pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιωάννης Κυμίσης: ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια

Ηγείται τεχνολογικών καινοτομιών και συνδέει την ελληνική έρευνα με την παγκόσμια αγορά μέσω του προγράμματος «Lab to Market»

16/11/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ιωάννης Κυμίσης, διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα ηλεκτρονικά λεπτού υμενίου, οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι ηλεκτρονικές εφαρμογές θα μπορούν να «ντύσουν» οποιαδήποτε επιφάνεια. Η τεχνολογία αυτή, που ήδη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται συσκευές σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η επικοινωνία και η περιβαλλοντική παρακολούθηση, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής του πορείας.

Παράλληλα, μέσα από την ηγεσία του στο πρόγραμμα «Lab to Market», προσπαθεί να φέρει πιο κοντά την ελληνική έρευνα και την αγορά, δίνοντας σε νέους επιστήμονες τα εργαλεία να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματικές προτάσεις.

Η ανάπτυξη ανόργανων και οργανικών ηλεκτρονικών λεπτού υμενίου έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για μία νέα εποχή χαμηλής θερμοκρασίας κατασκευής, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά πυριτίου, των οποίων οι θερμικές απαιτήσεις περιορίζουν σημαντικά τις εφαρμογές. Με σπουδές σε όλα τα επίπεδα στο MIT, ο Ιωάννης Κυμίσης γοητεύτηκε από τον κόσμο των οθονών και την τεχνολογία υμενίων που κρύβεται πίσω από αυτές.

Από το 2006 διδάσκει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Columbia, ενώ σήμερα υπηρετεί και ως αντιπρύτανης Υποδομών και Καινοτομίας.

Όπως αναφέρει, «παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν ακούσει, τα ηλεκτρονικά λεπτού υμενίου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των οθονών στις τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα». Υπολογίζεται πως περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών –πάνω από 160 δισ. δολάρια ετησίως– αφορά τέτοια συστήματα.

Η χρήση τους όμως δεν περιορίζεται στις οθόνες: από αισθητήρες ακτίνων Χ έως έξυπνες επιφάνειες, οι δυνατότητές τους είναι τεράστιες.

Η ερευνητική ομάδα του έχει αναπτύξει πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως αισθητήρες αιματικής ροής για χαρτογράφηση επιληπτικών κρίσεων, μικρόφωνα για κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλά και συστήματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Μία από τις εταιρείες που έχει συνιδρύσει εργάζεται πάνω στην ενσωμάτωση περισσότερων ηλεκτρονικών λεπτού υμενίου σε ρομποτικό χέρι, ενώ άλλη συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στοχεύει στη δημιουργία μικροσκοπίου κατάλληλου για εμφύτευση σε εγκεφάλους ποντικών, ώστε να μελετάται η νευρωνική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

Η συγκεκριμένη ερευνητική κατεύθυνση στηρίζεται σε στενή συνεργασία πολλών επιστημονικών πεδίων –ιατρικής, χημείας, φυσικής και επιστήμης υλικών– καθώς οι εφαρμογές που προκύπτουν έχουν ευρύ φάσμα. Ο Κυμίσης εξηγεί ότι «χρησιμοποιούμε τις ίδιες τεχνικές, κατασκευάζουμε συγκεκριμένους τύπους συσκευών και άλλοι μας προσεγγίζουν με ιδέες για πιθανές εφαρμογές τους», κάτι που, όπως λέει, κάνει τη δουλειά του εξαιρετικά δημιουργική. Παρά τα πολλά επιτεύγματα, αναφέρει πως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της καθημερινότητάς του είναι «ότι δουλεύω με φοιτητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο».

Το πρόγραμμα «Lab to Market»

Εκτός από την ερευνητική του δράση, ο Ιωάννης Κυμίσης έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω του «Lab to Market», μιας πενταετούς συνεργασίας του Columbia με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χρηματοδοτούμενης από το Blavatnik Family Foundation.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται από το Columbia Global Center in Athens, την Endeavor Greece και την Hellenic Initiative for Advanced Studies, και έχει ως στόχο να βοηθήσει φοιτητές και ερευνητές να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως διευκρινίζει: «στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την αγορά στην οποία εισέρχονται και να αναπτύξουν τις δεξιότητες για να παρουσιάσουν την πρόταση αξίας της ιδέας τους».

Οι ιδέες προέρχονται από τους ίδιους, ενώ το πρόγραμμα τους καθοδηγεί στο πώς να εντοπίζουν πραγματικές ανάγκες που μπορούν να καλύψουν με τη δουλειά τους.

Παρά τις δυσκολίες, ο Ιωάννης Κυμίσης θεωρεί πως η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για επιτυχία: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο, υψηλό επίπεδο τεχνολογικής έρευνας και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.

Η προσωπική του σχέση με τη χώρα, λόγω της κυπριακής καταγωγής του πατέρα του και της ελληνικής της μητέρας του, ενισχύει ακόμη περισσότερο το κίνητρό του να βοηθήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας και του ΕΜΠ. Όπως σημειώνει, «είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις πόσο ενθουσιώδεις είναι όλοι και πόσο υψηλό είναι το τεχνικό επίπεδο».

• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pexels / Negative Space)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια αναστάτωση σε Facebook, Messenger και Instagram – Προβλήματα πρόσβασης και στην Ελλάδα

12/06/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Μπλε Σελήνη» στον ουρανό την Κυριακή – Το σπάνιο φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα

31/05/2026 - 11:38πμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kank australis (πηγή: Gabriel Díaz Yantén)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεινόσαυρος-«ερωδιός» ζούσε πριν από 70 εκατ. χρόνια στην Παταγονία

29/05/2026 - 4:03μμ
Αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-23 χαιρετούν το κοινό κατά τη διάρκεια τελετής στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Τζιουτσουάν. 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για έναν χρόνο στο Διάστημα – Kοιτά ήδη προς τη Σελήνη

24/05/2026 - 11:06μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Toklik / EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όταν οι Metallica… γράφουν «σεισμούς»: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τις δονήσεις της συναυλίας στο ΟΑΚΑ

10/05/2026 - 2:15μμ
Χειραψία με ανθρωποειδές ρομπότ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Πεκίνου, 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wu Hao)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ρομπότ που αρνήθηκε να μεταφέρει βόμβα – Και τελικά πείστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

10/05/2026 - 10:07πμ
Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

2/05/2026 - 6:50μμ
Ο σκελετός του άνδρα και δίπλα του το πήλινο γουδί που εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε για να προστατεύσει το κεφάλι του (φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πομπηία: Έτρεχε να σωθεί από τον Βεζούβιο – Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δείχνει το πρόσωπό του

1/05/2026 - 8:57μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση κεραυνών στον πλανήτη Δία (πηγή: NASA / JPL-Caltech/SwRI / JunoCam)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ο Δίας «τιμά» το όνομά του – Οι κεραυνοί του είναι 100 φορές πιο ισχυροί από της Γης

26/04/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

24/04/2026 - 11:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: O Καναδάς έσωσε τον βαθμό κόντρα στη Βοσνία

6 ώρες πριν
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

7 ώρες πριν
(Φωτ:. Klodian Lato/ EUROKINISSI)

LEN Champions League γυναικών: Βασίλισσες της Ευρώπης ξανά οι «ερυθρόλευκες» – Ο Ολυμπιακός ανέβηκε για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σχολεία, πλατείες και ανήλικοι «βαποράκια»: Οι σοκαριστικοί διάλογοι πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»/Facebook)

Ρέθυμνο: Η ιστορία του Πόντου ζωντάνεψε μέσα από ένα τριήμερο μνήμης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign