pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακοί σύλλογοι Πιερίας: Εύλογοι προβληματισμοί για τα όσα συνέβησαν στα «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

«Να μην καταλήξει η νεολαία μας να διασκεδάζει σε υπόγεια με ηχομόνωση [...] έχοντας χάσει κάθε επαφή με τις ρίζες, την ιστορία και τον πολιτισμό της», γράφουν μεταξύ άλλων τα σωματεία

31/07/2025 - 7:45μμ
Το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου όπου διεξήχθησαν τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» (φωτ.: facebook / Βενιαμίν - Σύλλογος Προστασίας Παιδιών)

Το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου όπου διεξήχθησαν τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» (φωτ.: facebook / Βενιαμίν - Σύλλογος Προστασίας Παιδιών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα όσα συνέβησαν κατά τις τετραήμερες εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα», κατά τις οποίες ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Παπουτσίδης οδηγήθηκε σε αυτόφωρη διαδικασία λόγω καταγγελιών για ηχορύπανση, καταδικάζουν συλλογικά τα ποντιακά σωματεία της Πιερίας.

Σε επιστολή με τίτλο «Έκφραση προβληματισμού σχετικά με την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων των πολιτιστικών συλλόγων», την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΜΠΣ «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας Πιερίας Χρήστος Παπαδόπουλος, διατυπώνονται με ψύχραιμο τρόπο εύλογες απορίες ως προς το μέλλον της λαϊκής έκφρασης, αλλά και των εκδηλώσεων (και του ρόλου, θα προσθέταμε) των εθνοτοπικών σωματείων.

«Να μην καταλήξει η νεολαία μας να διασκεδάζει σε υπόγεια με ηχομόνωση ακούγοντας βρισιές και να δημιουργεί σκουπίδια σαν πρότυπα, έχοντας πια χάσει κάθε είδους επαφή με τις ρίζες, την ιστορία και τον πολιτισμό της», καταλήγει η επιστολή, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια:

Με την παρούσα, επιτρέψτε μας να εκφράσουμε έναν ειλικρινή προβληματισμό, ο οποίος πηγάζει όχι από διάθεση αντιπαράθεσης, αλλά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας –οι περισσότεροι από τους οποίους λειτουργούν με προσωπικό κόπο, ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο– αντιμετωπίζονται το τελευταίο διάστημα με υπερβάλλοντα ζήλο από τις Αρχές, ιδίως σε ό,τι αφορά ζητήματα διοργάνωσης εκδηλώσεων. Δεν επιθυμούμε επ’ ουδενί την παραβίαση των νόμων, πλην όμως, η κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου, χωρίς καμία διάθεση ερμηνευτικής ευελιξίας ή κοινωνικής ενσυναίσθησης, οδηγεί σε αποτέλεσμα αντίστροφο του επιδιωκόμενου: ποινικοποιεί τη λαϊκή έκφραση και αποθαρρύνει κάθε υγιή εστία πολιτισμού.

Σε μια εποχή όπου ο κοινωνικός ιστός δοκιμάζεται, η στήριξη και όχι η υπέρμετρη καταστολή τέτοιων προσπαθειών οφείλει να είναι προτεραιότητα. Ο ρόλος των Αρχών είναι να εξασφαλίζουν την ευταξία, όχι να αποθαρρύνουν την πολιτιστική δράση με υπερβολικές αυστηρότητες που θα ταίριαζαν ίσως σε οργανωμένα εγκληματικά σχήματα, αλλά όχι σε εθελοντικούς συλλόγους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά ήθη, έθιμα και κοινωνική συνοχή.

Θεωρούμε πως η τέτοιου είδους αντιμετώπιση των πολιτιστικών συλλόγων και των ανθρώπων τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αποθάρρυνση κάθε ανθρώπου να ασχοληθεί με πολιτισμό, με παράδοση, με ιστορία, καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να βρεθεί στο εδώλιο ως κατηγορούμενος με αποτέλεσμα την διάλυση όλων των πολιτιστικών σωματείων με συνοπτικές διαδικασίες.

Με εκτίμηση και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν τη δέουσα επιείκεια, κρίση και μέτρο, έτσι ώστε να μη μετατραπούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις –οι μόνες εστίες πολιτιστικής συνάθροισης των πολιτών– σε αιτίες αντιπαλότητας με την Πολιτεία και να μην καταλήξει η νεολαία μας να διασκεδάζει σε υπόγεια με ηχομόνωση ακούγοντας βρισιές και να δημιουργεί σκουπίδια σαν πρότυπα, έχοντας πια χάσει κάθε είδους επαφή με τις ρίζες, την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Εκπροσωπώντας ΟΛΟΥΣ τους ποντιακούς Συλλόγους της Πιερίας,
ο πρόεδρος του ΜΠΣ «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας Πιερίας
Χρήστος Παπαδόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Ψήφισμα για τον θάνατο της Έλσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια

30/09/2026 - 10:40πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα πολιτιστική περίοδο – Mε το βλέμμα σταθερά στο Νέο Μουσείο

29/09/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Εύξεινος Πόντος» Κομοτηνής: Ήρθε η ώρα του αγιασμού για τη νέα πολιτιστική περίοδο

29/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Σε ένα συναρπαστικό δημιουργικό διήμερο, κλωστές και λέξεις ύφαναν τη μνήμη του Πόντου

29/09/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πολίχνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Ανοίγει η αυλαία της πολιτιστικής περιόδου 2026-2027

28/09/2026 - 11:54μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ευλογία ξεκίνησε η νέα σεζόν για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Από σήμερα ξανά στις πρόβες

28/09/2026 - 8:35μμ
H Σοφία Σαββουλίδου κατά τη διάρκεια μαθήματος σε μέλη της Ένωσης Ποντίων Δροσιάς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακών χορών, λύρας και χορωδίας στην Ένωση Ποντίων Δροσιάς

28/09/2026 - 5:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάνικα καυσίμου (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Σταγόνα στον ωκεανό για την ΕΕ η απελευθέρωση 100 εκατομμυρίων βαρελιών ντίζελ

36 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική εκδήλωση «Κύπρος - Μικρά Ασία: Από την Πόλη στη Μεσαορία», η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2026 στη Λευκωσία (φωτ.: Πέτρος Πετρίδης / Εκκλησία της Κύπρου)

Από την Πόλη στη Μεσαορία: Η Μικρά Ασία συνάντησε την κατεχόμενη Κύπρο, στη Λευκωσία

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

MedWatch: Οδοντίατροι, φυσικοθεραπευτές και διαιτολόγοι εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου

1 ώρα πριν
Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη. Εικόνα από τα Ζωνιανά του Δήμου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Η Κρήτη σε κατάσταση συναγερμού: Κρήτη: Η κακοκαιρία επιμένει – Πλημμύρες, δρόμοι κομμένοι και εγκλωβισμένοι

2 ώρες πριν
(Πηγή: myaade.gov.gr)

Εφορία: Κλίμακα εκπτώσεων στα πρόστιμα με βάση τον χρόνο αποδοχής της οφειλής

2 ώρες πριν
Το κτήριο της εφημερίδας New York Times (NYT) στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)

New York Times: Συμφωνία δισεκατομμυρίων για το πετρέλαιο στο τραπέζι των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV