pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φρουζής στη δίκη Novartis: Από την Εισαγγελία μου πρότειναν να ψευδομαρτυρήσω

Ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας υποστήριξε ότι η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς του ζήτησε να καταθέσει ψευδώς ότι έγιναν πληρωμές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα

24/06/2025 - 8:21μμ
Ο άλλοτε επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής καταθέτει στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2019 για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Ο άλλοτε επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής καταθέτει στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2019 για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου (φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Πρόθυμα πιστόλια» ήταν, κατά τον άλλοτε επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες που δικάζονται για τις ψευδείς καταθέσεις τους περί εμπλοκής πολιτικών σε δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κ. Φρουζής κατέθεσε στην δίκη των Φιλίστορα Δεσταμπασίδη, πρώην στελέχους της Novartis και Μαρίας Μαραγγέλη, ιδιαιτέρας γραμματέως του μάρτυρα όταν βρισκόταν στο τιμόνι της φαρμακοβιομηχανίας, λέγοντας πως όσα κατέθεσαν στην τότε Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν έχουν καμία δόση αλήθειας. Τόνισε, μάλιστα, πως στην εταιρία «δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία», ενώ χαρακτήρισε «φαντασιώσεις» τα περί «μεταφοράς χρημάτων με βαλίτσες στο Μαξίμου».

Όπως ανέφερε για όλη την υπόθεση των ψευδών καταθέσεων, «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γραμμένο από ένα κακό κειμενογράφο». Είπε, επίσης, πως εκτιμά ότι οι επίμαχες καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και « Αικατερίνης Κελεση» είναι «προϊόν εκβιασμού «πιθανότατα «από ομάδα πιο ψηλά».

Ο κ. Φρουζής κατέθεσε πως ο ίδιος δέχθηκε μεγάλες πιέσεις στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς για να «ψευδομαρτυρήσει» σχετικά με δήθεν πληρωμές της Novartis σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. «Στα παιδιά μου έγινε απίστευτο μπούλινγκ. Όλο το έργο ήταν το εξής: Πώς θα εξοντωθώ εγώ με εκβιασμούς, για να ψευδομαρτυρήσω. Να πω ότι ο τάδε πολιτικός πήρε χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εισαγγελέας: Πώς καταλάβατε αυτό τον μηχανισμό που περιγράφετε;

Μάρτυρας: «Ήταν ξεκάθαρο. Με φώναξε η Εισαγγελέας Διαφθοράς που έκανε την έρευνα για τη Novartis τότε, να μιλήσουμε όχι να καταθέσω. Και εκεί παρουσία των δικηγόρων μου, μου είπαν ότι καλό θα ήταν να δώσω ονόματα. Και μάλιστα (μου είπαν ) και ποια ονόματα.

Εισαγγελέας: Δηλαδή σας πρότειναν να καταθέσετε για  συγκεκριμένα ονόματα;

Μάρτυρας: Προφανώς. Από τους 10 πολιτικούς (που ενέπλεξαν οι  πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες που δικάζονται τώρα) κάποιοι ήταν πιο…αγαπητοί για προφυλακίσεις.

Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή ότι σας φώναξαν να σας επιβάλουν να καταθέσετε για δωροδοκίες πολιτικών;

Μάρτυρας: Ναι ξεκάθαρα! Και ότι δεν θα περάσω καλά αν δεν πω αυτά που θέλουν..

Ο πρώην επικεφαλής του  ελληνικού τμήματος της  Novartis, κατέθεσε για τον Δεσταμπασίδη ότι: «Είχε έρθει στην εταιρεία το 2009.Στα δύο τρία χρόνια που πέρασαν υπήρξαν υπόνοιες ότι καταστρατηγούσε τις διαδικασίες και ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με άλλους προμηθευτές. Το 2012 βγήκε μια «κίτρινη κάρτα». Το 2014 βγήκε «κόκκινη» κάρτα και μετά απολύθηκε από την εταιρεία. Επαληθεύθηκα μετά την απόλυση του, γιατί κατέληξε να είναι απαίσιος και θλιβερός ψευδομάρτυρας».

Εισαγγελέας: Από που ήρθε η εντολή να απολυθεί;

Μάρτυρας: Από την Ελβετία μετά τον εσωτερικό έλεγχο ..

Για την κατηγορούμενη Μαρία Μαραγγέλη ο κ. Φρουζής είπε «Ήταν γραμματέας μου μέχρι που έφυγα. Εκείνη παρέμεινε και αφού έφυγα και αυτό ήταν λίγο περίεργο. Κατάλαβα ότι με έκλεβε για χρόνια. Έμπαινε στο λογαριασμό του γιου μου, έβαζε χρήματα στο λογαριασμό της και μετά πήγαινε και τα σήκωνε από τα ΑΤΜ. Στράφηκα εναντίον της.. Η υπόθεση κράτησε επτά χρόνια και το αδίκημα τελικά παραγράφηκε».

Κατά τον μάρτυρα, οι δύο κατηγορούμενοι αποδείχθηκαν «πρόθυμα πιστόλια» συμπληρώνοντας  πως «κάποιοι άλλοι τράβηξαν τη σκανδάλη».

Πρόεδρος: Γιατί να τα πουν όλα αυτά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

Μάρτυρας: Σαφέστατα δεν γνώριζαν για δωροδοκία  κανενός πολιτικού. Αυτά αποδείχθηκαν, καθώς δεν βρέθηκε τίποτα.

Πρόεδρος: Υπήρχε κάποιο «μαύρο ταμείο»;

Μάρτυρας: Δεν υπήρχαν «μαύρα ταμεία».

Πρόεδρος: Γιατί τους παρασχέθηκε το καθεστώς προστασίας; Κάποιος πείστηκε…

Μάρτυρας: Δεν είχαν στοιχεία. Κάποιος τους έβαλε .Ήταν αυτοί οι δύο και η παρέα τους στα ψηλά. Αυτοί σύρθηκαν για να το κάνουν . Σας είπα ότι αρρωστημένα μυαλά ήθελαν να γράψουν ιστορίες που να βγουν στα μανταλάκια.

Πρόεδρος: Γιατί δεν στραφήκατε σε βάρος τους;

Μάρτυρας: Προσπαθήστε να μπείτε για λίγο στα παπούτσια μου. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με αυτό τον βούρκο.

Πρόεδρος: Πλήττεσθε άμεσα όμως. Λένε ότι από εσάς τα άκουσαν…

Μάρτυρας: Όσο λιγότερο έχω να κάνω με αυτούς…Όταν πρέπει να κάνω κάτι, θα το κάνω.

Εισαγγελέας: Ποιες ήταν οι σχέσεις σας με τους δύο κατηγορούμενους; Με τη κ. Μαραγγέλη υπήρχαν φήμες ότι είχατε στενότερες σχέσεις…

Μάρτυρας: Ποτέ. Ούτε σκέφτηκα να κάνω πράγματα ιδιωτικά. Ήταν από την αρχή και παρέμεινε ιδιαιτέρα μου. Με τον Δεσταμπασίδη είχαμε σχέση μεταξύ συναδέλφων. Είχαμε τυπικές σχέσεις. Όταν άρχισαν όμως να βγαίνουν «κόκκινες» και «κίτρινες κάρτες» τα πράγματα άλλαξαν …

Πρόεδρος: Είχατε με κάποιον από τους παθόντες (τα πολιτικά πρόσωπα – μηνυτές στην δίκη) φιλικές σχέσεις;

Μάρτυρας: Ποτέ, μόνο επαγγελματικές.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας,  το «δυσκολότερο δίδυμο»  για τις φαρμακευτικές δαπάνες, λόγω των μέτρων που είχαν λάβει, ήταν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ χαρακτήρισε τους ‘Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο « δύσκολους αντιπάλους» αφού «επί των ημερών τους καταβαραθρώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη».

Ειδικά για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο μάρτυρας ανέφερε πως «δεν είχα ποτέ προσωπική επαφή μαζί του». Ο κ. Φρουζής είπε πως τον Ιωάννη Στουρνάρα τον γνώριζε από τον ΙΟΒΕ στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Υγείας, ενώ για την κ. Λίνα Νικολοπούλου σημείωσε πως «ουδέποτε έτυχε ευνοϊκής  μεταχείρισης από τη Novartis».

Απαντώντας σε ερώτηση από τον συνήγορο του κ. Σαμαρά για την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, ο μάρτυρας την χαρακτήρισε «killer» προσθέτοντας ότι όταν πήγε στην Εισαγγελία Διαφθοράς «Τρόμαξα παρόλο που δεν τρομάζω. Είδα ανθρώπους αποφασισμένους να κάνουν τη δουλειά! killers!»

Τέλος, ο μάρτυρας είπε, κατόπιν σχετικής ερώτησης , πως στην τότε Εισαγγελία Διαφοράς άφηναν αιχμές για ανταλλάγματα, αν κατέθετε ψευδώς: «θα ήμουν ο ήρωας της εποχής μου και ότι άλλο ήθελα».

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένα ακόμα τροχαίο στη φυλασσόμενη διάβαση στην οδό Ανθείας στην Πάτρα (φωτ.: thebest.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση του προαστιακού με αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

17/07/2025 - 5:50μμ
Ο καπνός από τη φωτιά στη Χλόη Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Νεντίμ Σερήφ)
ΕΛΛΑΔΑ

Δασική φωτιά στη Χλόη Ροδόπης

17/07/2025 - 5:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης – Μήνυμα από το 112

17/07/2025 - 2:33μμ
H 43χρονη πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή οδηγείται στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή: Η πρώην σύζυγος, ο νυν σύντροφος, οι δύο Αλβανοί και ο Βούλγαρος σε ένα στυγερό έγκλημα

17/07/2025 - 2:09μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Στον αστερισμό του ΤΖΟΚΕΡ η Ελλάδα: Απόψε στις 22:00 η κλήρωση για τα 13 εκατ. ευρώ

17/07/2025 - 1:21μμ
Είναι κι αυτός ένας τρόπος... (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος και ζεστός ο καιρός σήμερα – Τοπικά στους 39° το θερμόμετρο

17/07/2025 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Πολωνού καθηγητή: Συνελήφθησαν η πρώην σύζυγός του, ο νυν σύντροφός της, δύο Αλβανοί κι ένας Βούλγαρος

16/07/2025 - 8:44μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά κοντά στα παλαιά διόδια Σχηματαρίου-Βοιωτίας

16/07/2025 - 6:16μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Έχασε τη δικαστική μάχη ο Θεόδωρος Κασσελάκης – Καλείται να πληρώσει φόρους εκατομμυρίων ευρώ

16/07/2025 - 4:52μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΠΟ: Ιστορικός τόπος κηρύχθηκε ο ορεινός όγκος του Δήμου Ωραιοκάστρου – Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ιστορικού Πάρκου

16/07/2025 - 4:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η συναυλία των London Grammar από το VIP μπαλκόνι του opaponline.gr (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Εσύ, ποιο τραγούδι των London Grammar θα αφιέρωνες;

8 λεπτά πριν
Ένα ακόμα τροχαίο στη φυλασσόμενη διάβαση στην οδό Ανθείας στην Πάτρα (φωτ.: thebest.gr)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση του προαστιακού με αυτοκίνητο – Βίντεο ντοκουμέντο

33 λεπτά πριν
Στο McLaren Racing Live που διοργανώθηκε στην Trafalgar Square στο Λονδίνο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Το μήνυμα του Oscar Piastri στους Έλληνες φιλάθλους, το κλειδί της επιτυχίας για τη McLaren F1 Team και οι κοινές αξίες με την Allwyn

56 λεπτά πριν
Ο καπνός από τη φωτιά στη Χλόη Ροδόπης (φωτ.: Facebook / Νεντίμ Σερήφ)

Δασική φωτιά στη Χλόη Ροδόπης

1 ώρα πριν
Γκας Λουκίδης και Τζος Γκότχαϊμερ κατά την τελετή παράδοσης του μεταλλίου και των παρασήμων (φωτ.: Facebook / Rep Josh Gottheimer)

Σάββας Λουκίδης: Η Μοβ Καρδιά, το μετάλλιο των ΗΠΑ, σε έναν Μικρασιάτη του Α’ Παγκοσμίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Με ξέσπασμα πέρασε στις «8» η Ελλάδα

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign