pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

36 χρόνια από τη Βελούδινη Επανάσταση, ξανά στους δρόμους σε Τσεχία και Σλοβακία

Πρώην κομμουνιστές στην εξουσία, σε εναγκαλισμό με την άκρα δεξιά

17/11/2025 - 11:48πμ
Στους δρόμους της Πράγας, για την 33η επέτειο από τη Βελούδινη Επανάσταση, 17 Νοεμβρίου 2022 (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Στους δρόμους της Πράγας, για την 33η επέτειο από τη Βελούδινη Επανάσταση, 17 Νοεμβρίου 2022 (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τσέχοι και Σλοβάκοι διαδηλώνουν σήμερα κατά των ηγετών τους με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν την κληρονομιά της μετάβασης στη δημοκρατία.

Στις 17 Νοεμβρίου 1989, οι Τσεχοσλοβάκοι κομμουνιστές κατέστειλαν ειρηνική πορεία στο κέντρο της Πράγας, με αποτέλεσμα μια επανάσταση που ανέτρεψε το πιστό στη Μόσχα καθεστώς, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας.

Η επανάσταση αυτή εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία στην Τσεχοσλοβακία που στη συνέχεια διασπάστηκε, τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

Μετά οι δύο χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενσωματώνοντας τα κοινοτικά κεκτημένα.

✌️📅 Today we commemorate the Struggle for Freedom and Democracy Day and International Students’ Day – a moment that profoundly reshaped Czechoslovakia’s foreign policy and opened the path to democracy.

How did these events influence the work of the Ministry of Foreign Affairs? pic.twitter.com/JSU20Gd5fW

— Czech Ministry of Foreign Affairs (@CzechMFA) November 17, 2025

Today, HQ NRDC-ESP commemorates the anniversary of the Velvet Revolution, a milestone in the history of Czechia and Slovakia.
We would like to extend our warmest regards to these two allied nations, and especially to the Czech and Slovak personnel serving within our Headquarters.… pic.twitter.com/hBNA203qks

— CGTAD / HQ NRDC-ESP (@CGTAD_NRDC_ESP) November 17, 2025

Ένα μέρος του πληθυσμού αντιτάσσεται σήμερα στην εξουσία του δισεκατομμυριούχου Τσέχου Αντρέι Μπάμπις και του φιλορώσου Σλοβάκου Ρόμπερτ Φίτσο. Τους κατηγορεί ότι ποδοπατούν τις αξίες της Δημοκρατίας.

«Θέλουμε αληθινά να ζούμε σ’ ένα κράτος όπου οι πολιτικοί είναι υπεράνω των νόμων;», ρωτάει ο οργανωτής της συγκέντρωσης στην τσεχική πρωτεύουσα Μικουλάς Μινάρ.

«Μαφιόζικο σύμφωνο»

Το 2019, το κίνημα του Μικουλάς Μινάρ είχε συγκεντρώσει 250.000 ανθρώπους εναντίον του Αντρέι Μπάμπις κατά την πρώτη πρωθυπουργική θητεία του, σε μια χώρα που αριθμεί 10,9 εκατομμύρια κατοίκους.

Όμως ο Αντρέι Μπάμπις κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές τον Οκτώβριο και αυτή τη στιγμή σχηματίζει την κυβέρνησή του.

Αυτός ο 71χρονος θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου είναι σύμμαχος του ακροδεξιού κόμματος SPD. Προσέφερε στον επικεφαλής του Τόμιο Οκαμούρα –ο οποίος διώκεται για υποκίνηση μίσους–, την προεδρία του κοινοβουλίου.

Πρώην κομμουνιστής, ο «Τραμπ της Τσεχίας» κατηγορείται για απάτη με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Όμως αρνείται τα πάντα και καταγγέλλει ότι υπάρχει «εκστρατεία δυσφήμησης».

Σύμφωνα με τον Μικουλάς Μινάρ, αυτή η νέα κυβέρνηση προκύπτει συνεπώς από ένα πιθανό «μαφιόζικο σύμφωνο», καθώς δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε θέση να παράσχουν ο ένας στον άλλο ασυλία από τη Δικαιοσύνη.

«Κάστα»

Στη Σλοβακία, διαδηλώσεις κατά του Ρόμπερτ Φίτσο πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη, μεταξύ άλλων και στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.

Ο πρωθυπουργός «λαμβάνει μέτρα αντίθετα στη Δημοκρατία, που μας πάνε πίσω πριν από το 1989», εκτιμά ένας άλλος διοργανωτής των διαδηλώσεων, ο Μαριάν Κούλιτς.

Ο 61χρονος Φίτσο –και αυτός πρώην κομμουνιστής– βρίσκεται στην τέταρτη θητεία του, επίσης χάρη στην υποστήριξη ενός κόμματος της άκρας δεξιάς, του SNS.

«Οι ηγέτες μας ανήκουν στην ίδια κάστα ανθρώπων χωρίς αξίες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους τις θέσεις», λέει ο συνταξιούχος Σλαβομίρ Χορβάτ. «Για καιρό πίστευα ότι αυτό θα άλλαζε», προσθέτει.

Με πρότυπο τη γειτονική Ουγγαρία, ο εθνικιστής Ρόμπερτ Φίτσο πολεμάει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αντικαθιστά τις πολιτιστικές ελίτ και υπονομεύει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Έχει επίσης συσφίξει τις σχέσεις της Σλοβακίας με τη Ρωσία, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χώρα την οποία αρνείται να υποστηρίξει.

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7/08/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

7/08/2026 - 10:11μμ
(Φωτ.: x.com/Akparti)
ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή αμυντική συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν

7/08/2026 - 4:22μμ
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στην Ταϊλάνδη: Σκότωσε τον παππού και τη γιαγιά του πριν ανοίξει πυρ στο σχολείο του ο 14χρονος

7/08/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς σε λύκειο

7/08/2026 - 9:32πμ
Άνδρας παρακολουθεί τηλεοπτική μετάδοση με τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Υεμένης, στη Σαναά. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι ξανανοίγουν το μέτωπο – 58 νεκροί στη φονικότερη επίθεση από το 2022

6/08/2026 - 11:55μμ
Γυναίκα και παιδί στέκονται δίπλα σε οχήματα του λιβανέζικου στρατού στο Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια, στον νότιο Λίβανο. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ μπλοκάρει νέες ζώνες αποχώρησης στο νότο

6/08/2026 - 10:22μμ
Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Ορμούζ: «Ναι» από Ιράν και Ομάν, αλλά όχι άνοιγμα – Οι τρεις όροι προς τις ΗΠΑ

6/08/2026 - 8:23μμ
Το ουκρανικό αεροπλάνο δίπλα στο οποίο εντοπίστηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το ουκρανικό αεροσκάφος κοντά στο οποίο βρέθηκε drone με εκρηκτικά μετέφερε πυρομαχικά, σύμφωνα με την έγκυρη «SZ»

6/08/2026 - 6:33μμ
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι στην Τελετή Μνήμης για την Ειρήνη για την 81η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα στο Πάρκο Μνήμης της Ειρήνης στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία (φωτ.: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Χιροσίμα: 81 χρόνια από την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας

6/08/2026 - 1:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τους επιτόπιους ελέγχους από κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) στις ιδιοκτησίες που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Δυτική Αττική (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Δυτική Αττική: Σε εξέλιξη οι αυτοψίες και οι αποζημιώσεις μετά την καταστροφική φωτιά

23 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/akritesneaskromnis)

Συναπάντεμαν Νεοκρωμνητών και μαθητών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/cocoparisienne-127419/)

Ο καιρός σήμερα: Άνοδος της θερμοκρασίας έως τους 39 βαθμούς και ισχυροί άνεμοι

1 ώρα πριν
Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

10 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign