pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

Του Παντελή Σαββίδη

25/10/2025 - 9:59πμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)

Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός, χάρη στη διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, μπήκε θριαμβευτικά στην πόλη και έβαλε τέλος σε πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σήμανε το πέρασμα από το μικρό βασίλειο της Παλιάς Ελλάδας σε ένα βιώσιμο κράτος για τα δεδομένα της εποχής.

Λίγα χρόνια αργότερα, που έμοιασαν με αιώνες λόγω της πυκνότητας των γεγονότων, την 28η Οκτωβρίου 1940, ο νέος ελληνισμός έδειξε την ψυχή του στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, κάτι σαν κάθαρση από την τραγωδία του ’22.

Η 28η Οκτωβρίου υπήρξε κορυφαία στιγμή, όχι το τελευταίο κεφάλαιο, μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε με την Επανάσταση του 1821. Από εκεί και πέρα άρχισε η παρακμή. Αλλά η Επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε.

Ο ελληνισμός, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχασε το όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης και βυθίστηκε στη λογική της «μικράς αλλά εντίμου Ελλάδος».

Η 28η Οκτωβρίου υπήρξε η τομή μιας παρακμιακής συνέχειας μετά τη μεγάλη ήττα. Η οικουμενική ψυχή ενός λαού που άλλοτε εξήγαγε πολιτισμό και ιδέες, μετατράπηκε σε επαρχιακή διαχείριση επιδοτήσεων και εξαρτήσεων.

Τη Θεσσαλονίκη –την πόλη που ενσάρκωσε το όραμα του Βενιζέλου για μια μεγάλη, ανοιχτή Ελλάδα– τη  μετέτρεψαν σε περιφέρεια ενός κράτους που διοικείται… «επιτελικά» από μια μικρή ομάδα στο κέντρο, που λυμαίνεται τη χώρα.

Κι όμως, τη γεωγραφία δεν μπορούν να την αλλάξουν.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει στρατηγικός κόμβος ανάμεσα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί φυσικό σημείο διασταύρωσης εμπορικών, ενεργειακών και πολιτισμικών δρόμων.

Σήμερα, στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, η πόλη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βόρειο άκρο του ελληνικού τόξου ισχύος που συνδέει την Κρήτη, την Κύπρο και τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ο χώρος όπου η εξωτερική πολιτική συναντά τη γεωγραφία.

Η σημερινή Ελλάδα εμφανίζεται ανήμπορη να υπερασπιστεί με αξιοπρέπεια την ύπαρξή της.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ακεραιότητά της, η οικονομική εξάρτηση βαθαίνει, και η ελίτ της χώρας πανηγυρίζει για υποχωρήσεις που παρουσιάζει ως επιτυχίες.

Αυτό που λείπει σήμερα είναι το όραμα· Όχι η Ιστορία, αλλά η συνείδηση ότι ανήκουμε σε αυτήν.

Αν υπάρχει ένα σημείο από όπου μπορεί να αρχίσει η ανασύνθεση της ελληνικής αυτοπεποίθησης, αυτό δεν είναι η Αθήνα αλλά ο ελληνισμός εκτός αυτής και η αξιοποίηση του γεωπολιτικού τριγώνου Κύπρος, Κρήτη, Θεσσαλονίκη.

Μια στρατηγική που θα συνδυάζει την ασφάλεια με τον πολιτισμό, την οικονομία με την ταυτότητα, τη γεωπολιτική με την παιδεία.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ξαναθυμηθεί ποια είναι.

Να πάψει να φοβάται τη δύναμή της.

Να ξαναγίνει, όπως το 1912 και το 1940, ένα έθνος με αποστολή και όχι ένα κράτος με διαχειριστές.

Κι αν η Αθήνα εξακολουθεί να φέρεται σαν ιδιοκτήτης της χώρας, η Θεσσαλονίκη μπορεί να θυμίσει ότι κάποτε υπήρξε –και μπορεί να ξαναγίνει– η ψυχή της Ελλάδας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των παρθένων από τους Pieter Brueghel (πρεσβ.) / Philip Galle / Hieronymus Cock (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Ε’)

2/12/2025 - 9:47πμ
Αντιμέτωπο με νέα διλήμματα το κυβερνητικό δίδυμο Μπαχτσελί-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή το Κουρδικό

30/11/2025 - 5:27μμ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο χώρο των ερειπίων της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα μηνύματα από την επίσκεψη του Πάπα στη Νίκαια

29/11/2025 - 10:03πμ
Στιγμιότυπο μετά την υπογραφή για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου

28/11/2025 - 3:54μμ
Την ώρα που συζειτείται το σχέδιο Τραμπ, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και η πολιτική της Αθήνας

22/11/2025 - 10:04πμ
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης από ψηλά (αεροφωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)
ΓΝΩΜΕΣ

Αγοραπωλησίες γης και εθνική ασφάλεια

21/11/2025 - 4:45μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Δ’)

18/11/2025 - 9:37πμ
(Φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «ΝΑΤΟϊκού Τουρανισμού»

16/11/2025 - 3:58μμ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Θηλυκός Πιουριφόι

15/11/2025 - 9:45πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Το 4Χ4 ΑΕΚ, Λεβαδειακός – Τρίτη νίκη για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό

16 λεπτά πριν
Τμήμα από την αφίσα (φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Τα νιάτα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας παίζουν θέατρο

44 λεπτά πριν
Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μετρό: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3

2 ώρες πριν
(Εικ.: pontosnews.gr)

Οι Παφραλήδες της Δράμας συζητούν για τον Δυτικό Πόντο – Ημερίδα στον Νικηφόρο Δράμας

2 ώρες πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign