pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

Από την πλούσια ζυμαρένια παράδοση του Πόντου

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ποντιακή κουζίνα συναντάμε δεκάδες είδη από πισία, και είναι μία ακόμη λέξη που προσδιορίζει τα περίφημα πιτάκια της. Ένα από αυτά είναι και τα «τελί» πισία, με απλή ζύμη αλλά μπελαλίδικη ετοιμασία με διαρκή ανοίγματα και στριψίματα.

Ίσως σε αυτό να οφείλεται και η ονομασία τους: Η λέξη «τελί» προέρχεται από το τουρκικό «deli», που σημαίνει «τρελός».

Η Κυριακή Κουρτίδου, που τα έφτιαξε για το αφιέρωμα του περιοδικού Γαστρονόμος, επισήμανε ότι τα ετοιμάζουν είτε σκέτα, χωρίς γέμιση, που τα σερβίρουν ζεστά και περιχυμένα με μέλι, είτε γεμισμένα με ό,τι υλικό θέλει ο καθένας, συνήθως τυρί ή πατάτα. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο ή απλώς να τα «ψήσουμε» στο τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό
1 κ.γ. αλάτι
50 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα και το τηγάνισμα

για τη γέμιση (προαιρετικά)

250 γρ. φρέσκο, μαλακό τυρί της αρεσκείας μας, όχι πικάντικο (π.χ. ανθότυρο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το αλάτι και το μετρημένο λάδι και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, αναδεύοντας με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Ζυμώνουμε με σχετικά ήπιες κινήσεις για 3-4’, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη.
  2. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι μήκους 25 εκ. και με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε 6 κομμάτια, που πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 5’.
  3. Πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε λεπτό, σχεδόν παραλληλόγραμμο φύλλο, με διαστάσεις περίπου 20×25 εκ.
  4. Αλείφουμε με λάδι το ένα φύλλο και πάνω του στρώνουμε ένα δεύτερο. Το λαδώνουμε και στρώνουμε πάνω του ένα τρίτο φύλλο, λαδώνοντας και αυτό. Τυλίγουμε το τριπλό αυτό φύλλο σε ρολό, από τη μακριά πλευρά του, και με μαχαίρι το κόβουμε σε 8 φέτες που θα μοιάζουν με σαλίγκαρους. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα 3 φύλλα, κόβοντας άλλες 8 φέτες. Συνολικά τώρα έχουμε 16 φέτες.
  5. Τις «ξαπλώνουμε», και με τον πλάστη ανοίγουμε καθεμία σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10-12 εκ. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία με τις υπόλοιπες φέτες, ώστε συνολικά να έχουμε 16 πισία.
  6. Τα αφήνουμε ως έχουν, αλλά, αν θέλουμε να τα φτιάξουμε γεμιστά, βάζουμε από 1-2 κ.γ. ανθότυρο στη μία άκρη από κάθε πισί και σκεπάζουμε με την άλλη άκρη για να φτιάξουμε ένα μισοφέγγαρο. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν καλά και να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  7. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 1 εκ. από τον πυθμένα. Το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα τελί πισία για 1’ από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Στραγγίζουμε τα πισία σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε σκέτα (αν είναι γεμιστά) ή, τα απλά, με μέλι.

• Πηγή: gastronomos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία ευχή γίνεται δύο εφέτος τα Χριστούγεννα με τα Ευχοστολίδια

17 λεπτά πριν
Ιδιοκτήτες γραφείων τελετών στο μπλόκο στα Μάλγαρα, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Παρά την κακοκαιρία Byron, οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα – Στο πλευρό τους και άλλοι επαγγελματίες

42 λεπτά πριν
Βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κακοκαιρία Byron: Με έντονες βροχές, καταιγίδες και κόκκινη προειδοποίηση μπαίνει η χώρα σε 48ωρη δοκιμασία

1 ώρα πριν
«Δειλινό σε χειμερινό τοπίο», λάδι σε μουσαμά. Έργο του Τραπεζούντιου Βελισσάριου Βελισσαρίδη. Το δώρισε ο Θεμιστολής Βελισσαρίδης στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: ΕΠΜ)

Τα Νικολοβάρβαρα του Πόντου: «Άε-Βαρβάρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον»

1 ώρα πριν
Καρέ από το βίντεο (πηγή: gundemartvin.com)

Η πιο συνεπής «διαρρήκτρια» της Τραπεζούντας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τον Κάθετο Διάδρομο στον Εύξεινο Πόντο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign