pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μάτα Χάρι: Η γυναίκα που χόρεψε μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα – Κατάσκοπος ή εξιλαστήριο θύμα;

Ανατολίτικοι χοροί, προδοσία, και μια εκτέλεση χωρίς απόδειξη. Ήταν πολλά. Ή τίποτα απ’ όσα νόμιζαν – Γράφει η Νατάσα Στασινού

15/10/2025 - 3:27μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανεβαίνει αργά τα σκαλιά του εκτελεστικού αποσπάσματος. Δεν θέλει δεμένα χέρια. Δεν δέχεται την κορδέλα στα μάτια.

Η Μάτα Χάρι είναι 41 ετών. Είναι ένοχη ή είναι η τέλεια ιστορία για να ξεχαστεί η ήττα;

Γαλλία, ξημέρωμα, 15 Οκτωβρίου 1917. Ομίχλη. Κρύο. Και η πιο διάσημη γυναίκα της Ευρώπης στέκεται μπροστά σε δώδεκα στρατιώτες με γεμάτα τουφέκια. Δεν κλαίει. Δεν παρακαλεί. Σηκώνει το κεφάλι. Κάποιοι λένε πως χαμογελά. Άλλοι πως τους στέλνει ένα φιλί. Η Μάτα Χάρι πεθαίνει όπως έζησε: θεατρικά.

Επιχρωματισμένη φωτο γραφία της Μάτα Χάρι (πηγή: getarchive.net)

Από πριγκίπισσα του χορού… σε κατάσκοπο(;)

Γεννιέται στις 7 Αυγούστου 1876, ως Μαργκαρίτα Ζέλε στο Λέουαρντεν της Ολλανδίας. Είναι κόρη καλοβαλμένου καπελά. Παίζει πιάνο, χορεύει, φλερτάρει. Και μετά όλα χάνονται: ο πατέρας χρεοκοπεί, η μητέρα πεθαίνει, τα πάντα καταρρέουν.

Στα 18 της, βλέπει μια αγγελία: «Αξιωματικός αναζητά σύζυγο». Τον λένε Ρούντολφ ΜακΛέοντ, είναι σκληρός, στρατιωτικός, 20 χρόνια μεγαλύτερός της.

Τον παντρεύεται. Τον ακολουθεί στην Ινδονησία. Γεννά δύο παιδιά. Ο γιος πεθαίνει μυστηριωδώς. Εκείνη κολλάει σύφιλη. Ο άντρας της την χτυπά. Χωρίζουν. Χάνει και την κόρη της. Χάνει και τη ζωή που ήξερε. Στα 26 της, βρίσκεται στο Παρίσι. Μόνη. Φτωχή. Απελπισμένη.

Και τότε εφευρίσκει τη Μάτα Χάρι: την ιέρεια του χορού. Το όνομα σημαίνει «μάτι της ημέρας».

Ως Αφροδίτη στη Σκάλα του Μιλάνου, 1911/1912 (πηγή: commons.wikimedia.org)

Γεννιέται ένας μύθος

Ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή το 1905. Χορεύει ημίγυμνη. Λικνίζεται σαν φλόγα. Σκαρφίζεται ιστορίες για ινδικά ιερά, για σάρι, για θεές και ναούς. Δεν έχει ιδέα από ινδικό χορό. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Είναι εκθαμβωτική. Είναι ελεύθερη. Είναι διαφορετική.

Οι εφημερίδες την λατρεύουν. Οι άντρες την ποθούν. Γίνεται μύθος. Τα θέατρα τρέμουν αν δεν έχει στο πρόγραμμά τους τη Μάτα Χάρι.

Και όταν η σκηνή τελειώνει, αρχίζουν τα υπνοδωμάτια. Τραπεζίτες, πρίγκιπες, στρατηγοί, διπλωμάτες. Οι σχέσεις της δεν είναι απλές. Είναι γέφυρες. Είναι αποδείξεις δύναμης.

Η Μάτα Χάρι στο Musée Guimet του Παρισιού, στις 13 Μαρτίου 1905 (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Και μετά… έρχεται ο πόλεμος.

Μια γυναίκα, πολλές σημαίες

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σκοτώνει τους θεατές της. Τα θέατρα κλείνουν. Οι στρατηγοί δεν πληρώνουν πια για σόου. Και η Μάτα Χάρι –ελεύθερη, ωραία και άστεγη– γίνεται ύποπτη. Η Ολλανδία είναι ουδέτερη. Τα σύνορα, ανοιχτά. Εκείνη ταξιδεύει. Από τη Χάγη στο Παρίσι. Από τη Μαδρίτη στο Βερολίνο. Κάποιοι την θέλουν. Άλλοι την φοβούνται.

Οι μυστικές υπηρεσίες την πλησιάζουν. Της προσφέρουν λεφτά. Δέχεται. Ή λέει ότι δέχεται. Ομολογεί πως πήρε 20.000 φράγκα από Γερμανούς. «Αποζημίωση για τις γούνες που μου κατέσχεσαν το 1914». Οι Γάλλοι την θέλουν δική τους. Δέχεται. Ή λέει ότι δέχεται.

Όλα μπερδεύονται. Παίζει με τη φωτιά. Ή απλώς παίζει ρόλους.

(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Η παγίδα

Είναι ερωτευμένη με τον Ρώσο αξιωματικό Μάσλοφ. Χάνει το φως του σε μάχη. Εκείνη παρακαλεί να τον δει. Οι Γάλλοι την δέχονται – αν δεχτεί να γίνει κατάσκοπος. Δέχεται. Και πάει στη Μαδρίτη.

Εκεί συναντά έναν Γερμανό αξιωματικό. Του λέει ότι είναι δική τους. Του δίνει ψεύτικες πληροφορίες. Τα τηλεγραφήματά του, όμως, κωδικοποιούνται με τρόπο που η Γαλλία έχει ήδη σπάσει. Εσκεμμένα ή όχι, την «καρφώνει». Την αναγνωρίζουν ως «H-21». Και η πόρτα της φυλακής ανοίγει.

Την ημέρα της σύλληψής της, 13 Φεβρουαρίου 1917 (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Η δίκη

Της φορτώνουν τη δολοφονία 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Δεν υπάρχει απόδειξη. Αλλά δεν χρειάζεται. Η Γαλλία χρειάζεται έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Οι στρατοί στασιάζουν. Οι πολίτες κουράστηκαν. Η Μάτα Χάρι είναι τέλεια: χορεύτρια, ξένη, ανήθικη, ωραία.

Κατηγορείται. Δεν της επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ο Μάσλοφ την εγκαταλείπει. Λυγίζει. Ξανασηκώνεται. Όταν ακούει την ποινή της, αναφωνεί: «Ελαφρών ηθών, ναι. Προδότρια, ποτέ».

Τελευταία φωτογραφία πριν από την εκτέλεση (πηγή: commons.wikimedia.org)

Η εκτέλεση

Είναι 15 Οκτωβρίου 1917. Η Μαργκαρίτα Ζέλε –γνωστή σε όλη την Ευρώπη ως Μάτα Χάρι– οδηγείται σε στρατιωτικό πεδίο έξω από το Παρίσι. Δεν θέλει δεμένα μάτια και χέρια. Στέκεται μπροστά στους 12. Κοιτάζει ψηλά. Ο αξιωματικός δίνει το σήμα. Οι σφαίρες την χτυπούν.

Για λίγα δευτερόλεπτα, παραμένει όρθια. Και ύστερα πέφτει. Ένας υπαξιωματικός πλησιάζει και της ρίχνει τη χαριστική βολή στο κεφάλι. Το σώμα της δεν το ζητάει κανείς. Δεν έχει πια πατρίδα.

Το σώμα της καταλήγει σε ιατρική σχολή. Το κεφάλι της εξαφανίζεται. Το όνομά της γίνεται μύθος. Και για πάνω από έναν αιώνα, κανείς δεν ξέρει αν η Μάτα Χάρι ήταν πραγματικά κατάσκοπος Ή απλώς το τέλειο άλλοθι για έναν χαμένο πόλεμο.

• Πηγή: naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Oι Pink Floyd το 2005 όταν επανενώθηκαν για τελευταία φορά στη συναυλία Live 8 που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 άτομα στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Steve Reigate UK AND IRELAND OUT  EPA/STEVE REIGATE UK AND IRELAND OUT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα

30/11/2025 - 7:45μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατωμέρης/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μηνά Χατζησάββα – Η σύντομη μάχη στην εντατική, η αντισυμβατική ζωή, ο ρόλος στην «Αναστασία» και το θέατρο

30/11/2025 - 3:30μμ
Πολ Άλεν και Μπιλ Γκέιτς  στο Lakeside School (πηγή: Ancestry.com / Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Micro-Soft: Η λέξη σε ένα γράμμα που άλλαξε τον κόσμο, 50 χρόνια πριν

29/11/2025 - 11:00πμ
Γραμματόσημο των ΕΛΤΑ με τη μορφή του Εμ. Ξάνθου (πηγή: stamps-gr.blogspot.com / averoph.wordpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος της Σμύρνης: Ο άνθρωπος που άναψε το φιτίλι της Επανάστασης

28/11/2025 - 4:50μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θανάσης Παπαδόπουλος: Σαν σήμερα πέθανε ο τεντιμπόι του ελληνικού κινηματογράφου – Η Φίνος Φιλμ τον θυμάται

27/11/2025 - 3:43μμ
(Φωτ.:Facebook/ Bruce Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπρους Λι: Ο μύθος, ο θάνατος στα 33, η «κατάρα» και τα νέα στοιχεία

27/11/2025 - 11:27πμ
26 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Μικρασιάτη Άγιο Στυλιανό
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Στυλιανός: Ο Μικρασιάτης ασκητής της Παφλαγονίας που έγινε προστάτης των παιδιών

26/11/2025 - 12:27μμ
Πορεία προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, 26 Νοεμβρίου 1961  (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Ψηφιακό Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας: Οι ιστορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα

26/11/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Φρέντι Μέρκιουρι: Από τη Ζανζιβάρη στη δόξα – Ο μύθος, οι υπερβολές και το τέλος από AIDS

24/11/2025 - 11:57πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

70 χρόνια πριν: Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα η θρυλική ταινία του Κακογιάννη, «Στέλλα»

21/11/2025 - 5:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Νεφώσεις που θα φέρουν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο σημερινό σκηνικό του καιρού

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: efxinos.gr)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

9 ώρες πριν
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τιφλίδα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/David Mdzinarishvili)

Γεωργία: Έρευνα μετά το ρεπορτάζ του BBC ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον διαδηλωτών

9 ώρες πριν
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

10 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

10 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign