pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου: Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα (Μέρος Α’)

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

26/10/2025 - 9:16μμ
Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)

Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μακρέσα στα ποντιακά σημαίνει η μακριά, η ψηλή γυναίκα. Αυτό το προσωνύμιο είχε η προγιαγιά μου που ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα μαζί με άλλους Ποντίους από το Καρς το 1920. Μάλιστα το όνομα Μακρέσα αντικατέστησε το βαφτιστικό της, Παρθένα, σε σημείο που πολλοί συγχωριανοί της νόμιζαν πως ήταν το κύριό της όνομα.

Ήταν λεβεντογυναίκα, ψηλή και αθλητική, με μακριά καστανόξανθα σπαστά μαλλιά και υπέροχα μεγάλα αμυγδαλωτά πράσινα μάτια όπως την περιέγραψαν τα εγγόνια της, με καφετί πιτσιλιές μέσα τους.

Στον γάμο της δυσκολεύτηκε να βρει νυφιάτικα παπούτσια γιατί δεν συνηθιζόταν να κατασκευάζονται γυναικεία παπούτσια στο νούμερο που φορούσε.

Η Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου γεννήθηκε το 1870 και παντρεύτηκε στην ηλικία των 15 ετών τον κατά αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της Κοσμά Ιωαννίδη. Για τον Κοσμά ήταν ο δεύτερος του γάμος. H πρώτη του γυναίκα είχε πεθάνει και είχε μείνει χήρος σε νεαρή ηλικία. Ήταν αρκετά ευκατάστατος. Η ασχολία του πατέρα του Στάθη με το εμπόριο υφασμάτων του είχε εξασφαλίσει μια άνετη ζωή. Διατηρούσαν μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο το κεντρικό μεγάλο καφενείο του Μερτινίκ, το οποίο λειτουργούσε και ως παντοπωλείο. Οι θαμώνες του δεν ήταν μόνο Έλληνες από το Μερτινίκ, το Μουζαρέτ και τα άλλα ελληνικά χωριά της περιοχής, αλλά και Τούρκοι από τα τουρκικά χωριά.

Η Μακρέσα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου από το Βαργιενέζ ή το Σαλούτ της Κιόλας του Καρς (φωτ.: αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

Έμεινε μάλιστα παροιμιώδης η φράση «πουκιούν πιρ σέι γιάπματικ, Μερτινικτέ τα κέλμετικ» δηλαδή «σήμερα τίποτα δεν κάναμε και δεν πήγαμε και στο Μερτινίκ» υπονοώντας ότι η μέρα πήγε χαμένη γιατί ούτε δούλεψαν ούτε διασκέδασαν (στο καφενείο των αδελφών Ιωαννίδη). Το γεγονός αυτό μαρτυρά τις καλές σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους της περιοχής.

Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του Κοσμά συγκαταλεγόταν ένα μεγάλο περιβόλι με κάθε λογής δέντρα και το κτήριο που νοίκιαζε για έδρα της η Χωροφυλακή –το Καρακόλι του Μερτινίκ. Έτσι, ο πατέρας της Παρθένας-Μακρέσας θεώρησε πως ο γάμος αυτός θα ήταν προς όφελος της κόρης του και αποφάσισε να πει ναι στο προξενιό.

Ανέβασε λοιπόν την κόρη του σε ένα άλογο και την έστειλε συνοδεία συγγενικών του προσώπων μοιράζοντας στους καβαλάρηδες που την συνόδευαν την προίκα της (τα εργόχειρά της), για να μην δώσουν στόχο στους ληστές εάν τα κουβαλούσαν με κάρο στο σπίτι του γαμπρού. Στο δρόμο, πάνω στο βουνό συνάντησαν έναν Τούρκο βοσκό. Οι σχέσεις μεταξύ των απλών ανθρώπων Τούρκων-Ελλήνων όπως προείπαμε ήταν καλές. Οι Τούρκοι βοσκοί είχαν ένα έθιμο όταν έβλεπαν νύφη να πάει για τον γάμο της. Της έβαζαν μια δοκιμασία. Θα έπρεπε να σηκώσει ούσα έφιππη όπως ήταν, ένα αμνοερίφιο και να το βάλει πάνω στο άλογο. Εάν το κατάφερνε της το δώριζαν!

Ο βοσκός λοιπόν βλέποντας την Παρθένα ψηλή και αθλητική, για να την δυσκολέψει, έβαλε κάτω από το άλογό της το κριάρι για να το σηκώσει. Ο αδελφός του άντρα της που συνόδευε κι αυτός την μέλλουσα νύφη του, ρώτησε την Μακρέσα εάν θα τα καταφέρει. Η Μακρέσα όμως κρατούσε μας και δεν μιλούσε, παρά μόνο του έγνεψε καταφατικά. Τότε αυτός πάτησε με το πόδι του στον αναβολέα για να στηρίξει τη σέλα που καθόταν η νύφη του χωρίς να τον δει ο Τούρκος και η Μακρέσα σήκωσε με τα χέρια και την βοήθεια του ποδιού της το κριάρι βάρους αρκετών κιλών πάνω στο άλογό της. «Χαλάλ» είπε ο Τούρκος βοσκός που από την μια πλευρά θαύμασε εκείνη τη δυνατή Ελληνίδα κόρη και από την άλλη δεν πίστευε πως είχε χάσει το καλό του κριάρι!

Ο Αλέξης Ιωαννίδης σε νεαρή ηλικία, φοιτητής στην Ακαδημία του Αλεξανδρουπόλ (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

Η Μακρέσα γέννησε έξι παιδιά τον Αλέξη, την Νίνα, την Χαρίκλη (Χαρίκλεια), τον Πέτρο (που πέθανε 18 χρονών από τύφο κατά τα γεγονότα της Γενοκτονίας), την Κάλλη (Καλλιόπη) και τον Στάθη. Εκτός από τα δικά της παιδιά μεγάλωνε και τα παιδιά της συννυφάδας της που είχε πεθάνει νέα. «Διοικούσε» το σπίτι των Ιωαννιδάντων, μια διευρυμένη οικογένεια 30 ψυχών.

Η Μακρέσα με την εγγονή της Ελπίδα, κόρη του γιου της Αλέξη (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

Η Μακρέσα ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της το 1919. Ήταν 49 χρονών, ο άντρας της είχε πεθάνει στα λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς. Στο δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς έχασε και τον μοναδικό έως τότε εγγονό της, το γιο του πρωτότοκού της Αλέξη, τον Νικόλα.

Ο ανιψιός της Μακρέσας Ξενοφών (Ξένος) Κωνσταντινίδης από τον Λαχανά Θεσσαλονίκης, σε αναμνηστική φωτογραφία –από τη στρατιωτική του θητεία– που της έστειλε γράφει: 19ο Σύνταγμα Πεζικού, Α΄Λόχος, Σέρρες 1936 (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

Η πρώτη εντύπωση από την Ελλάδα ήταν πολύ άσχημη όπως αφηγήθηκε στα εγγόνια της χρόνια μετά. Μόλις πάτησε το πόδι της στην Καλαμαριά είχε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Άκουσε για πρώτη φορά Έλληνες φαντάρους να βρίζουν τον Θεό και την Παναγία. Δάκρυσε όπως είπε, ήθελε να φύγει πίσω στην Πατρίδα και ας την έσφαζαν οι Τούρκοι!

Μετά από την αναγκαστική καραντίνα στην Καλαμαριά, ακολούθησε την οικογένειά της στους Ευζώνους του νομού Κιλκίς που τότε λέγονταν ακόμα Ματσίκοβο.

Ο γιος της Αλέξης, ο δάσκαλος στα χωριά του Αρταχάν, είχε εκλεγεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο της εγκατάστασης ο πρώτος πρόεδρος της κοινότητας των Ευζώνων. Μάλιστα η ονομασία Εύζωνοι δόθηκε στο χωριό επί ημερών του, κατόπιν πρότασής του[1]. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν η Μακρέσα δέχτηκε ένα ακόμα χτύπημα της μοίρας. Το πρωτικάρ’ ν ατς, ο Αλέξης, το στήριγμά της, πέθανε σε ηλικία 46 ετών.

Ο πρωτότοκος γιος της Μακρέσας και του Κοσμά, Αλέξης Ιωαννίδης δάσκαλος στα χωριά του Αρταχάν, με τη σύζυγό του Λίζα Σταμπουλίδου-Ιωαννίδου σε αναμνηστική φωτογραφία σε φωτογραφείο του Καρς (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

Στους Ευζώνους ο Μερτινκλήδες ασχολήθηκαν με τι άλλο, με τη γεωργία! Μέχρι τότε οι ντόπιοι κάτοικοι πήγαιναν στα χωράφια τους με τα γαϊδουράκια τους. Όταν ήρθαν οι Μερτινικλήδες έφτιαξαν κάρα, καλλιεργητικά εργαλεία και προήγαγαν με κάθε τρόπο τον πολιτισμό του χωριού. Εντύπωση έκανε στους ντόπιους κατοίκους πως οι Πόντιοι συνήθιζαν να παίρνουν μαζί στο χωράφι τους κατά τους θερινούς μήνες σαμοβάρια με τσάι. Με θερμοκρασία που άγγιζε τους 40 βαθμούς άκουγαν τους Ποντίους να λένε «βάλον έναν κι άλλον στακάν τσάι» δηλαδή βάλε ένα ακόμα φλυτζάνι (στα ρώσικα) τσάι. Το ζεστό τσάι ενυδάτωνε τους σκληρά εργαζόμενους σε υψηλές θερμοκρασίες γεωργούς και βοηθούσε ώστε να ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματός τους.

Η Μακρέσα συνήθιζε να κρατάει μια χοντρή ράβδο και είχε «υπό την προστασία της» όλα τα συγγενικά κορίτσια. Χαρακτηριστικά έλεγε «κανένας άγουρος ‘κι θα λέει ας’ ομμάτεα σ’ απάν έεις οφρύδεα» δηλαδή δεν άφηνε κάποιον αναιδή ούτε να κοιτάξει τις προστατευόμενές της, τον κυνηγούσε με το μπαστούνι της.

Από την άλλη έλεγε «αφς τα κορίτσα ν’ αντρίζνε μ’ όντιναν θέλνε» λόγος που φανέρωνε την πικρία της που δεν την ρώτησε ο πατέρας της και την πάντρεψε τόσο μικρή με αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας άντρα.

Μάζευε όλα τα εγγόνια της στην αυλή, όταν δούλευαν οι γονείς τους στα χωράφια, τους ετοίμαζε ποντιακές λιχουδιές όπως πιροσκία και ωτία και τα διαπαιδαγωγούσε.

Ο Αλέξης Ιωαννίδης, πρόεδρος της κοινότητας Ευζώνων (ο άντρας με το μουστάκι) και η αδελφή του Κάλλη φωτογραφίζονται με τα βόδια και τους καλεσμένους τους (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

Με αγάπη θυμόντουσαν τις σοφές κουβέντες της γιαγιάς τους, όταν μεγάλωσαν. Θυμούνταν ιδιαίτερα τα «μεσάλια», δηλαδή τις διδακτικές  της ιστορίες. Ένα από αυτά που καταγράφει ο εγγονός της Πέτρος στο ανέκδοτο βιβλίο του Τα μεσάλια της Μακρέσας είναι το παρακάτω:

Στο Καρς ζούσε μια όμορφη γυναίκα που παντρεύτηκε έναν Ρώσο αξιωματικό. Η γυναίκα αυτή προσπαθούσε να περιποιηθεί τον άντρα της αλλά δεν ήξερε ούτε να μαγειρεύει ούτε να κρατάει ένα νοικοκυριό. Την έλεγαν Γλαφύρα! Η Γλαφύρα ετοίμασεν να εφτάει χαλβάν. Εσέγκεν όλια απές και σο τέλος ενούνιζεν, άτσαπα βάλνε ση χαλβάν άλας ή ‘κι βάλνε; Εξέβεν απάν σο κατωθύρ και σην πρώτεσαν που εδεβήνεν ασήν στράταν για να πάει σο μαχαλάν εκούιξεν: «Ε, εσύ που πας ατουκές άμον άναλον χαλβάν»! Εκείνε πα που εγροίξεν για τ’ όποιον εκούιξεν αέτς είπεν ατέν: αχούλ να έεις, σην χαλβάν άλας ‘κι βάλνεν.
[μτφρ: Η Γλαφύρα ετοίμασε να κάνει χαλβά. Έβαλε όλα τα υλικά και στο τέλος αναρωτήθηκε εάν βάζουν άραγε στον χαλβά αλάτι. Βγήκε στο κατώφλι της πόρτας του σπιτιού της και είδε μια γυναίκα να περνάει τον δρόμο για να πάει στην γειτονιά. Επειδή ντρεπόταν να την ρωτήσει ευθέως εάν βάζουν αλάτι στο χαλβά μην τυχόν και τη χαρακτηρίσει ως ανοικοκύρευτη, της φώναξε: «εεεεε, εσύ που πας εκεί σαν ανάλατος χαλβάς». Η γυναίκα κατάλαβε πως η Γλαφύρα προσπαθεί να μάθει εάν στον χαλβά βάζουν αλάτι και της απάντησε «βάλε μυαλό, στον χαλβά δεν βάζουν αλάτι»!]

Συνεχίζεται…

Αλεξία Ιωαννίδου

_________
1. Στις 20/8/1927 με το ΦΕΚ 179/1927 επί προεδρίας Αλέξη Κ. Ιωαννίδη η ονομασία του χωριού άλλαξε και επίσημα από Ματσίκοβο σε Εύζωνοι. Η κοινότητας των Ευζώνων αποτελούνταν από έξι χωριά: Εύζωνοι, Μεταμόρφωση, Μικροδάσος, Ποντοηράκλεια, Πλατανιά και Κορώνα.

Διαβάστε αύριο το Μέρος Β’.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
Η Χρύσα Αράπογλου δίνει την Αργώ στον Κόσουκε Φουκούντα, ένα δώρο από την Καλαμαριά στον Ιάπωνα που αγαπά τον ποντιακό πολιτισμό. Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Ιαπωνία με μια λύρα – Η νύχτα που η Καλαμαριά «μηδένισε» 9.000 χιλιόμετρα

18/09/2026 - 1:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κώστας Γιουτίκας: Στηρίζουμε τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: radio-lehovo.gr)

Φλώρινα: «Πλατεία Μικρασιατών» στη μνήμη των ξεριζωμένων – Η ονοματοθεσία 104 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

43 λεπτά πριν
Αργυροπελεκάνοι στην Κερκίνη (φωτ.: Θανάσης Τζανακάκης)

Θανάσης Τζανακάκης: O φωτογράφος της φύσης και της άγριας ζωής της κεντρικής Μακεδονίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Γερμανία: Διπλή ανατροπή στις κάλπες – Πρωτιά της Αριστεράς στο Βερολίνο, πρώτη η AfD στο Μεκλεμβούργο

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου με τον διευθυντή της CIA (φωτ.: presidency.eg)

CIA: Εκτάκτως στο Κάιρο ο Τζον Ράτκλιφ – Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στη Βουλιαγμένη: Έχασε τη ζωή του 82χρονος μετά από καβγά για μια ξαπλώστρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV