pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι δέον γενέσθαι με το Ισραήλ

Του Σάββα Καλεντερίδη

17/10/2025 - 4:25μμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το ...μακρινό 2023  (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Νετανιάχου και Ερντογάν το ...μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και η ανάληψη της εξουσίας από τον Αχμέντ αλ Σάραα οδήγησε σε ανατροπή των ισορροπιών και εκδίωξη του Ιράν από τη Συρία, ανοίγοντας το δρόμο στην Τουρκία για να διεκδικήσει τον έλεγχο της χώρας αυτής και τη μετατροπή της σε ένα νεοοθωμανικό προτεκτοράτο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ θα ανοίξει το δρόμο για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Συρία, με όρους ανάλογους με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο και θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επίσης, μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει τον έλεγχο και του Λιβάνου από την Τουρκία, ενώ θα καταστήσει ευκολότερη την προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο για την Άγκυρα, που, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί και στη Λιβύη, «ονειρεύεται» να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε «μουσουλμανική λίμνη».

Αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα ελληνικά συμφέροντα σε Κύπρο, ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, ενώ απομονώνει εντελώς και το Ισραήλ.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην αύξηση της επιρροής της Άγκυρας επί του καθεστώτος Αχμέντ αλ Σάραα και στη δημιουργία αεροπορικών και στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας σε συριακό έδαφος.

Όμως ο αγώνας αυτός επί του εδάφους και του εναερίου χώρου της Συρίας μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας είναι δύσκολος και αμφίρροπος, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Κάπου εκεί, στην αντιπαλότητα Ισραήλ-Τουρκίας και στις σοβαρές απειλές που θα αντιμετωπίσει Κύπρος και Ελλάδα από τη μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη που θα ελέγχει και την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αναζητηθεί και να καθοριστεί ο κοινός τόπος συμφερόντων Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς σε μια στρατηγική συμφωνία.

Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος Ελλάδα και Κύπρος να διαθέσουμε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, να του προσφέρουμε αρκετά σε διάφορους τομείς και αυτό να μην είναι δεσμευμένο για τίποτα έναντι ημών.

Πέραν δε τούτου, μη υπαρχούσης μιας τέτοιας συμφωνίας, αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής σύμπραξης της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, ακόμα και σε τομείς όπως τα ενεργειακά, που θα πλήττουν τα ελληνικά συμφέροντα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου σε μεγάλη εφημερίδα του Ισραήλ, τη Yedioth Ahronoth, κάποιοι και στις δύο χώρες «ψάχνονται» για την επόμενη ημέρα στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις.

Η Yedioth Ahronoth, μία από τις κορυφαίες εφημερίδες του Ισραήλ, δημοσίευσε μια ανάλυση για το πρόσωπο του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), Ιμπραήμ Καλίν.

Τα κυριότερα σημεία της εν λόγω ανάλυσης, που υπογράφει η δημοσιογράφος Smadar Perry, είναι τα εξής:

⇒ Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στη MIT, ο Καλίν κατείχε τον τίτλο του «Προεδρικού Εκπροσώπου» για εννέα χρόνια. Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που διατηρούν ακόμη επαφή μαζί του τονίζουν ότι ο Καλίν δεν ήταν απλώς ο επίσημος εκπρόσωπος της Άγκυρας. Ο Ερντογάν του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη· τον αποκαλούσαν «σκιά του προέδρου».

⇒ Ο Καλίν διατηρεί στενή σχέση με τον διευθυντή της Μοσάντ, Ντάντι Μπαρνέα, τον πρώην διευθυντή της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, και τον πρόεδρο του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τσάχι Χανέγκμπι. Αναφέρεται επίσης ότι «παρακολουθούσε στενά» την Ιρίτ Λίλιαν, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν πρέσβειρα του Ισραήλ στην Άγκυρα, και την προσκαλούσε συχνά σε συναντήσεις μεγάλης κλίμακας. Ο Καλίν άκουγε τις εκτιμήσεις της ισραηλινής πλευράς για την κατάσταση λέξη προς λέξη.

⇒ Ενώ ο Ερντογάν περιστασιακά επιτίθεται στο Ισραήλ, ο Καλίν βλέπει την κατάσταση με πολύ πιο περίπλοκο τρόπο. Από τη μία πλευρά ασπάζεται την άποψη του προϊσταμένου του ότι «το Ισραήλ προκαλεί μεγάλη ζημιά στον λαό της Γάζας», αλλά από την άλλη, η δεινή θέση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς τον επηρέαζε πραγματικά συναισθηματικά.

⇒ Ο Καλίν κατανοεί και αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ και, ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, διατηρεί σιωπηλά επαγγελματική επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους του. Ένα μικρό δείγμα αυτού φάνηκε στο Σαρμ ελ-Σέιχ την περασμένη εβδομάδα: ο στρατηγός Νιτζάν Αλόν, επικεφαλής του Κέντρου Ομήρων και Αγνοουμένων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, πλησίασε τον Καλίν και τον αγκάλιασε πολύ φυσικά.

⇒ «Δεν είναι εχθρός του Ισραήλ», λέει ένας ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που τον περιέγραψε. «Παρόλο που δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, είναι ένα εξαιρετικά έξυπνο, ηθικό, διανοούμενο άτομο, και έχει επίσης ένα ιδιαίτερο χόμπι». Το χόμπι που ανέφερε ο αξιωματούχος είναι το επτάχορδο τουρκικό όργανο που ονομάζεται μπαγλαμάς. Ο Καλίν το παίζει και τραγουδάει παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια.

⇒ Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του όχι μόνο θα παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός, αλλά προετοιμάζεται επίσης να στείλει εκατοντάδες εργάτες για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

⇒ Ο Καλίν θέλει να ανοικοδομήσει σταδιακά και προσεκτικά τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του Καλίν, θέλει να εκτονώσει αυτές τις εντάσεις με το Ισραήλ στέλνοντας έναν Τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ και δεχόμενος έναν Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Καλίν θέλει επίσης να ξαναρχίσουν οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί τουρίστες και να συνεχιστεί η ευρεία συνεργασία των δύο χωρών στη γεωργία και το εμπόριο.

⇒ Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η τουρκική πλευρά, διά στόματος Ιμπραήμ Καλίν, άσκησε σοβαρές πιέσεις στην ηγεσία της Χαμάς, για να αποδεχθεί το σχέδιο Τραμπ.

Στόχος ήταν ο κατευνασμός του Ισραήλ και η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στην οποία να καταγράφονται με ακρίβεια οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς.

Ειδάλλως…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay)

Βέροια: Συνελήφθη ηλικιωμένος που οδήγησε 10 χλμ ανάποδα στην Εγνατία Οδό

19 λεπτά πριν
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Τρεις Ιεράρχες και Πολιτικό Αρχείο του Πόντου αύριο, Παρασκευή, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

1 ώρα πριν
Μιναρές στην Κομοτηνή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνιος Λάμπρου)

Νέα πρόκληση από την Τουρκία – Για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη μιλά το τουρκικό ΥΠΕΞ

2 ώρες πριν
Καπνοί εξακολουθούν να βγαίνουν από τα συντρίμμια του εργοστασίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Βιολάντα: Σήμερα οι κηδείες τριών από τις πέντε εργαζόμενες

2 ώρες πριν
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign