Το 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έχει περάσει πια στην ιστορία, γεμάτο υποσχέσεις για το 9ο, άφησε πίσω του ωστόσο (όπως όλες οι σχετικές διοργανώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς») γερή παρακαταθήκη και πλήθος συνταγών που έρχονται κατευθείαν από την κουζίνα των γυναικών της αλησμόνητης πατρίδας.
Ποντιακοί σύλλογοι από όλη τη βόρεια Ελλάδα (και όχι μόνο) συμμετέχουν κάθε χρόνο στο διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς αναβιώνει –και εξελίσσει– μνήμες χαραγμένες στο υποσυνείδητο κάθε Πόντιου.
Τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» εκπροσώπησε η μαγείρισσα Νούλα Φιλιππίδου, με ένα νηστίσιμο γλυκό, χαλβά με νισεστέ από το Καρς.
ΥΛΙΚΑ
5 φλιτζάνια νερό |
2,5 φλιτζάνια ζάχαρη |
1 φλιτζάνι σπορέλαιο |
½ φλιτζάνι καρύδια |
½ φλιτζάνι σταφίδες |
2 φλιτζάνια νισεστέ |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.
- Τηγανίζουμε το νισεστέ με το σπορέλαιο, και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.
- Έπειτα προσθέτουμε το σιρόπι και βράζουμε μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Το βάζουμε σε μακρόστενο σκεύος να κρυώσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.