pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΑΠΘ: Έδρα Κυπριακών Σπουδών αποκτά η Νομική Σχολή – Από τον Σεπτέμβριο τα πρώτα μαθήματα Κυπριακής Ιστορίας

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

24/06/2025 - 5:56μμ
Η πρυτανεία του ΑΠΘ (φωτ.: MOTIONTEAM)

Η πρυτανεία του ΑΠΘ (φωτ.: MOTIONTEAM)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης κατοχής, καθώς και στην ενίσχυση των επιστημονικών δεσμών μεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού, αποσκοπεί η Έδρα Κυπριακών Σπουδών που ξεκινά να λειτουργεί στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το μνημόνιο για την έναρξη λειτουργίας της Έδρας υπέγραψαν σήμερα στην αίθουσα Συγκλήτου στο Κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ ο πρύτανης του πανεπιστημίου καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης και η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, παρουσία του γενικού προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνου Πολυκάρπου και του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη.

Η προκήρυξη για τη στελέχωση της Έδρας Κυπριακών Σπουδών θα γίνει άμεσα – ενδεχομένως και αύριο.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας θα προσφέρονται προπτυχιακά μαθήματα όπως η Ιστορία της Κύπρου και το Κυπριακό Ζήτημα, διαθέσιμα ως επιλεγόμενα για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ προγραμματίζεται και η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και πολιτιστικών δράσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτεί πλήρως τη διδακτική και επιστημονική δραστηριότητας της Έδρας, ενώ για την παρακολούθηση του έργου της θα συγκροτηθεί πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης με συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών.

H υπουργός Παιδείας της Κύπρου δρ Αθηνά Μιχαηλίδου και ο πρύτανης του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης

«Υπογράψαμε το μνημόνιο για την ίδρυση της Έδρας Κυπριακών Σπουδών. Το Αριστοτέλειο είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα στο οποίο θα έχουμε έδρα Κυπριακών Σπουδών. Για εμάς είναι κάτι που επιδιώξαμε εδώ και χρόνια και σήμερα γίνεται πραγματικότητα με την υπογραφή αυτή», ανέφερε η υπουργός Παιδείας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η σημασία της έδρας είναι τεράστια.

«Αποτελεί για εμάς ορόσημο η σημερινή μέρα, γιατί έχει έναν βαθύ συμβολισμό όλο αυτό, κυρίως όμως ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ανοίγεται ο δρόμος για έρευνα στα θέματα της κυπριακής ιστορίας, της λογοτεχνίας, ακόμα και του κυπριακού προβλήματος και πολλών άλλων πεδίων που αφορούν την Κύπρο. Ανοίγεται ο δρόμος για περισσότερο διάλογο στο ακαδημαϊκό πεδίο, για ανταλλαγές, για συνεργασίες, για κοινά προγράμματα», εξήγησε.

Παρατήρησε δε ότι «εν μέσω της ταραχώδους και κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας και στην ακαδημαϊκή έρευνα είναι ουσιώδους σημασίας».

Από την πλευρά του ο Κ. Αναστασιάδης στάθηκε στο συμβολισμό ότι «έχω την πρώτη επίσημη συνεργασία ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της νοτιοανατολικής Ευρώπης με μια δεύτερη Ελλάδα, με τη Μεγάλη Ελλάδα, η οποία είναι δίπλα μας και διαχρονικά ήταν μέρος της και μέρος της ιστορίας της και πλέον όλο αυτό το κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς θα διδάσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε μια πολύ προσεκτική υποδομή που έγινε από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, τον καθηγητή κ. Γκλαβίνη, στο πλαίσιο της Έδρας Κυπριακών Σπουδών, η οποία θα έχει διατμηματική προσφορά».

Όπως διευκρίνισε, «πρόκειται για ένα μάθημα το οποίο μπορεί να το παίρνει κάποιος από διάφορα τμήματα και όχι μόνο από το τμήμα της Νομικής, με τη φιλοσοφία ότι αυτό το οποίο θα προσφέρουμε δεν θα είναι μόνο ιστορία, αλλά θα είναι πολιτισμός, θα είναι παράδοση, θα είναι εξωτερική πολιτική, θα είναι μνήμη ιστορική, θα είναι η εξωστρέφεια την οποία θέλει η δικιά μας Πρυτανεία, η συνέχεια της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, να την προβάλει πλέον ως την πρώτη της προτεραιότητα, το πρώτο της καθήκον της διεθνοποίησης, αλλά με όρους πραγματικά τέτοιους, όπως της σημερινής συνεργασίας».

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «αυτό το πρώτο βήμα που φαίνεται ένα απλό ακαδημαϊκό, θα συνοδευτεί από πολλές δραστηριότητες, από συνέδρια, από εκδηλώσεις, από κινητικότητα».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

H ΕΛΑΣ για τη χθεσινή βλάβη στο 100: «Δεν στερήθηκαν οι πολίτες τη συνδρομή της Αστυνομίας»

31/01/2026 - 3:44μμ
Μέρος των ναρκωτικών και των χρημάτων που κατασχέθηκαν (φωτ.: ΕΛΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Eξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου – Τέσσερις συλλήψεις

31/01/2026 - 2:38μμ
Παρόμοιες εικόνες θα δούμε αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν περισσότερο

31/01/2026 - 12:17μμ
Συννεφιά στην περιοχή του Ναυπλίου, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες σήμερα – Ενίσχυση των φαινομένων το βράδυ στα δυτικά

31/01/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν δουλεύει το «100»! – Πώς καλούμε την Άμεση Δράση

30/01/2026 - 8:24μμ
Εικόνα από την κηδεία της 45χρονης εργάτριας Ελένης Κατσαρού στον Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου στα Τρίκαλα (φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση «Βιολάντα»: Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες της Ελένης Κατσαρού και της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη στα Τρίκαλα

30/01/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Alexa / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να ενσωματώσει σωστά διατάξεις της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

30/01/2026 - 7:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Ανοίγουν και πάλι οι σταθμοί «ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ», «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» – Προσοχή όμως…

30/01/2026 - 6:30μμ
Εικόνα από τη μεταφορά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου των τραυματιών φίλαθλων του ΠΑΟΚ από το δυστύχημα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας (φωτ.: Σωτήρης Τρυψάνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξιτήριο για τον 28χρονο φίλαθλο του ΠΑΟΚ που επέβαινε στο μοιραίο βαν, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

30/01/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας: Επιτρέπεται η ανανέωση και έκδοση διαβατηρίων με παλαιού τύπου ταυτότητες

30/01/2026 - 5:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη ΜΚΟ μπροστά στα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια τα οποία ακινητοποίησαν οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: Χ/Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu)

Τουρκία: Μπλόκο σε αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Με λένε Γιώργο» – Από τον Μητσιά μέχρι τον Μαζωνάκη

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Αργολίδας & φίλων Ποντιακού Ελληνισμού «Παναγία Σουμελά»)

Ποντιακό μουχαμπέτι απόψε από την «Παναγία Σουμελά» της Αργολίδας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Μια απώλεια και μια νέα αρχή για την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτογραφιών: efxinospontos.gr / Φόρης Πεταλίδης)

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Αήττητη στα ημιτελικά η Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign