Το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας κατέκτησε με την πρώτη συμμετοχή του στο διαγωνισμό ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Βατόλακκου, με μια παραδοσιακή συνταγή του Πόντου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πιάτο είχαν τα ξακουστά μανιτάρια (κουκουβάκας) των Γρεβενών, τα οποία συνόδευσαν το διαχρονικό πλιγούρι!
Ο Γιώργος Δημητριάδης (των Μανιταρόφιλων Ελλάδας) ταξίδεψε στο Θρυλόριο με τις βοηθούς του Παναγιώτα Μυλωνά και Στεργιανή Γκέκα, και δημιούργησαν ένα παραδοσιακό πεντανόστιμο πιάτο με πλούσια αρώματα, και νοστιμιά που ταξιδεύει από την καρδιά του Πόντου!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πλιγούρι (χοντρό ή μεσαίο) |
1,5 κιλό μανιτάρια |
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα |
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά) |
1 φλ. ελαιόλαδο (ή λιγότερο, ανάλογα τα γούστα) |
3 λίτρα ζωμό λαχανικών (ή όσο χρειαστεί) |
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας |
2 κ.γ. πάπρικα |
1 κ.γ. κύμινο |
αλάτι, πιπέρι |
δυόσμος (προαιρετικά) |
φέτα για το σερβίρισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η παρασκευή του πιάτου είναι εξαιρετικά απλή, και ο Γιώργος Δημητριάδης είναι ο πλέον κατάλληλος για την περιγράψει: