pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διωγμένοι από τους Βούλγαρους, πρόσφυγες στη Νέα Αγχίαλο, «αιχμάλωτοι» της ελονοσίας

Η Νέα Αγχίαλος Μαγνησίας δημιουργήθηκε... πάνω σε μια καταστροφή – Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1907

30/09/2025 - 10:51πμ
Κατασκευή των ξύλινων οικιών για τους πρόσφυγες της Νέας Αγχιάλου (πηγή: «Η Δήμητρα»)

Κατασκευή των ξύλινων οικιών για τους πρόσφυγες της Νέας Αγχιάλου (πηγή: «Η Δήμητρα»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πάνω σε μια καταστροφή θεμελιώθηκε η Νέα Αγχίαλος, η κωμόπολη στο μυχό του Παγασητικού – όπως και πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα που υποδέχθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρασία και την Ανατολική Ρωμυλία.

Η καταστροφή αυτή δεν ήταν άλλη από την πυρπόληση της Αγχιάλου από τους Βούλγαρους, στις 30 Ιουλίου 1906.

Στο σημερινό Πομόριε, όπως και γενικότερα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, οι Έλληνες είχαν συνεχή παρουσία από τον 5ο αι. π.Χ. Όμως το καλοκαίρι του 1906 οι ανθελληνικοί διωγμοί πήραν μεγάλες διαστάσεις. Εκδηλώθηκαν με την καταστροφή ελληνικών εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Αγχιάλου.

Μητροπολίτης Βασίλειος Β΄ Γεωργιάδης και κάτοικοι της πόλης Αγχιάλου – αρχές 20ού αιώνα (πηγή: Αρχείο του Ιστορικού Μουσείου Πομόριε)

Οι κάτοικοι ξεριζωμένοι κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στην αρχή ζούσαν συγκεντρωμένοι στην Αθήνα – έπρεπε όμως να διαλέξουν τι θα αποκαλούν πατρίδα. Η άποψη που τελικά επικράτησε ήταν να μην διασκορπιστούν, αλλά να δημιουργηθεί ένας συνοικισμός προκειμένου να μην σβήσει το όνομα της Αγχιάλου.

Το χώρο εγκατάστασης στη Μαγνησία τον υπέδειξε ο γεωπόνος Σπύρος Χασιώτης, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της Κασσαβετείου Σχολής του Αϊδινίου, της επαρχίας Αλμυρού. Η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί τον έκρινε πράγματι κατάλληλο, καθώς ήταν πάνω σε κεντρικό δρόμο και παραθαλάσσιος, όπως η Αγχίαλος. Το πρόβλημα ήταν ότι αποτελούσε κτήμα ιδιοκτησίας του τσιφλικά Παναγή Τοπάλη που τότε διέμενε στο Γαλάζιο της Ρουμανίας.

Αφότου η κυβέρνηση Θεοτόκη ενέκρινε την αγορά, η επιτροπή πήγε στη Ρουμανία για να βρει τον τσιφλικά, η μητέρα του οποίου ήταν από την Αγχίαλο. Δέχτηκε να πουλήσει την έκταση για 2 εκατ. χρυσές δραχμές – μέρος του ποσού (ή και ολόκληρο, δεν είναι βέβαιο) το κατέβαλε το κράτος και οι οικιστές το εξόφλησαν κατόπιν, μέσω του Γεωργικού Θεσσαλικού Ταμείου

Στο κτήμα αυτό υπήρχαν ήδη κάτοικοι, οι κολίγοι και παρακεντέδες του Καραμπασίου και των Μικροθηβών, οι οποίοι μετά από τη συμφωνία έπρεπε να εγκατασταθούν μαζί με τους Αγχιαλίτες.

Η Νέα Αγχίαλος σε επιχρωματισμένη ταχυδρομική κάρτα του Στέφανου Στουρνάρα, περί το 1920 (πηγή: Wikipedia)

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1907 σε πανηγυρικό κλίμα. Ήταν άλλωστε και «μια ευκαιρία για την κυβέρνηση Θεοτόκη να δείξει στο λαό της περιοχής, ο οποίος είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα κατά τον πόλεμο του 1897 με την προέλαση των Τούρκων, ότι το μεγαλείο του Βασιλείου της Ελλάδος βρισκόταν και πάλι στις δόξες του» όπως είχε αναφέρει ο Γεώργιος Διονυσίου στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Αγχιάλου το καλοκαίρι του 2006.

Ο οικισμός οικοδομήθηκε στη θέση Καινούργιο, αμφιθεατρικά, στους πρόποδες ενός χαμηλού βουνού που εμποδίζει τους βόρειους ανέμους. Νότια δροσίζεται από τον Παγασητικό, ενώ νοτιοδυτικά υπήρχαν βάλτοι. Ανατολικά και δυτικά εκτείνονται τα ελαιοπερίβολα, τα αμπέλια και τα χωράφια.

Το μεράκι των Αγχιαλιτών ήταν τα αμπέλια. Κυνηγημένοι καθώς ήταν, έφεραν στην Ελλάδα κλήματα κρυφά στον κόρφο τους, για να κάνουν πάλι αυτή την καλλιέργεια.

Αμπελουργοί του Γεωργικού Συνεταιρισμού στη Νέα Αγχίαλο (πηγή: «Η Δήμητρα»)

Το 1908 ολοκληρώθηκαν τα πρώτα 960 λιθόκτιστα διώροφα και μονώροφα σπίτια – έναν χρόνο νωρίτερα είναι αποπερατωθεί ο Άγιος Γεώργιος στο κέντρο του οικισμού, σε ανάμνηση του ομώνυμου ναού της παλαιάς πατρίδας.

Οι γεωργοί πήραν 80 στρέμματα και διώροφο σπίτι με οικόπεδο μισού στρέμματος, στους επαγγελματίες δόθηκαν 10 στρέμματα και μονώροφο σπίτι με οικόπεδο μισού στρέμματος, και οι καλλιεργητές με 40 στρέμματα κλήρο πήραν και διώροφο σπίτι με οικόπεδο μισού στρέμματος.

Τα πρώτα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Η ελονοσία και η αιματουρία αποδεκάτισαν τους πρόσφυγες. Σε συνδυασμό με την ανέχεια και την πείνα, πολλοί πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στη Βουλγαρία, άλλοι να μετακινηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μετά το 1913 που απελευθερώθηκε η Μακεδονία.

Για να σωθεί ο πληθυσμός που παρέμεινε εστάλη ειδικός γιατρός, ο Ιωάννης Καρδαμάτης από τη Σωζόπολη, ενώ το κράτος διέθετε δωρεάν την κινίνη. Για την καταπολέμηση των κουνουπιών, το 1932 η Ελλάδα εισήγαγε από την Ιταλία μικρά ψάρια που ρίχτηκαν στο λιμανάκι και στα λιμνάζοντα νερά, ενώ στις προσπάθειες συμμετείχε από το 1920 και το Ινστιτούτο Ροκφέλερ. Η αρρώστια εξαλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1950.

Ακόμα, για να έχει καθαρό νερό ο οικισμός, το 1909 με εθελοντική εργασία των κατοίκων ανοίχτηκε το υδραγωγείο της αρχαίας πόλης της Πυράσου και κατασκευάστηκε νέα δεξαμενή.

Το 1910 οικοδομήθηκε εξατάξιο σχολείο από το κληροδότημα του Έλληνα τραπεζίτη, πολιτικού και εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. στο οποίο ενεγράφησαν 320 μαθητές και 160 μαθήτριες με τρεις δασκάλους και δύο δασκάλες. Οι μαθητές καλλιεργούσαν ένα φυτώριο 12 στρεμμάτων από το οποίο προσπορίζονταν αρκετά έσοδα, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου Αδαμάντιου Καλιαντζόγλου Με τα δενδρύλλια αυτά του φυτωρίου αναδασώθηκε όλη η αστική περιοχή.

Πρόσφυγες μεταφέρουν αμπέλια από την Αγχίαλο στην Ελλάδα. 10 Οκτωβρίου 1926 (πηγή: «Η Δήμητρα»)

Το 1918 ιδρύθηκε ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Αγροτική Λαϊκή Τράπεζα Νέας Αγχιάλου – Η Δήμητρα», η οποία μετονομάστηκε αργότερα σε «Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου – Η Δήμητρα». Πρώτος πρόεδρος τον Ράλλη Αλεξ. Ράλλη, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της κοινότητας.

Ο συνεταιρισμός –μεταξύ άλλων– ίδρυσε ελαιοτριβείο με διυλιστήριο που το 1947 είχε αξία 250 εκατ. δραχμές, όπως και αλευρόμυλο και οινοποιείο.

Επίσης, οι Αγχιαλίτες για να αποκτήσουν αυτονομία συγκρότησαν επιτροπή που προμηθεύτηκε από το Λονδίνο αλωνιστική μηχανή τύπου Μάρσαλ· αγοράστηκε έναντι 20.000 χρυσών δραχμών, εξοφλήθηκε σε τέσσερις ετήσιες δόσεις και χρησιμοποιούνταν έως το 1956.

Η μαρτυρία

Τον Οκτώβριο του 1908 στην εφημερίδα Η Βιοπάλη δημοσιεύθηκε το εξής για τον νέο οικισμό:

»Εις τον επισκεπτόμενον την Ν. Αγχίαλον η πρώτη εντύπωσις είνε η… ωχρότης των κατοίκων της. Όλοι άνευ ουδεμιάς σχεδόν εξαιρέσεως υποφέρουν από πυρετούς […]. Τα δε αίτια της καταστάσεως ταύτης ανάγονται εις τα εξής τρία:

1ον) Λόγω της γειτνιάσεως του έλους.
2ον) Λόγω της ελλείψεως ύδατος και δη ποτίμου τοιούτου.
3ον) Διότι αι οικίαι ωκοδομήθησαν σχεδόν εναντίον παντός στοιχειώδους όρου υγιεινής.

»Τα τρία αυτά αίτια επέφερον την αληθή αυτήν θεομηνίαν, ήτις σήμερον μαστίζει την πόλιν της Ν. Αγχιάλου, εις ην εύρον άσυλον τόσαι ανθρώπιναι υπάρξεις, αίτινες εζήτησαν καταφύγιον και κυριολεκτικά δικαίωμα υπάρξεως εις την πραγματικήν των μητέρα Ελλάδα. […]

»Εις τον εκ 1526 στρεμμάτων αποτελούμενον συνοικισμόν ευρίσκονται ωκοδομημέναι περί τας 835 περίπου οικίας, αίτινες από μακράν έχουν μελαγχολικήν την όψιν καθώς είναι μονώροφοι και αχρωμάτιστοι μικροκατοικίαι. […] Φρονώ δε –λυπούμαι να το είπω– ότι αι οικίαι αυταί, ως είνε ωκοδομημέναι, δεν θα μακροημερεύσουν, αλλά θ’ αρχίσουν να καταρρέουν δίκην χαρτίνων πύργων προ των συνήθως εκείσε επισυμβαινόντων αφθόνων του φθινοπώρου βροχών».


Περισσότερα στο Α. Καπανιάρης, Από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας – Μνήμες προσφυγιάς και ιστορίες συνεργατικότητας – Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας στη Θεσσαλία. Βόλος: Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου, 2021
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

31/08/2026 - 4:04μμ
Πρόσφυγες στο κτήριο του Προνοητή στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στις 9 Μαΐου 1923 (φωτ.: Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Γλίτωσαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Τα κανόνια του Μουσολίνι χτύπησαν το καταφύγιό τους στην Κέρκυρα

31/08/2026 - 9:57πμ
Η Σινώπη είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο και περικλειόταν από αρχαίο τείχος με πύλη. Εδώ βλέπουμε τμήμα των παραθαλάσσιων τειχών που έχουν απομείνει (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 1917 έγινε στάχτη η ελληνική συνοικία στη Σινώπη του Πόντου

30/08/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Η ράτσα μου, η πιο πονεμένη της γης» – 95 χρόνια από τη γέννηση του παιδιού των προσφύγων που έκανε τον Πόντο τραγούδι

29/08/2026 - 1:05μμ
H Μαριάννα Κουράκου δίνει συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, 28 Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Glomex)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Κουράκου: Η «αρτίστα» που στην ακμή της τα άφησε όλα για την οικογένεια – Και δεν μετάνιωσε

28/08/2026 - 11:24πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα, στις 15 Μαρτίου 1965 (πηγή: Greek Orthodox Archdiocese of America)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η πορεία από την οποία απουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πριν σταθεί δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

28/08/2026 - 9:31πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Τσιφόρος: Ο δημιουργός που πρώτα ζούσε και μετά έγραφε, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1909

27/08/2026 - 3:21μμ
Ο Τζιν Κέλι στην εμβληματική σκηνή του «Τραγουδώντας στη βροχή», ψηφιακά επεξεργασμένη για διαφημιστική καμπάνια του Volkswagen Golf GTI, με τον σταρ του Χόλιγουντ να εμφανίζεται να χορεύει breakdance (φωτ.: EPA / Volkswagen Handout)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τζιν Κέλι, αυτός που έκανε το Χόλιγουντ να χορεύει στη βροχή

23/08/2026 - 4:28μμ
H Ζωή Λάσκαρη τον Ιούλιο του 2007 στο θέατρο Επιδαύρου όπου είχε παρακολουθήσει παράσταση (φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ζωή Λάσκαρη: Η Ζωίτσα πίσω από τη σταρ – Οι ρίζες από το Φανάρι, οι απώλειες και μια ζωή γεμάτη φως

18/08/2026 - 1:53μμ
Ο καναπές «Mae West Lips Sofa» του Σαλβαντόρ Νταλί στη διεθνή έκθεσης τέχνης TEFAF, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 12 Μαρτίου 2015 (φωτ.: EPA / Marcel Van Hoorn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μέι Γουέστ, η «πιο επικίνδυνη γυναίκα των ΗΠΑ»

17/08/2026 - 6:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greektownchicago.org)

Φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας στο Greektown: Το Σικάγο γιόρτασε για 36η χρονιά την ελληνική γεύση και παράδοση

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα Γυναικών 4×100

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super League: «Διπλό» στη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: «Ζωντανή» για την πρόκριση η Εθνική

2 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Κυψέλη όπου εντοπίστηκε το μακάβριο εύρημα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Πρωτοφανής υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, λέει η ΕΛΑΣ μέσω της Κωνσταντίας Δημογλίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

US Open: Εντυπωσιακός ο Τσιτσιπάς πέρασε στον 2ο γύρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV