pontosnews.gr
Πέμπτη, 28/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιεσεντουκί: Η «μικρή Ελλάδα» του Ρωσικού Νότου

Η ιστορία, η ταυτότητα και η ακλόνητη παρουσία μιας από τις σημαντικότερες ελληνικές κοινότητες της Ρωσίας. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

26/11/2025 - 9:38μμ
«Μνημείο τραγωδίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου 1916-1923» στο Γιεσεντουκί (πηγή: yandex.ru)

«Μνημείο τραγωδίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου 1916-1923» στο Γιεσεντουκί (πηγή: yandex.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο Γιεσεντουκί (ή Εσεντουκί, πιο εξελληνισμένα), στην καρδιά του «Ρωσικού Νότου», χτυπά δυνατά ένας ελληνικός παλμός που δεν έπαψε ποτέ να ακούγεται. Σε αυτή την πόλη της περιφέρειας Σταυρούπολης ζουν πάνω από 10.000 Έλληνες, ένα ολόκληρο δέκατο του πληθυσμού της, άνθρωποι που κουβαλούν στις ρίζες τους τις μνήμες και τις δοκιμασίες των Ποντίων προγόνων τους.

Από τον 19ο αιώνα μέχρι τα σκοτεινά χρόνια της Γενοκτονίας των Ελλήνων, στις αρχές του 20ού αιώνα, οι οικογένειες αυτές περιπλανήθηκαν, πόνεσαν και τελικά εγκαταστάθηκαν, χαρίζοντας στην πόλη μια ελληνικότητα που παραμένει ζωντανή και ανθεκτική μέχρι σήμερα.

Η πόλη στο χάρτη

Οι Έλληνες ρίζωσαν πολύ γρήγορα στην περιοχή, δραστηριοποιούμενοι στις τέχνες και στο εμπόριο. Όπως πολλοί άλλοι συμπατριώτες τους, υπέστησαν και αυτοί τις σταλινικές διώξεις και την εξορία κατά τη λεγόμενη «Ελληνική Επιχείρηση», χωρίς ωστόσο ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης να εξαλειφθεί πλήρως.

Μερικοί εξ αυτών κατάφεραν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, και έτσι ολόκληρες οικογένειες χωρίστηκαν και δεν είχαν καμία επαφή μέχρι τη διάλυση του κομμουνιστικού καθεστώτος τη δεκαετία του 1990. Την περίοδο εκείνη ο πληθυσμός της πόλης τονώθηκε με την έλευση και μόνιμη εγκατάσταση πολλών Ποντίων από τη Γεωργία, και ιδίως από την περιοχή της Τσάλκας. Έτσι, οι Έλληνες του Γιεσεντουκί χωρίζονται σε δύο γλωσσικές κατηγορίες: ποντιόφωνους και τουρκόφωνους.

Στι Γιεσεντουκί: Εξάσκηση στη σκοποβολή ενόψει του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Σκοπεύει η Βάλια Ιωσηφίδου (πηγή: vkonsta.blogspot.com)

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, παλιός διευθυντής τεχνικού σχολείου του Γιεσεντουκί, σε παρέλαση (πηγή: vkonsta.blogspot.com)

Βάσει της απογραφής του 2020, αποτελούν τη δεύτερη σε πληθυσμό εθνότητα (2,69%), με πρώτους τους Ρώσους (78,16%) και τρίτους τους Αρμένιους (2,68%). Επίσης, στην περιοχή διαβιούν μικρότερες εθνοτικές ομάδες (16,47%), καυκάσιας και άλλης προέλευσης.

Το ελληνικό πολιτισμικό στοιχείο φαίνεται ιδιαιτέρως έντονο σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης: από τα κτήρια και τις ταμπέλες των καταστημάτων μέχρι τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς τα ελληνικού τύπου «γυράδικα» κυριαρχούν. Για τους Ρώσους που επισκέπτονται το Γιεσεντουκί από άλλα μέρη της χώρας, η πόλη μοιάζει με «μια μικρή Ελλάδα», κάτι σχεδόν εξωτικό.

Οι Έλληνες του Γιεσεντουκί κρατούν αυστηρά τις παραδόσεις τους. Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι αποφεύγουν τους μικτούς γάμους και ότι, κατά τα τελευταία 30 χρόνια, έχουν χτίσει εκατοντάδες ναούς σε όλη την περιοχή, τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους.

Ένας τέτοιος ναός αποτελεί πρωτοβουλία της οικογένειας Αλεξέγιεφ, αφιερωμένος στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Η ελληνική οικογένεια έλαβε την άδεια για την ανέγερση το 1998· οι εργασίες ξεκίνησαν τον επόμενο χρόνο και ολοκληρώθηκαν το 2004, με τη συνδρομή της ελληνικής κοινότητας. Σταδιακά, ο ναός εξελίχθηκε σε ολόκληρο συγκρότημα –το «Συγκρότημα Πέτρου και Παύλου»–, με παιδική χαρά, χώρο στάθμευσης, πάρκα, ναΐσκους και κήπους με ελιές.

Το οικοδομικό συγκρότημα των Aγίων Πέτρου και Παύλου (πηγή: rewizor.ru)

Το γιγάντιο άγαλμα του Σωτήρος Χριστού (πηγή: vkonsta.blogspot.com)

Εκεί έχει αναγερθεί και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο, πόλος έλξης για τους επισκέπτες: το ύψους 22 μέτρων μαρμάρινο άγαλμα του Σωτήρος Χριστού, το αποκαλούμενο «Rio de Kavkaz» – για προφανείς λόγους.

Στον ίδιο χώρο, στις 19 Μαΐου του 2019, έγιναν τα εγκαίνια του «Μνημείου τραγωδίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου 1916-1923». Για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή του εργάστηκαν και συγκέντρωσαν πόρους Έλληνες όχι μόνο του Εσεντουκί, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της Ρωσίας. Κατασκευαστής ήταν ο εικαστικός Alexandr Kreidin.

Ποντιόπουλα στα εγκαίνια του μνημείου Γενοκτονίας στο Γιεσεντουκί (πηγή: greekmos.ru)

Η οργανωμένη ομογένεια εδώ είναι κάτι περισσότερο από δραστήρια. Ο Ελληνικός Σύλλογος «Φοίνιξ» ιδρύθηκε το 1990 και ήταν ο πρώτος της περιοχής της Σταυρούπολης. Εντός του δημιουργήθηκαν τμήματα, όπως Παιδείας και Πολιτισμού. Ακόμη, παραδίδονται μαθήματα ποντιακών χορών, ελληνικής γλώσσας, θεάτρου κ.ά. Εντός του λειτουργούν επίσης το Συμβούλιο Γηραιών και η Οργάνωση Νεολαίας «Αλέξανδρος».

Με πρωτοβουλία του «Φοίνικα», τα νέα ελληνικά άρχισαν να διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής στο 1ο Αστικό Σχολείο του Γιεσεντουκί, από την 5η ως την 11η τάξη.

Άλλοι μικρότεροι ελληνικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται στα γύρω χωριά, όπως ο «Περικλής» στο χωριό Κιρπίτσνι.

Η ταμπέλα του «Φοίνικα» (πηγή: vkonsta.blogspot.com)

Τα μέλη της ελληνικής μειονότητας έχουν σημαντικό λόγο στην τοπική οικονομία και στην αυτοδιοίκηση, ενώ διαπρέπουν ιδιαιτέρως στον αθλητισμό και στα καλλιτεχνικά. Τηρούν διαχρονικά την υπόσχεση των νέων Σπαρτιατών προς τους μεγαλύτερους: «Άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» (και εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας).

Σπάρτακος Τανασίδης


1. Για το ελληνικό σύστημα, αντίστοιχα από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Στη Ρωσία δεν υπάρχει διαχωρισμός δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Όλοι οι μαθητές φοιτούν και συνυπάρχουν σε κοινό κτήριο από την πρώτη τάξη ως την τελευταία.

∅

Πηγές
• hecucenter.ru
• hse.ru
• rostovgreek.ru
• greekmos.ru
• rusgreek.ru
• dzen.ru
• t-j.ru
• vestikavkaza.ru
• victoria-essentuki.ru
• vkonsta.blogspot.com
• wikipedia
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: NTV/X)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περιπέτεια τέλος για τον Έλληνα ομογενή Μάικλ Μαζή στην Τουρκία – Γλιτώνει τη φυλακή αλλά παραμένει εγκλωβισμένος στην Κωνσταντινούπολη

26/05/2026 - 8:50μμ
Πόντιοι κάθε ηλικίας γιορτάζουν τα 50χρονα της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Τιμή και αναγνώριση από και προς την «Ποντιακή Εστία» για τα 50χρονά της – Και ένας μεγάλος επετειακός χορός

26/05/2026 - 8:22μμ
(Πηγή: facebook / Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιφλίδα: Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων τίμησε την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

26/05/2026 - 7:53μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολονίας και Περιχώρων «Οι Αργοναύτες»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γερμανία: Ο «Υψηλάντης» του Φρέχεν και οι «Αργοναύτες» της Κολωνίας σε κοινή εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας

26/05/2026 - 5:42μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ποντιακοί σύλλογοι στο Σίδνεϊ ένωσαν δυνάμεις για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας

24/05/2026 - 1:11μμ
Φωτογραφίες μελών της οικογένειας Μπετάκη από διάφορες εποχές (πηγή: forum.svrt.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Μπετάκη: Από καπετάνιοι στα Ορλοφικά, ποιητές, λογοτέχνες, μηχανικοί και στρατιωτικοί της Ρωσίας

24/05/2026 - 10:23πμ
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

22/05/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com/Δημήτρης Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικές γεύσεις και παράδοση πλημμύρισαν το Μπρούκλιν στο μεγάλο φεστιβάλ της ομογένειας

22/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κρητική ομογένεια του Σίδνεϊ τίμησε την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με μια βραδιά μνήμης και παράδοσης

22/05/2026 - 11:34πμ
Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

20/05/2026 - 6:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γερμανίδα ερευνήτρια Τέσα Χόφμαν τιμήθηκε το 2025 με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας για τη μακρόχρονη δράση της υπέρ της αναγνώρισης των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων (φωτ.: Lili Nahapetian)

«Η άρνηση είναι η συνέχιση της γενοκτονίας»: Από το Βερολίνο η Τέσα Χόφμαν επαναφέρει τη συζήτηση για τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ξεκινούν οι πληρωμές για τα κοινωνικά επιδόματα Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ – Στα 275 εκατ. ευρώ οι καταβολές

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα, με τοπικές απογευματινές βροχές στα ηπειρωτικά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Προφυλακιστέοι επτά κατηγορούμενοι στο Ηράκλειο για υποθέσεις ναρκωτικών – Σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Έγραψε ιστορία η Κρίσταλ Πάλας – Σήκωσε το Conference League!

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»)

«Συζητώντας το ποντιακό ζήτημα και τη Γενοκτονία του Πόντου» με τον ιστορικό και ερευνητή Βλάση Αγτζίδη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign