pontosnews.gr
Σάββατο, 25/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τοπάλ Οσμάν: Θύμα προδοσίας ο Κερασούντιος Ατματζίδης που ήθελε να απαλλάξει τον Πόντο από την «ύαινα»

Το τραγικό τέλος του τολμηρού νέου καταμεσής της αγοράς στην Κερασούντα

11/10/2025 - 10:21πμ
(Εικ.: ΧΚ)

(Εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

1920. Ο Σάββας Ατματζίδης, ένας νεαρός Κερασούντιος και φλογερός πατριώτης, έχει αποφασίσει να δολοφονήσει την «ύαινα της Κερασούντας», τον Τοπάλ Οσμάν. Ωστόσο όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει προδότης και ο νεαρός δολοφονείται από τον ίδιο τον Τοπάλ Οσμάν.

Στο γεγονός αυτό υπάρχουν αναφορές τόσο στην ιστορική μονογραφία του Ιωακείμ Σαλτσή «Χρονικά των Κοτυώρων – Από το 1914 έως το 1922», στα Χρονικά του Πόντου, στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 1946 όσο και στο μνημειώδες έργο Γη του Πόντου του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Ο Ψαθάς έχει περισσότερες πληροφορίες επικαλούμενος τον Ιωάννη Παπαδόπουλο που με τη σειρά του έχει στηριχθεί σε στοιχεία των Γεωργίου Βαλαβάνη και Γεωργίου Βιολάκη (Βαλαβάνης, Γ.Κ., Βιολάκης, Γ.Κ. (1925). Σύγχρονος Γενική Ιστορία του Πόντου, Αθήναι, Παμπροσφυγική).

Ας δούμε πώς αποτυπώνουν τα όσα έγιναν τότε οι δύο συγγραφείς…

∴

«Μια παρένθεση»

Ιωακείμ Σαλτσής

Μέσα στο 1920 ένας αποφασιστικός Κερασούντιος νέος, κάποιος Ατματζίδης, είχε αποφασίσει να δολοφονήσει τον Τοπάλοσμαν, για να απαλλάξει την Κερασούντα –και, πρόσθεσε, όλον τον Πόντο– απ. αυτόν τον Κτηνάνθρωπο.

Κάποιο κάθαρμα πρόδοσε, δυστυχώς, τον Ατματζίδη, που ο Τοπάλ τον εκτέλεσε στη μέση της αγοράς.

Και μια φήμη επιμένει επίσης, πως, όταν ο Τοπάλ αναχώρησε από την Κερασούντα, τον Ιούνιο του 1921, για την Άγκυρα, όμιλος ζωντανών Ελλήνων νέων αποφάσισε να τον δολοφονήσει, δίνοντας τέρμα στα βάσανα του τόπου. Αποφασιστικοί πρόκριτοι, σε μυστική σύσκεψη, εγκρίνανε το σχέδιο. Η μικρή ομάδα, πριν ακόμα ξεκινήσει, πήρε θέση σε στενή διάβαση, στα μεθόρια του Καραχισάρ. Ο όλεθρος του θηρίου ήτανε –κατά τη φήμη πάντα– σχεδόν βέβαιος. Μαζί κ’ η απαλλαγή του Ελλην. στοιχείου της Κερασούντας και τόσων άλλων μερών του Πόντου από την καταστροφική επιδρομή και καταδρομή του.

Μα οι πρόκριτοι –λέει η φήμη– σύντομα ξαναπέσανε στη συνετή… δειλία, γνώρισμα του πλούτου σε περιστάσεις παρόμοιες. Με μήνυμα κ’ έκκλησή τους κ’ επισείοντας το φάσμα ολοκληρωτικής καταστροφής των Ελλήνων της Κερασούντας από αντεκδικήσεις, που θα επακολουθούσαν, δήθεν, διαλύσανε την ομάδα. Και ο Τοπάλ πέρασε σώος. Κι’ ανενόχλητος, ξαπόλυσε τον χαμό στους παραπέρα κάμπους.

Τι κρίμα! Αν η φήμη είναι πραγματικό γεγονός…

∴

«Η ύαινα της Κερασούντας»

Δημήτρης Ψαθάς

Μεταφέρω μερικές γραμμές απ’ το βιβλίο του Ιωάν. Παπαδόπουλου Σελίδες από την ιστορίαν της Κερασούντος και τα τερατουργήματα του αιμοσταγούς Τοπάλ Οσμάν.

Ανάμεσα στους νέους της Κερασούντας βρισκόταν κι ένας άντρας λεβεντόκορμος, που έδειχνε ν’ αψηφά τους Τούρκους –Σάββας Ατματζίδης τ’ όνομά του– από καιρό τον είχαν βάλει κι αυτόν στο μάτι. Αφήνω τους συμπατριώτες του Βαλαβάνη και Βιολάκη να μιλήσουν για την δραματική εξόντωσή του: «… Σπαρακτικωτάτη, γράφουν, απέβη η δολοφονία του Σάββα Ατματζίδου. Ολόκληρος αγέλη δολοφόνων επολιόρκησεν εν πλήρει ημέρα το κεντρικόν κατάστημα του Κ. Ατματζίδου, πατρός του θύματος, ζητούσα να συλλάβει τον νέον.

Το θύμα αντέστη γενναίως. Εν τω μεταξύ, η ατυχής οικογένεια του Ατματζίδου ειδοποιηθείσα έφθασεν εκ της οικίας της και μετά γοερών κραυγών παρενετέθη μεταξύ του θύματος και των φονέων, περιελισσομένη εκ περιτροπής οτέ μεν τον μελλοθάνατον, οτέ δε τους στυγερούς δολοφόνους. Ο νέος απήχθη, επί τέλους, εν μέσω των ολοφυρμών των οικείων του εις τον τόπον του μαρτυρίου. Εν τω μεταξύ Τούρκοι και Έλληνες συνεκεντρώθησαν πέριξ του καταστήματος του Ατματζίδου και εδημιουργήθη μέγας θόρυβος. Οι Τούρκοι έτριζαν τους οδόντας βλέποντες την αντίστασιν του νέου και παρώρμων τους δολοφόνους, ενώ οι Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, εν μέσω σπαρακτικών οδυρμών, συνώδευαν αθελήτως τον ζωντανόν νεκρόν διά της αγοράς εις τον στρατώνα.

Τα παράθυρα των πέριξ χριστιανικών και τουρκικών οικιών ήσαν πλήρη περιέργων, εξ ων οι πλείστοι ώκτειραν τον απαγόμενον προς βεβαίαν σφαγήν ευσταλή νέον. Εν μέσω απεριγράπτου συγχύσεως και απειροπληθούς κόσμου, αδιακόπτως πλήττοντες δια των ακτηρίδων των όπλων των οι δήμιοι, τον έσυραν μέχρι της κεντρικής θύρας του στρατώνος, ενώ άλλοι εστράφησαν προς τον παρακολουθούντα λαόν, τον οποίον κτυπώντες δεξιά και αριστερά εφρόντιζον να διαλύσουν.

Αλλ’ η περιέργεια είναι κάποτε επικρατεστέρα του φόβου. Το πλήθος παρηκολούθει πανταχόθεν την σκηνήν και έβλεπε μετά τρόμου τας προπαρασκευάς των κακούργων δια την άφευκτον σφαγήν. Αι κραυγαί του θύματος, αγωνιζομένου εναντίον 20 περίπου δολοφόνων, ήσαν φρικαλέαι. Μετά κρατερόν αγώνα εντός της ισογείου φυλακής του στρατώνος οι βδελυροί δολοφόνοι εξήλθον εις την βρύσιν, η οποία ευρίσκεται εις τον περίβολον του στρατώνος και έπλυναν τας καθημαγμένας χείρας των ενώπιον του καταπλήκτου κόσμου».

_______
Πηγές
• Χρονικά του Πόντου, Έτος Β’, τεύχος 23-24 (Φεβρουάριος 1954), σ. 559-560, εκδόθηκε από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και αντιστοιχεί στο διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 1946.
• Δημήτρης Ψαθάς, Γη του Πόντου, Εκδόσεις Μαρή, 1966.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία των πρωτότυπων.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: facebook / ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Οι Πόντιοι Καλλιθέας-Συκεών έκλεψαν τη νύφη και την παράσταση!

25/04/2026 - 1:36μμ
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον (φωτ.:  EPA/SAMUEL CORUM / POOL)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκός Οίκος: Διπλωματική στροφή με μήνυμα για τη μαύρη επέτειο των Αρμενίων χωρίς τον όρο «Γενοκτονία»

25/04/2026 - 10:13πμ
Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ: Η μνήμη δεν αποτελεί απλώς αναφορά στο παρελθόν, αλλά καθήκον προς το παρόν και το μέλλον

24/04/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

24/04/2026 - 1:59μμ
1915. Αρμένιοι πρόσφυγες στην πόλη Βαν (φωτ.: Henry Morgenthau / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δημήτρης Ψαθάς: «Απότομα ήλθε ο φόβος, ένα πρωινό» – Η πρώτη μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τραπεζούντα

24/04/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: flickr.com / 
hélène veilleux)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παγκόσμιος φόρος τιμής στα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο θύματα

24/04/2026 - 12:33μμ
Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

24/04/2026 - 12:08μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χρέος μας να μην ξεχαστεί ποτέ η Γενοκτονία των Αρμενίων

24/04/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μακρόν: Αδιαπραγμάτευτη η ρήτρα αμυντικής συνδρομής, θα είμαστε στο πλευρό σας – Μητσοτάκης: «Μπετόν αρμέ» Γαλλία και Ελλάδα

19 λεπτά πριν
Από την αφίσα της παράστασης

«Αργοναύται-Κομνηνοί»: Επί σκηνής οι «Μικροί Φαρισαίοι» του Ψαθά – Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παράλληλη έκθεση φωτογραφίας

47 λεπτά πριν
Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αθήνα: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Στο Ωδείο με ομιλητή τον Δένδια και πορεία στο Σύνταγμα

1 ώρα πριν
Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: facebook / ΠΟΕ)

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Οι Πόντιοι Καλλιθέας-Συκεών έκλεψαν τη νύφη και την παράσταση!

2 ώρες πριν
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στις 22 Απριλίου, στη Μόσχα (φωτ.: EPA/ IGOR IVANKO / POOL)

Σεργκέι Λαβρόφ: Σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ για «ενεργειακή αποικιοκρατία» και κατάλυση του διεθνούς δικαίου

2 ώρες πριν
Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη στην 8η Σύνοδο Αειφορίας για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο του Economist (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ECONOMIST IMPACT/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη: Εξιτήριο για τη σύζυγο του πρωθυπουργού από τον «Ευαγγελισμό»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign