Αυτή η σαλάτα με ψητή κολοκύθα, φαγόπυρο, καραμελωμένα κρεμμύδια, μυρωδικά και φέτα είναι από μόνη της ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα. Αν όμως δούμε και τις ιδιότητες που έχουν τα βασικά συστατικά της, τότε η συζήτηση πάει σε επίπεδο υπερτροφής!
Κι αφού αυτά που μας προσφέρει η κολοκύθα είναι λίγο-πολύ γνωστά (πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, αντιοξειδωτικά, κάλιο και φυτικές ίνες), ας μιλήσουμε για το φαγόπυρο.
Πέρα από το γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη, οι ευεργετικές ιδιότητές του είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα: Συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην ποσότητα των φυτικών ινών που περιέχει βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει γρήγορο κορεσμό οπότε είναι ιδανικό για δίαιτα, αποτελεί σπουδαία πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως των Β2 και Β3, αλλά και των Ε και Κ, ενώ περιέχει επίσης πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό), και άλλα πολλά.
Στην κουζίνα των Ποντίων εκ Ρωσίας είναι αναπόσπαστο συστατικό, καθώς η χώρα κατέχει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Λόγω όλων αυτών των ιδιοτήτων του, ιδιαίτερα αν υπήρχε θηλάζουσα στο σπίτι, δεν έλειπε από την ημερήσια διατροφή της.
Αν σε όλα αυτά λοιπόν προσθέσουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα μυρωδικά και τη φέτα, δεν μιλάμε απλώς για υπερτροφή, αλλά και για την απόλυτη γεύση!
ΥΛΙΚΑ
| ½ μέτρια κολοκύθα (800 γρ.) | 
| 2 κρεμμύδια | 
| 1 ματσ. φρέσκο θυμάρι | 
| 2 φλ. βρασμένο φαγόπυρο | 
| ½ φλ. φρέσκα φύλλα δυόσμου | 
| ½ φλ. φύλλα μαϊντανού | 
| ½ φλ. ρόδι καθαρισμένο | 
| 150 γρ. φέτα | 
για το ντρέσινγκ
| ¼ φλ. ελαιόλαδο | 
| 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο | 
| 1 σκελ. σκόρδο | 
| αλάτι | 
| πιπέρι | 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, διατηρώντας το κοτσάνι τους ώστε να μη διαλυθούν κατά το κόψιμο. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες (τέταρτα).
- Τα τοποθετούμε σε μικρό ταψί μαζί με τις φέτες κολοκύθας.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι. Ανακατεύουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε για περίπου 30′, μέχρι να ροδίσουν καλά και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
- Αφήνουμε τα ψητά λαχανικά να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μαγειρεμένο φαγόπυρο, τα βότανα και τους σπόρους ροδιού.
- Περιχύνουμε με τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.
- Μοιράζουμε τη σαλάτα σε 4 πιάτα. Από πάνω προσθέτουμε τα ψητά λαχανικά και πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας.
• Πηγή: argiro.gr.
 
			















