pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη»: 100 φωτογραφίες ξυπνούν μνήμες της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού στην Κεντρική Ασία

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα», θα διαρκέσει ως τις 18 Οκτωβρίου

3/10/2025 - 8:59μμ
1963: Η Σπαρτακειάδα ήταν η σημαντικότερη αθλητική εκδήλωση, και διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια στο στάδιος της Δυναμό Τασκένδης. Όλες οι ελληνικές πολιτείες συμμετείχαν με τις ομάδες τους (φωτ.: Από το φυλλάδιο της έκθεσης)

1963: Η Σπαρτακειάδα ήταν η σημαντικότερη αθλητική εκδήλωση, και διεξαγόταν κάθε δύο χρόνια στο στάδιος της Δυναμό Τασκένδης. Όλες οι ελληνικές πολιτείες συμμετείχαν με τις ομάδες τους (φωτ.: Από το φυλλάδιο της έκθεσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ζωή των πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη –από το 1949 έως τον επαναπατρισμό τους, τη δεκαετία του ’70–, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων Ποντίων που εκτοπίστηκαν την περίοδο 1937-49 από τον Εύξεινο Πόντο προς τις στέπες του Καζακστάν και στην Κοκάνδη του Ουζμπεκιστάν, φωτίζονται στην έκθεση «Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη», που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66, Κεραμεικός).

Οι 100 φωτογραφίες που την απαρτίζουν, επαναφέρουν μνήμες μιας βαθιά συγκινητικής σελίδας της ιστορίας μας, αλλά και υπερηφάνεια για όσους άντεξαν, προόδευσαν και αποτελούν ακόμα και σήμερα ένα ζωντανό κύτταρο του ελληνισμού στην Κεντρική Ασία.

Μέσα από αυτές μεταφερόμαστε στο (όχι και τόσο μακρινό) 1949, όταν μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο, περίπου 12.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Τασκένδη. Δημιούργησαν τις περίφημες «14 Πολιτείες» που φιλοξένησαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες μια νέα, μαχητική κοινότητα. Ήταν μικρές ελληνικές εστίες με σχολεία και πολιτιστικά κέντρα, και συνολικά ένας σημαντικός πολιτιστικός παράγοντας στην Τασκένδη.

Έλληνες εργάτες στην Τασκένδη (φωτ.: Από το φυλλάδιο της έκθεσης)

Μέχρι το 1970 η κοινότητα αριθμούσε 35.000 μέλη, στα οποία προστέθηκαν μερικές χιλιάδες από τους εκτοπισθέντες Ποντίους. Παρά τις δοκιμασίες που ακολούθησαν, από τον επαναπατρισμό του 1976 έως τις ταραχώδεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο ελληνισμός εκεί δεν έσβησε.

Άγγιξε όμως τα όρια του αφανισμού μέχρι το 2020.

Όταν ανέλαβε την προεδρία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού ο αρχιτέκτονας Κώστας Πολίτης, σηματοδότησε μια πορεία αναγέννησης και άνθησης. Φέτος επίσης άνοιξε στην Τασκένδη ελληνική πρεσβεία, θέτοντας τέλος στη γραφειοκρατία που απαιτούσε την εμπλοκή της ρωσικής πρωτεύσας για απλά θέματα. Επαναλειτούργησε σχολείο με 95 μαθητές μετά από δύο δεκαετίες σιωπής, και με τη συμμετοχή της κοινότητας στις εθνικές εορτές, η παρουσία των Ελλήνων στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας αποκτά ξανά παλμό, συνδέοντας το παρελθόν της προσφυγιάς με το μέλλον της δημιουργικής παρουσίας.

(Από το φυλλάδιο της έκθεσης)

«Η ιστορία του ελληνισμού της Τασκένδης είναι ιστορία αντοχής, προόδου και ενότητας», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μεγαλώνει όταν ενώνει τα παιδιά της, όπου κι αν αυτά βρίσκονται».

«Η έκθεση αυτή είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνους που βίωσαν την απώλεια, τον ξεριζωμό και την ξενιτιά, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας ότι η μνήμη όταν διαφυλάσσεται με αγάπη και σεβασμό, μπορεί να γίνει πηγή δύναμης και δημιουργίας για τις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Ελένη Ζωντήρου, ανοίγοντας την εκδήλωση.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης (φωτ.: Κ. Ρουμελιώτη)

Στην τελετή των εγκαινίων τόσο ο αντιπρόσωπος του προξενείου του Ουζμπεκιστάν όσο και οι πρόεδροι των Συνδέσμων Φιλίας των δύο λαών, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες συνεργασίας που προσδίδει η παρουσία του ελληνισμού στο δυναμικά αναπτυσσόμενο Ουζμπεκιστάν «των 38 εκατ. κατοίκων, εκ των οποίων το 60% είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών […]. Μια χώρα η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, των υποδομών και των μεταφορών, του εμπορίου κ.ά., συνεχώς αναπτύσσεται αποτελώντας πλατφόρμα για διεθνείς πρωτοβουλίες και φόρουμ μεταξύ της ΕΕ και της Ασίας αλλά και συνεδριάσεων διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO».

Την έκθεση (η οποία θα διαρκέσει έως το Σάββατο 18 Οκτωβρίου) διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Ουζμπεκιστάν, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Στο πλαίσιο των εγκαινίων προσφέρθηκε το παραδοσιακό ουζμπεκικό πλοβ και παρουσιάστηκαν ελληνικοί και ουζμπεκικοί παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Ελληνικού Συλλόγου Τασκένδης.

(Φωτ.: Κ. Ρουμελιώτη)

• Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κατερίνα Ρουμελιώτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greekorthodox.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος δίπλα στους νέους: «Η απάντηση στη σύγχυση του κόσμου είναι ο Χριστός»

11/03/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: Facebook/@syndesmos_connectpeoplestories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια στην Αυστραλία τίμησε Ελληνίδες και Κύπριες για τη συνεισφορά τους στην κοινότητα

11/03/2026 - 9:00μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη ελληνική παρέλαση στη Βοστόνη (φωτ.: hellenicdailynewsny.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Με τους Εύζωνες η «μαργαριταρένια» παρέλαση της Βοστόνης για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας

11/03/2026 - 2:20μμ
Χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του «Ελληνικού Κήρυκα» στη διάρκεια των χρόνων (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ο «Ελληνικός Κήρυκας» συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής – Η μακροβιότερη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας

11/03/2026 - 10:54πμ
(Φωτ.: facebook/Athanasios Makrigiorgos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η τύχη της Σταυρούλας στην Αυστραλία»: Η συγκλονιστική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας ζωντανεύει σε σκηνή της Μελβούρνης

10/03/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φεστιβάλ Moomba: Ο Ήλιος της Βεργίνας, αιτία αντιπαράθεσης σε φεστιβάλ κοινοτήτων στη Μελβούρνη

10/03/2026 - 9:06πμ
Το λιμάνι του Βατούμ στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ. Από εκεί εξαγόταν το πετρέλαιο του Καυκάσου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Μπακού με το Βατούμ το 1883, το λιμάνι έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο (πηγή: coe.int/colourful-stories-of-old-batumi)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από το Βατούμ στην Κωνσταντινούπολη: Οι ελληνικές οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία

9/03/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς στο Σίδνεϊ ετοιμάζουν ποντιακό γλέντι – Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική και κέφι σαν σε… ταβέρνα!

9/03/2026 - 4:24μμ
Οι συμπρόεδροι του Hellenic History Tournament, Λέινι Δαμάσκος-Χρήστου (αριστερά) και Ντιν Μόσκος (δεξιά), μαζί με όλα τα μέλη των 12 ομάδων που κρατούν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους (φωτ.: James Hutchison/ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Διαγωνισμός ελληνικής ιστορίας για μαθητές της ομογένειας και όχι μόνο

9/03/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Instagram/iromania.stuttgart)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Στουτγάρδη ετοιμάζεται για το ποντιακό γλέντι της «Ρωμανίας»

9/03/2026 - 12:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: instagram/nea_rwmania)

Σεμινάριο ποντιακών χορών από τη «Νέα Ρωμανία» στην Καλαμάτα

7 λεπτά πριν
Φωτογραφία του βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης δείχνει το πλοίο Mayuree Naree να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, στα Στενά του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Βασιλικό Ναυτικό της Ταΐλάνδης)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέα χτυπήματα σε δεξαμενόπλοια, το ένα ελληνικών συμφερόντων – Ξεπέρασε ξανά τα 100 δολ./βαρέλι το πετρέλαιο

41 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την Αθήνα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ανοιξιάτικος καιρός την Πέμπτη, με ήλιο και έως 19 βαθμούς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος δίπλα στους νέους: «Η απάντηση στη σύγχυση του κόσμου είναι ο Χριστός»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV Challenge Cup: Ο Παναθηναϊκός πήγε στο τάι-μπρέικ τη «μάχη» με τη Βαλεφόλια κι ο τίτλος θα κριθεί στη Γλυφάδα

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Νέα ήττα για την Καρδίτσα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign