Το 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας έχει περάσει πια στην ιστορία, γεμάτο υποσχέσεις για το 9ο, άφησε πίσω του ωστόσο (όπως όλες οι σχετικές διοργανώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς») γερή παρακαταθήκη και πλήθος συνταγών που έρχονται κατευθείαν από την κουζίνα των γυναικών της αλησμόνητης πατρίδας.
Ποντιακοί σύλλογοι από όλη τη βόρεια Ελλάδα (και όχι μόνο) συμμετέχουν κάθε χρόνο στο διαγωνισμό που έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς αναβιώνει –και εξελίσσει– μνήμες χαραγμένες στο υποσυνείδητο κάθε Πόντιου.
Τον Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σύλλογο Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος» εκπροσώπησε η μαγείρισσα Τζένη Καραμανίδου, με το παραδοσιακό γιορτινό γλυκό των Ποντίων, τον πουρμά!
ΥΛΙΚΑ
350 γρ. νερό |
1 κιλό αλεύρι |
1 κ.γ. ζάχαρη |
1 κ.γ. αλάτι |
1 κ.σ. ξίδι |
1 φλ. του καφέ λάδι |
500 γρ. καρύδια |
250 γρ. αμύγδαλα |
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά |
1 κ.σ. κανέλα σκόνη |
για το σιρόπι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη |
1½ ποτήρι νερό |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το νερό, το αλάτι, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλεύρι σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
- Κάνουμε μπαλάκια (περίπου 14), τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν».
- Ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε φύλλα, τα λαδώνουμε και βάζουμε τα υλικά τριμμένα (αμύγδαλα, καρύδια, ζάχαρη, κανέλα, φρυγανιά) και τα τυλίγουμε ρόλο. Το βάζουμε στο ταψί σε σχήμα σαλιγκαριού.
- Κόβουμε ακτινωτά, ραντίζουμε με νερό και λάδι και βάζουμε στο φούρνο στους 200° για 45′ (σε αντιστάσεις).
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις ψηθεί ο πουρμάς, όπως είναι ζεστός, ρίχνουμε το σιρόπι.