pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Η σύντομη μάχη στην εντατική, η αντισυμβατική ζωή, ο ρόλος στην «Αναστασία» και το θέατρο

Ένας καλλιτέχνης που έζησε όπως έπαιζε επί σκηνής, με αλήθεια, πάθος και αξιοπρέπεια. Γράφει η Κάλλια Λαμπροπούλου

30/11/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)

(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, η είδηση του θανάτου του Μηνά Χατζησάββα «πάγωσε» τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ήταν 30 Νοεμβρίου 2015 όταν ο σπουδαίος ηθοποιός «έφυγε» από τη ζωή, έπειτα από ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αφήνοντας πίσω του μια βαριά σιωπή: τη σιωπή που αφήνουν μόνο όσοι έχουν γράψει βαθιά το όνομά τους στην ιστορία της τέχνης.

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν από τις 23 Νοεμβρίου, ο αγώνας του είχε ήδη αποδειχθεί άνισος. Όμως το αποτύπωμά του, ακριβώς όπως και η καλλιτεχνική του πορεία, ήταν ανεξίτηλο.

Ο Μηνάς Χατζησάββας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Γεννημένος το 1948 στην Αθήνα, σπούδασε υποκριτική στο Παρίσι, στη σχολή Le Cours Simon, και αργότερα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1969. Το ταλέντο του φάνηκε από πολύ νωρίς. Ήδη στα 17 του έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση, υποδυόμενος τον Πάρη στον Ρήσο του Ευριπίδη, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Από εκείνο το καλοκαίρι του 1965, η σκηνή έμελλε να γίνει το φυσικό του σπίτι.

(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)

Οι συνάδελφοί του συχνά μιλούσαν για αυτή τη φυσική του επαφή με την τέχνη. Ο αείμνηστος Γιώργος Κοτανίδης είχε πει κάποτε για εκείνον: «Μας ένωνε και μας γέμιζε με τη χαρά της τέχνης. Είχε μεγάλη καρδιά, γεμάτη αγάπη. Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή».

Με την ίδια αστείρευτη ενέργεια, ο Μηνάς Χατζησάββας συνεργάστηκε με σημαντικούς θιάσους: της Κατερίνας Ανδρεάδη, της Αντιγόνης Βαλάκου, του Γιάννη Φέρτη και της Ξένιας Καλογεροπούλου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού Ελεύθερου Θεάτρου (1970–71), και αργότερα βασικό στέλεχος του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη για περισσότερο από μία δεκαετία. Εκεί διαμορφώθηκε ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του ταυτότητας: αντισυμβατικό πνεύμα, πειραματισμός, βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Από το 2000 έως το 2003 συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο και επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2010–2014. Η τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή ήταν το καλοκαίρι του 2015 στο έργο Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο. Μια σχεδόν ποιητική κορύφωση για έναν άνθρωπο που προσέγγιζε το θέατρο ως βαθιά υπαρξιακή πράξη.

Η σχέση του με το αρχαίο δράμα υπήρξε καθοριστική. Ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους στην Επίδαυρο: τον Ιππόλυτο (1989), τον Βλέπυρο στις Εκκλησιάζουσες (1992), τον Ιεροκλή στην Ειρήνη, τον Διόνυσο στις εμβληματικές Βάκχες του Ματίας Λάνγκχοφ (1997), τον Αγαμέμνονα στην τραγωδία του Αισχύλου (2008), τον Δαρείο στους Πέρσες (2009). Συμμετείχε, επίσης, στον Ηρακλή μαινόμενο (2011), στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι (2012) και ξανά στον Αγαμέμνονα το 2013. Ρόλοι απαιτητικοί, που ο ίδιος τούς προσέγγιζε με υπαρξιακό βάθος και απόλυτη πειθαρχία.

Στην τελετή απονομής Κρατικών Κινημαατογραφικών Βραβείων ποιότητας του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/EUROKINISSI)

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Μηνάς Χατζησάββας είχε επιλέξει έναν δρόμο λιγότερο… εμπορικό, αλλά περισσότερο αυθεντικό. Ο καλός του φίλος, επίσης ηθοποιός, Γιώργος Λιάντος, είχε πει για εκείνον: «Ο Μηνάς είχε ευκαιρίες να πλουτίσει. Να εκμεταλλευτεί όλο το lifestyle μιας εποχής και να μας πουλήσει φούμαρα. Επέλεξε να ζήσει μια ζωή αφιερωμένη στις αξίες του… Ο πολιτικός του λόγος ήταν η ίδια η ζωή του και η ανάσα του στην τέχνη. Μετρημένος πάντα και αυτοσαρκαστικός… Ο Μηνάς βοηθούσε τους πρόσφυγες και τους ταλαίπωρους τότε που δεν ήταν της μόδας».

Στον κινηματογράφο, ο Μηνάς Χατζησάββας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1970 στις «Όμορφες Μέρες».

Στη συνέχεια, έπαιξε σε πάνω από 30 ταινίες, συνεργαζόμενος με σημαντικούς δημιουργούς: Βασίλη Βαφέα, Τόνια Μαρκετάκη, Νίκο Γραμματικό, Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Σωτήρη Γκορίτσα, Αλέξανδρο Αβρανά.

Τιμήθηκε δύο φορές με βραβείο β’ ανδρικού ρόλου στη Θεσσαλονίκη και μία με βραβείο α’ ανδρικού ρόλου, για την «Κλειστή στροφή». Το κύκνειο άσμα του στον κινηματογράφο ήταν η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Ένας άλλος κόσμος (2015), όπου ενσάρκωσε έναν ακροδεξιό που μισεί τους πρόσφυγες – ένας ρόλος δύσκολος, που όμως υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τη γκάμα του.

Αναπόφευκτα όμως, το ευρύ κοινό τον θυμάται ως τον άνδρα που δίπλα στη Μυρτώ Αλικάκη απογείωσε την Αναστασία το 1993. Το ερωτικό δράμα που έγινε φαινόμενο, ανέδειξε μια άλλη πλευρά του: εσωτερικότητα, ένταση, τραγικότητα – όλα σε μια ερμηνεία που σημάδεψε τη δεκαετία. Ακολούθησαν συμμετοχές στο Νυχτερινό Δελτίο, στον Κόκκινο Κύκλο, στη 10η Εντολή και στην Άμυνα Ζώνης, ρόλοι που έφεραν στη μικρή οθόνη την ποιότητα του θεάτρου.

Το 2009 στην Επίδαυρο όπου υποδύθηκε τον Δαρείο, στους Πέρσες του Αισχύλου. (EUROKINISSI/Βαγγέλης Μπουγιώτης)

Ο… άλλος Μηνάς Χατζησάββας

Όμως, ο Μηνάς Χατζησάββας δεν ήταν μόνο ηθοποιός. Ως Πρόδρομος Μαυρίδης εξέδωσε τρεις συλλογές διηγημάτων: Σπέρμα, Η Χαμένη, Δύο Σταγόνες Βροχή. Με το ίδιο ψευδώνυμο συνεργάστηκε σε σενάρια και το 1995 τιμήθηκε με βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο λόγος του, πυκνός και σκοτεινά ποιητικός, έδειχνε έναν άνθρωπο που δεν χωρούσε σε μία μόνο έκφραση.

Στην προσωπική του ζωή, υπήρξε για 24 χρόνια σύντροφος του ηθοποιού Κώστα Φαλελάκη, ο οποίος τον αποχαιρέτησε με βαθιά αγάπη: «Η χαρά του ήταν αυτή ακριβώς: Χαιρόταν με τη χαρά του άλλου. Τέτοιος άνθρωπος ήταν».

Η πολιτική του κηδεία, η επιθυμία του για αποτέφρωση και η συλλογή χρημάτων για συλλόγους μεταναστών αντί στεφάνων αποκάλυπταν την ανθρωπιστική του στάση.

Ο ίδιος, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, είχε δηλώσει σχεδόν προφητικά: «Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα… Όσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι». Ίσως γι’ αυτό η παρακαταθήκη του μοιάζει τόσο γεμάτη. Γιατί δεν φοβήθηκε να παιδευτεί, να δουλέψει, να εμβαθύνει, να αμφισβητήσει.

Κάλλια Λαμπροπούλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Καίτη Γκρέυ σε νεαρή ηλικία (φωτ.: facebook/Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Γκρέυ: Από τη φτώχεια και τον πόλεμο, στο μύθο και στη σκιά μιας διαθήκης

19/01/2026 - 2:32μμ
Η Μπέτυ Βαλάση, που ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνή από τη σειρά «Λωξάντρα» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1980, μαγείρεψε για πρώτη φορά η «Λωξάντρα» – Στη μικρή οθόνη

19/01/2026 - 12:43μμ
Ψηφιδωτή παράσταση από τη Βασιλική του Αγίου Βιτάλιου στη Ραβέννα που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α' στον αυλικό του κύκλο. Στο κέντρο φαίνεται ο Ιουστινιανός, δεξιά του στέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Μαξιμιανός, ενώ αριστερά εμφανίζονται οι αυλικοί αξιωματούχοι και οι Πραιτοριανοί φρουροί (φωτ.: wikipedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 532 μ.Χ., ο Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα και σώζει τον βυζαντινό θρόνο

18/01/2026 - 4:42μμ
Μια από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες σύλληψης του Αλ Καπόνε (πηγή: Miami Police Department / Jonathan Eig Gallery / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλ Καπόνε: Ο γκάνγκστερ που έγινε μύθος – Η σύντομη και εγκληματική ζωή του

17/01/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άλκης Κούρκουλος: Ο γοητευτικός αντιστάρ έχει σήμερα γενέθλια

15/01/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάνος Μιχαλόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος γίνεται 77 ετών – Πού είναι και τι κάνει σήμερα ο γόης των ’80s

15/01/2026 - 4:00μμ
Το μοναδικό στην Ελλάδα ολόσωμο ομοίωμα του Αγίου Παϊσίου βρίσκεται στο ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Πρόνοια του Ναυπλίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου, του Καππαδόκη ασκητή από τα Φάρασα

13/01/2026 - 5:46μμ
«Ο θάνατος της Γκούραινας». G. Oppitz. Επιχρωματισμένη λιθογραφία (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο |Συλλογή Χαρακτικών ΕΙΜ / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Ασήμω Γκούρα της Ακρόπολης: Ομορφιά, έρωτας και τραγικός θάνατος το 1827

12/01/2026 - 12:25μμ
Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης το 2002 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ιωάννης Ζηζιούλας, μητροπολίτης Περγάμου: Ο Κοζανίτης κληρικός και θεολόγος που άφησε εποχή

10/01/2026 - 4:59μμ
Η Μπέτυ Λιβανού κατά τη βράβευσή της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Άκη Σακελλαρίου. 4 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Finos Film Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η διαχρονική σαγήνη της Μπέτυς Λιβανού

9/01/2026 - 2:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/APOHXOS.GR)

Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν στη Δυτική Ελλάδα, 120 κλήσεις δέχθηκε μέχρι στιγμής η Πυροβεστική – Κλειστά τα σχολεία και σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Katerina Bili)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής συμπληρώνει 50 χρόνια δράσης και το γιορτάζει

1 ώρα πριν
Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διακρίνεται πίσω από κοντέινερ στο λιμάνι της Φρανκφούρτης. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προέβλεπε την επιβολή δασμών ύψους 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά την κατάργηση των δασμών σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές εξαγωγές στην ΕΕ (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε τη διαδικασία επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ –  «Φτάνει πια με τις κολακείες» στον Τραμπ

2 ώρες πριν
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: Ιερά Σύνοδος/Χρήστος Μπόνης)

Στην τελευταία ευθεία η δίκη του Π. Ψωμιάδη για τα «45αρια» – Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες

2 ώρες πριν
Σύροι στρατιώτες περιπολούν σε πόλη της βορειοανατολικής Συρίας (φωτ.: EPA/Mohammed Al-Rifai)

Κούρδοι της Συρίας: Η συμφωνία με τη Δαμασκό «δεν ισχύει πλέον»

3 ώρες πριν
Ένας από τους τόμους που περιλαμβάνονται στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών για το νέο Μουσείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign