pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

Μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας – Τα βραβεία και οι έπαινοι

13/06/2025 - 11:15μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)

Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook / Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο με διαγωνιστικό χαρακτήρα φιλοξένησε η Πτολεμαΐδα από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου. Πρόκειται για μια πολιτιστική πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας, η οποία στοχεύει όχι μόνο στη διάσωση, αλλά και στην προώθηση της ποντιακής διαλέκτου μέσα από τη δύναμη της θεατρικής έκφρασης.

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως ένα στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συμμετείχαν η Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων, Αναργύρων «Οι Τσαγούσηδες», η Θεατρική Ομάδα «Εν Τέχνης», ο Σύλλογος Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», η θεατρική ομάδα νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου «Κρέμιτσα», ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άρδασσας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο Δήμος Εορδαίας απένειμε ειδικές τιμητικές διακρίσεις σε εξέχουσες προσωπικότητες του θεάτρου και του πολιτισμού με καταγωγή από την Εορδαία, για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά τους και συγκεκριμένα στους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Θέμη Μουμουλίδη και Κώστα Διαμαντίδη.

Την παρουσίαση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο ανέλαβαν δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες της ποντιακής παράδοσης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Τάκης Βαμβακίδης, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο παλμό και χρώμα στις εκδηλώσεις.

Τα βραβεία και οι έπαινοι

Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης απονεμήθηκε ομόφωνα στον ΠΣ Μεσόβουνου «Η Κρέμιτσα» για το Φώταξεν ο φέγγο μ’. 

Από την ίδια παράσταση διακρίθηκαν ο Αλέξης Ελευθεριάδης (Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου), η Δέσποινα Μπαρουλάκη και η Αλίκη Θεοδωρίδου (εξ ημισείας το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου), και ο Παύλος Παραστατίδης (Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Μουσικής Επιμέλειας).

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στη θεατρική ομάδα νεολαίας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας για το Ας τρώει μεν η μοναχία. Από την ίδια παράσταση διακρίθηκαν οι Ηλίας Τσαγγαλίδης και Κωνσταντίνος Αβραμίδης (εξ ημισείας το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου).

Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Γιούλη Γεωργιάδου για το Σ’ αντιπαροχής τον καιρόν, του Συλλόγου Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

Το έργο Ανάσπαλτος Πατρίδα Ανέβζηγος Αροθυμία της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άρδασσας απέσπασε τα εξής βραβεία: Σκηνογραφίας (Σίμος Καρακασίδης), Ενδυματολογίας (Σίμος Καρακασίδης), Μουσικής Σύνθεσης (Γιώργος Πουλαντζακλής).

Το Βραβείο Φωτισμού απονεμήθηκε ομόφωνα στον Ηρακλή Χαλκίδη για το έργο του Νίκου Ασλανίδη Οι Μάρτυρες, από τη θεατρική ομάδα «Εν τέχνης» (Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτόνερων, Αναργύρων «Οι Τσαγούσηδες»).

Τον Έπαινο Εκμάθησης Ποντιακής Διαλέκτου απέσπασε ο Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου για το έργο Τα προξενείας τη Γιωρίκα, τον Έπαινο Ερμηνείας η Σοφία Κακουλίδου (Ανάσπαλτος Πατρίδα Ανέβζηγος Αροθυμία), και τον Έπαινο Τραγουδιού/Ερμηνείας η Αντωνία Καραγιαννίδου (Οι Μάρτυρες).

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). «Με πίστη στην ποντιακή ψυχή και το θέατρο ως φορέα πολιτισμού και έκφρασης, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε το θεσμό αυτό, καθιστώντας τον σταθερό σημείο αναφοράς κάθε χρόνο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Εορδαίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

28/07/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

28/07/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

11 λεπτά πριν
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

35 λεπτά πριν
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

59 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Δύο πυροσβέστες νεκροί – Μέτωπο 15 χλμ., εκκενώθηκαν έξι περιοχές

2 ώρες πριν
Φωτιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Μεγάλη φωτιά και στη νότια Λέσβο – Προληπτική εκκένωση στο Πλωμάρι

2 ώρες πριν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign