολισμένα με μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια. Ο θόρυβός τους, καθώς κινείται, δεν είναι τυχαίος: είναι κάλεσμα ζωής.

Πίστη, φύση και μνήμη

Οι ρίζες του εθίμου φτάνουν ως την Αρχαιότητα και τις διονυσιακές τελετουργίες, όπου η μεταμφίεση, ο χορός και η σάτιρα συνδέονταν άμεσα με τη γονιμότητα και την αναγέννηση. Με την επικράτηση του χριστιανισμού, το δρώμενο προσαρμόστηκε για να επιβιώσει.

Ο λαογράφος Βάλτερ Πούχνερ το χαρακτήρισε μεταμφίεση τελετουργικού χαρακτήρα με «αόριστη γονιμοποιητική σημασία», ενώ ο Δημήτριος Κτενίδης το συνέδεσε με την αναπαράσταση του ταξιδιού του Αγίου Βασιλείου από την Ανατολή.

Όπως κάθε αγερμός, έτσι και αυτός στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο άνθρωπος δεν στέκεται απέναντι στη φύση, αλλά μέσα σε αυτήν. Ότι με τον θόρυβο, τον χορό, τη συλλογική πράξη, μπορεί να τη «συγκινήσει».

Από την Ανατολική Ρωμυλία στο σήμερα

Το έθιμο ήταν διαδεδομένο όχι μόνο στην Ανατολική Ρωμυλία, αλλά και στον Πόντο, στη Μικρά Ασία, στα Βαλκάνια και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα αναβιώνει δυναμικά, με πιο γνωστή την τέλεση στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, αλλά και στην Κομοτηνή και τη Λάρισα, στην πλατεία Φιλιππούπολης.

Η εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο δεν είναι απλώς θεσμική αναγνώριση. Είναι υπενθύμιση ότι τέτοια έθιμα δεν ανήκουν στο παρελθόν. Ανήκουν στους ανθρώπους που συνεχίζουν να περπατούν μαζί, να τραγουδούν μαζί, να εύχονται μαζί.

×

Γιατί ο αγερμός δεν είναι θόρυβος. Είναι δέσιμο.
Καλή χρονιά!
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της αφίσας της έκθεσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΕΘ: Η 5η Συλλεκτική EXPO ανοίγει τις πύλες της – Σπάνια νομίσματα αλλά και vintage παιχνίδια θα κλέψουν την παράσταση

17/04/2026 - 9:48μμ
Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη κατά τη διάρκεια μαθημάτων (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ταξίδι μνήμης στην Τασκένδη: Έκθεση για τον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας στο Ηράκλειο

17/04/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δημοκρατία στη σκηνή: Μαθητές από την Καλιφόρνια ζωντανεύουν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός»

16/04/2026 - 11:31μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυκηναϊκή ακρόπολη Γλα: Σημαντική αποκατάσταση στη Νότια Πύλη και το κυκλώπειο τείχος

16/04/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: Uchida Takuma/ festival-shizuoka.jp/ en/program/medea)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Η «Μήδεια» του Σατόσι Μιγιάγκι επιστρέφει στη Σιζουόκα

16/04/2026 - 5:24μμ
(Πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: Τοιχογραφία με παράσταση Σταύρωσης από το 1400 παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

9/04/2026 - 2:43μμ
Επιφανειακή έρευνα στην κορυφή του Ευβοϊκού Ολύμπου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ερέτρια: Νέος «χάρτης» ζωής χιλιάδων ετών – Τι αποκάλυψε η μεγάλη αρχαιολογική έρευνα

8/04/2026 - 11:36πμ
Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της αρχαιοελληνικής Κίβυρας, από ψηλά (φωτ.: Χ / Şükrü Özüdoğru)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «ματιά» της Μέδουσας ξανά στο φως – Το εντυπωσιακό μωσαϊκό της αρχαιοελληνικής Κίβυρας που περίμενε… την άνοιξη

5/04/2026 - 2:30μμ
Πασχαλινά αυγά ζωγραφισμένα με την τεχνική «περδίκα»
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περδίκες, τα πασχαλινά αυγά ζωγραφισμένα με κερί: Από το Βόιο Κοζάνης ζωντανεύει η παράδοση

4/04/2026 - 2:02μμ
(Πηγή: Radu Oltean / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρουμανία: Αίσιο τέλος στο θρίλερ της κλοπής εθνικού θησαυρού – Βρέθηκε το χρυσό κράνος του Κοτοφενέστι

2/04/2026 - 7:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)

Στενά Ορμούζ: Νέο μπρος-πίσω από το Ιράν – Ανακαλεί το άνοιγμα και επαναφέρει «αυστηρό έλεγχο»

5 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Παχυσαρκία: Έρχονται χάπια αντί για ενέσεις – Τι δείχνουν οι μελέτες για το ποιοι θα χάσουν βάρος

25 λεπτά πριν
Ιρανές συμμετέχουν στη συγκέντρωση «Sacrificed Girls» στην Τεχεράνη, αποτίοντας φόρο τιμής σε γυναίκες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Άνοιξαν τα Στενά του Ορμούζ, αλλά οι απειλές επιστρέφουν – Εύθραυστη εκεχειρία και σκληρό παζάρι

51 λεπτά πριν
Από την αφίσα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Μνήμη γλυκείας πατρίδας»

Μνήμη γλυκείας πατρίδας: Οι ιστορίες των Μικρασιατών προσφύγων ζωντανεύουν στη Λευκωσία

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το έργο «Χωρίς εσέν’ κι ίνουμαι, χωρίς εσέν’ κι ευτάγω», με το οποίο ξεκίνησε το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Παρασκευή 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Αυλαία με μνήμες, χιούμορ και παράδοση

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Φορολογούμενοι στην ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» προσφυγών το 2025 – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign