pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

Μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας – Τα βραβεία και οι έπαινοι

13/06/2025 - 11:15μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)

Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook / Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο με διαγωνιστικό χαρακτήρα φιλοξένησε η Πτολεμαΐδα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου. Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας, η οποία στοχεύει όχι μόνο στη διάσωση, αλλά και στην προώθηση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από τη δύναμη της θεατρικής έκφρασης.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως ένα στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συμμετείχαν η Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων, Αναργύρων «Οι Τσαγούσηδες», η Θεατρική Ομάδα «Εν Τέχνης», ο Σύλλογος Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», η θεατρική ομάδα νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου «Κρέμιτσα», ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άρδασσας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Δήμος Εορδαίας απένειμε ειδικές τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες προσωπικότητες του θεάτρου και του πολιτισμού με καταγωγή από την Εορδαία, για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά τους και συγκεκριμένα στους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Θέμη Μουμουλίδη και Κώστα Διαμαντίδη.

Την παρουσίαση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο ανέλαβαν δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες της ποντιακής παράδοσης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Τάκης Βαμβακίδης, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο παλμό και χρώμα στις εκδηλώσεις.

Τα βραβεία και οι έπαινοι

Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης απονεμήθηκε ομόφωνα στον ΠΣ Μεσόβουνου «Η Κρέμιτσα» για το Φώταξεν ο φέγγο μ’. 

Από την ίδια παράσταση διακρίθηκαν ο Αλέξης Ελευθεριάδης (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου), η Δέσποινα Μπαρουλάκη και η Αλίκη Θεοδωρίδου (εξ ημισείας το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου), και ο Παύλος Παραστατίδης (Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας).

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στη θεατρική ομάδα νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας για το Ας τρώει μεν η μοναχία. Από την ίδια παράσταση διακρίθηκαν οι Ηλίας Τσαγγαλίδης και Κωνσταντίνος Αβραμίδης (εξ ημισείας το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου).

Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Γιούλη Γεωργιάδου για το Σ’ αντιπαροχής τον καιρόν, του Συλλόγου Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

Το έργο Ανάσπαλτος Πατρίδα Ανέβζηγος Αροθυμία της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άρδασσας απέσπασε τα εξής βραβεία: Σκηνογραφίας (Σίμος Καρακασίδης), Ενδυματολογίας (Σίμος Καρακασίδης), Μουσικής Σύνθεσης (Γιώργος Πουλαντζακλής).

Το Βραβείο Φωτισμού απονεμήθηκε ομόφωνα στον Ηρακλή Χαλκίδη για το έργο του Νίκου Ασλανίδη Οι Μάρτυρες, από τη θεατρική ομάδα «Εν τέχνης» (Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων, Αναργύρων «Οι Τσαγούσηδες»).

Τον Έπαινο Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου απέσπασε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου για το έργο Τα προξενείας τη Γιωρίκα, τον Έπαινο Ερμηνείας η Σοφία Κακουλίδου (Ανάσπαλτος Πατρίδα Ανέβζηγος Αροθυμία), και τον Έπαινο Τραγουδιού/Ερμηνείας η Αντωνία Καραγιαννίδου (Οι Μάρτυρες).

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). «Με πίστη στην ποντιακή ψυχή και το θέατρο ως φορέα πολιτισμού και έκφρασης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε το θεσμό αυτό, καθιστώντας τον σταθερό σημείο αναφοράς κάθε χρόνο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Εορδαίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Τα «Σταυρετ’κα 2026» με Εσπερινό και περιφορά της Ιερής Εικόνας

14/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

14/09/2026 - 9:19πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» άνοιξαν τη νέα χορευτική χρονιά με ποντιακή μουσική και χορό

14/09/2026 - 8:52πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Πιερία και την Κατερίνη: Οι φωνές των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς σε 955 σελίδες

13/09/2026 - 11:03μμ
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

13/09/2026 - 6:00μμ
Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

13/09/2026 - 4:49μμ
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

12/09/2026 - 11:05μμ
Στη «Στέγη Κοριτσιού» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το 1961 (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΝΤΟΣ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Η «Στέγη» που άνοιγε στα κορίτσια το δρόμο προς τις σπουδές

12/09/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)

Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση το δύο εβδομάδων βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα

49 λεπτά πριν
Οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Θάνατος Μαζωνάκη: Απολογούνται οι δύο γιατροί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

1 ώρα πριν
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από drone, εικονίζει έντονη συννεφιά στην παραλία του Ναυπλίου. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη – Πού ενισχύονται τα φαινόμενα το βράδυ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Μελβούρνη: «Escape Room» με ελληνική μυθολογία και γλώσσα για παιδιά

10 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική σειρά (φωτ.: facebook / KurtlarVadisi.PLT)

Τουρκία: Προφυλακίσεις και ανακρίσεις για την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της χώρας – Στο επίκεντρο το «πραξικόπημα» του 2016

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV