pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

16/06/2025 - 11:15πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια ανοιχτή επιστολή, η οποία απευθύνεται πρωτίστως στους συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), καθώς και στους ποντιακούς φορείς, η Ομοσπονδία δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τη δήλωση που έγινε στο περιθώριο του 39ου Φεστιβάλ Ποντιακού Ελληνισμού, από την Αναστασία Κασαπίδου-Ντικ, συντονίστρια της Διαρκούς Επιτροπής της ΟΣΕΠΕ για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Η δήλωση αυτή έγινε αφορμή για μια επιστολή διαμαρτυρίας από τους Συλλόγους Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις», καθώς θεωρήθηκε ότι «θα δώσει πάτημα στην τουρκική προπαγάνδα να συνεχίζει να υπονομεύει τον αγώνα μας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Η δήλωση της Αναναστασίας Κασαπίδου-Ντικ (από το 01:33):

Ολόκληρη η επιστολή της ΟΣΕΠΕ λέει τα εξής:

»Αξιότιμα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων-μελών της ΟΣΕΠΕ και ποντιακών φορέων της Ευρώπης,

»στη σύντομη δήλωσή της στην ΕΡΤ1 κατά τη διάρκεια του 39ου Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού, η Αναστασία Ντικ, συντονίστρια της Διαρκούς Επιτροπής της ΟΣΕΠΕ για την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας., αναφέρει στην αρχική της πρόταση πως «το να αναγνωριστεί η Γενοκτονία, αυτός είναι ο αγώνας, ο απώτερος στόχος».

»Ακολούθως υπονόησε παράτυπα μια οριζόντια παραδοχή για την αναγκαία διαπολιτισμική συνεργασία στην από κοινού επεξεργασία εθνικών αφηγημάτων και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόσο ο αμείλικτος τηλεοπτικός χρόνος που δεν επιτρέπει επεξηγήσεις και διασαφηνίσεις, όσο και η νευρικότητα της στιγμής στρέβλωσαν το νόημα της δήλωσης και επέτρεψαν περιθώρια παρερμηνείας της εν συνόλω.

»Ως εκ τούτου, η Αναστασία Ντικ παραθέτει την ακόλουθη και οφειλόμενη διευκρίνιση στους καλοπροαίρετα απορημένους συμπατριώτες και συνοδοιπόρους:

“Είμαι βέβαιη πως εάν δει κάποιος ολόκληρη τη συνέντευξη δεν θα παρερμήνευε τη δήλωσή μου. Ουδέποτε είπα ή υπονόησα την υποχρέωση συγγνώμης των θυμάτων της Γενοκτονίας από τους θύτες της. Εκτός από σχιζοφρενικό θα ήταν ακυρωτικό ολόκληρης της ζωής και πολιτικής μου συγκρότησης. Η φράση μου για την υποχρέωση συγγνώμης μεταξύ των λαών δεν αφορούσε την περίπτωσή μας επ’ ουδενί λόγο.

Αφορούσε γενικότερα την απαραίτητη ετοιμότητα που θα πρέπει να ασκούν οι λαοί, στην περίπτωση που η ιστορική έρευνα εγκαλεί τις ευθύνες τους. Ως γνωστόν τα γραπτά μένουν και για αυτό θα παρακαλούσα όλους όσους έχουν αμφιβολίες για τις θέσεις μου να διαβάσουν το χαιρετισμό μου που έχει δημοσιευθεί στο ένθετο του 39ο Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού. Οι πεποιθήσεις και τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα.

Είναι θαρραλέο και απαραίτητο να σκύψουμε ειλικρινά πάνω από το παρελθόν και τα πιο σκοτεινά κομμάτια της ιστορίας μας. Η ευθύνη σχετικά με τα γενοκτονικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των Ελλήνων άλλωστε είναι σαφώς εμφανής και επιβαρύνει μόνο την τουρκική πλευρά που ακολούθησε μια στρατηγική μέγιστης οργανωμένης εξόντωσης”.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΠΕ λυπάται για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, το ευρύ κοινό γίνεται μάρτυρας μιας επικοινωνιακής εκστρατείας κατά της Αναστασίας Ντικ στο διαδίκτυο, με την οποία το ΔΣ της ΟΣΕΠΕ δεν είναι σύμφωνο και μάλιστα ζητά τον άμεσο τερματισμό αυτής. Τέτοιου είδους ενέργειες προσβάλλουν την ΟΣΕΠΕ ως θεσμό όπως και τον ευρύτερο ποντιακό χώρο και διχάζουν με ανεπανόρθωτες συνέπειες.

»Για το περιεχόμενο της πολιτικής διαδρομής της Αναστασίας Κασαπίδου Ντικ, το προσωπικό ήθος και την ευσυνειδησία της απέναντι στο χρέος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς, η συνηγορία είναι πλεονασμός. Σταχυολογώντας, σημειώνουμε πως εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού αλλά και στελέχη του οργανωμένου ποντιακού και κατ’ επέκταση ελληνικού χώρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης παράγοντες της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών πιστοποιούν τα ανιδιοτελή, ανθρωπιστικά, εθνικά κίνητρα και την πολυετή ποιοτική εθελοντική δουλειά της.

»Για το σημαντικό κοινωνικοπολιτικό της έργο στην ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, η Αναστασία Ντικ εκ μέρους της βαυαρικής κυβέρνησης τιμήθηκε από το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, Οικογένειας και Ένταξης το 2015.

»Η Αναστασία Ντικ χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την βαυαρική και ομοσπονδιακή πολιτική σκηνή, την Εβραϊκή Κοινότητα Βαυαρίας και άλλων σημαντικών πολλαπλασιαστών. Πρόκειται περί μακροχρόνιων αγώνων και συνεργασιών που ο οργανωμένος ποντιακός και ευρύτερα ελληνικός χώρος της ευρωπαϊκής διασποράς δεν πρέπει να χάσει. Όπως λέει και ο μεγάλος τραγικός και φιλόσοφος της αρχαιότητας Ευριπίδης “Λόγος γαρ τούργον ου νικά ποτέ”, τα λόγια δεν υπερνικούν ποτέ τις πράξεις.

»Το τουρκικό εθνικό αφήγημα, όπως γνωρίζουμε, έχει ενισχυθεί από τις λανθασμένες ενέργειες διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και εκπροσώπων τους. Μπροστά μας έχουμε νέες προκλήσεις, όπως τις πραγματικότητες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω της οποίας, η άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά, πράγμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με πολιτική στόχευση.

»Κατόπιν των άνω διευκρινίσεων, καλούμε την ψύχραιμη ανασκόπηση του συγκεκριμένου στιγμιότυπου και την αποσυμφόρηση των εντάσεων που δημιούργησε. Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας συνεχίζεται.

»Η ΟΣΕΠΕ ζητά οι σύλλογοι-μέλη της να φροντίσουν την άμεση απόσυρση κάθε παραπλανητικού δημοσιεύματος. Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας παρουσιάζει πολλαπλά μέτωπα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με αλληλοσεβασμό, ενότητα, σύνεση, διάλογο και συντονισμένες πολιτικές ενέργειες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» ανοίγει τις πόρτες της και προσκαλεί: Ελάτε να χορέψουμε!

13/09/2025 - 8:54μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με αγιασμό για τη νέα χρονιά θα αρχίσουν οι χοροί στην Ακρινή

10/09/2025 - 1:09μμ
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στις 13 Σεπτεμβρίου το «πρώτο κουδούνι» της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

9/09/2025 - 6:08μμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η χρονιά αρχίζει στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

9/09/2025 - 11:07πμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνας στην 89η ΔΕΘ (φωτ.: Δήμος Δυτικής Αχαΐας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Από τον Απιδεώνα στη ΔΕΘ: Ποντιακό χρώμα εκπροσωπώντας το Δήμο Δυτικής Αχαΐας

8/09/2025 - 7:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Κέρκυρα τον Ιανουάριο του 1923 (φωτ.: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Μικρασιατική Καταστροφή: Ο παππούς μου μέχρι το ΄84 που πέθανε, έβαζε αγγελία στον Ερυθρό Σταυρό για να ψάξει να βρει τον δίδυμο αδερφό του

6 λεπτά πριν
Απελπισμένοι Έλληνες προσπαθούν να διαφύγουν από την καταστροφή της Σμύρνης

ΠΟΕ για τη Μικρασιατική Καταστροφή: Άσβεστη η ιστορική μνήμη

40 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Η πόλη που μαρτύρησε»: Το συγκλονιστικό ποίημα του George Horton για την αγαπημένη του Σμύρνη

1 ώρα πριν
Η πυρκαγιά που κατέκαψε τη Σμύρνη και σφράγισε τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922

Ν. Δένδιας: Με στίχους του Γ. Σεφέρη η αναφορά στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Στο Παγγαίο θα πατήσουν τα σταφύλια με ποντιακό μουχαπέτ’

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

ΑΕΚ: Τιμούμε την Ιστορία μας… Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign