pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιωάννης Κυμίσης: ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια

Ηγείται τεχνολογικών καινοτομιών και συνδέει την ελληνική έρευνα με την παγκόσμια αγορά μέσω του προγράμματος «Lab to Market»

16/11/2025 - 4:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ιωάννης Κυμίσης, διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα ηλεκτρονικά λεπτού υμενίου, οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι ηλεκτρονικές εφαρμογές θα μπορούν να «ντύσουν» οποιαδήποτε επιφάνεια. Η τεχνολογία αυτή, που ήδη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται συσκευές σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η επικοινωνία και η περιβαλλοντική παρακολούθηση, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής του πορείας.

Παράλληλα, μέσα από την ηγεσία του στο πρόγραμμα «Lab to Market», προσπαθεί να φέρει πιο κοντά την ελληνική έρευνα και την αγορά, δίνοντας σε νέους επιστήμονες τα εργαλεία να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιχειρηματικές προτάσεις.

Η ανάπτυξη ανόργανων και οργανικών ηλεκτρονικών λεπτού υμενίου έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για μία νέα εποχή χαμηλής θερμοκρασίας κατασκευής, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά πυριτίου, των οποίων οι θερμικές απαιτήσεις περιορίζουν σημαντικά τις εφαρμογές. Με σπουδές σε όλα τα επίπεδα στο MIT, ο Ιωάννης Κυμίσης γοητεύτηκε από τον κόσμο των οθονών και την τεχνολογία υμενίων που κρύβεται πίσω από αυτές.

Από το 2006 διδάσκει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Columbia, ενώ σήμερα υπηρετεί και ως αντιπρύτανης Υποδομών και Καινοτομίας.

Όπως αναφέρει, «παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα έχουν ακούσει, τα ηλεκτρονικά λεπτού υμενίου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των οθονών στις τηλεοράσεις και τα κινητά τηλέφωνα». Υπολογίζεται πως περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών –πάνω από 160 δισ. δολάρια ετησίως– αφορά τέτοια συστήματα.

Η χρήση τους όμως δεν περιορίζεται στις οθόνες: από αισθητήρες ακτίνων Χ έως έξυπνες επιφάνειες, οι δυνατότητές τους είναι τεράστιες.

Η ερευνητική ομάδα του έχει αναπτύξει πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως αισθητήρες αιματικής ροής για χαρτογράφηση επιληπτικών κρίσεων, μικρόφωνα για κοχλιακά εμφυτεύματα, αλλά και συστήματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Μία από τις εταιρείες που έχει συνιδρύσει εργάζεται πάνω στην ενσωμάτωση περισσότερων ηλεκτρονικών λεπτού υμενίου σε ρομποτικό χέρι, ενώ άλλη συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στοχεύει στη δημιουργία μικροσκοπίου κατάλληλου για εμφύτευση σε εγκεφάλους ποντικών, ώστε να μελετάται η νευρωνική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο.

Η συγκεκριμένη ερευνητική κατεύθυνση στηρίζεται σε στενή συνεργασία πολλών επιστημονικών πεδίων –ιατρικής, χημείας, φυσικής και επιστήμης υλικών– καθώς οι εφαρμογές που προκύπτουν έχουν ευρύ φάσμα. Ο Κυμίσης εξηγεί ότι «χρησιμοποιούμε τις ίδιες τεχνικές, κατασκευάζουμε συγκεκριμένους τύπους συσκευών και άλλοι μας προσεγγίζουν με ιδέες για πιθανές εφαρμογές τους», κάτι που, όπως λέει, κάνει τη δουλειά του εξαιρετικά δημιουργική. Παρά τα πολλά επιτεύγματα, αναφέρει πως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της καθημερινότητάς του είναι «ότι δουλεύω με φοιτητές και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο».

Το πρόγραμμα «Lab to Market»

Εκτός από την ερευνητική του δράση, ο Ιωάννης Κυμίσης έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω του «Lab to Market», μιας πενταετούς συνεργασίας του Columbia με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χρηματοδοτούμενης από το Blavatnik Family Foundation.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται από το Columbia Global Center in Athens, την Endeavor Greece και την Hellenic Initiative for Advanced Studies, και έχει ως στόχο να βοηθήσει φοιτητές και ερευνητές να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως διευκρινίζει: «στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν την αγορά στην οποία εισέρχονται και να αναπτύξουν τις δεξιότητες για να παρουσιάσουν την πρόταση αξίας της ιδέας τους».

Οι ιδέες προέρχονται από τους ίδιους, ενώ το πρόγραμμα τους καθοδηγεί στο πώς να εντοπίζουν πραγματικές ανάγκες που μπορούν να καλύψουν με τη δουλειά τους.

Παρά τις δυσκολίες, ο Ιωάννης Κυμίσης θεωρεί πως η Ελλάδα έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για επιτυχία: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο, υψηλό επίπεδο τεχνολογικής έρευνας και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.

Η προσωπική του σχέση με τη χώρα, λόγω της κυπριακής καταγωγής του πατέρα του και της ελληνικής της μητέρας του, ενισχύει ακόμη περισσότερο το κίνητρό του να βοηθήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα της Ελλάδας και του ΕΜΠ. Όπως σημειώνει, «είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις πόσο ενθουσιώδεις είναι όλοι και πόσο υψηλό είναι το τεχνικό επίπεδο».

• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

24/04/2026 - 11:51μμ
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
Ο Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Οι αστροναύτες της αποστολής «Artemis II» επέστρεψαν στη Γη – Η εντυπωσιακή στιγμή της προσθαλάσσωσης

11/04/2026 - 10:32πμ
Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Οι Ιρανοί μπορούν να μου τηλεφωνήσουν όποτε θέλουν» – Γιατί ακύρωσε το ταξίδι των απεσταλμένων στο Πακιστάν για τις διαπραγματεύσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Το Κύπελλο στον ΟΦΗ, μετά από συγκλονιστικό τελικό!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Διαδικτυακή διάλεξη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για τις διακρίσεις στην εργασία

2 ώρες πριν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Βίκτορ Όρμπαν: Αποχωρεί από τη Βουλή μετά την εκλογική ήττα

3 ώρες πριν
Υποδοχή στην Παναγία Σουμελά, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)

Στη Σουμελά το πιο δυνατό μήνυμα μνήμης – Ποδηλάτες τιμούν Αρμένιους και Πόντιους στη «Διαδρομή Μνήμης»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Ο Άρης έριξε τον Πανιώνιο στην Α2 – Τα παιχνίδια της τελευταίας στροφής

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign