pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

Η γεωγραφία της Μικράς Ασίας διά χειρός Παντελή Κοντογιάννη, το 1921

14/06/2025 - 9:35πμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)

Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων προχωρούσε στην ίδρυση της Επιτροπείας Εθνικών Δημοσιευμάτων, στις αρχές του 20ού αιώνα, προκειμένου να επιμεληθεί εκδόσεις σχετικές με τη μελέτη και την έρευνα τόπων όπου κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο, μάλλον δεν είχε συλλάβει το μέγεθος της υπηρεσίας που θα προσέφερε σε βάθος χρόνου στο ελληνικό έθνος.

Η Επιτροπείαν Εθνικών Δημοσιευμάτων, την 1η Φεβρουαρίου του 1919, πριν ακόμα αρχίσει για τα καλά η πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας, ανέθεσε στον γγ της Παντελή Μ. Κοντογιάννη να συγγράψει βιβλίο για τη Γεωγραφία της Μικράς Ασίας.

Το 467 σελίδων έργο με τίτλο Γεωγραφία της Μικράς Ασίας – Φυσική σύστασις της χώρας, πολιτική γεωγραφία, φυσικός πλούτος δημοσιεύτηκε το 1921 και ανατυπώθηκε το 1995.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Γεωγραφία της Μικράς Ασίας – Φυσική σύστασις της χώρας, πολιτική γεωγραφία, φυσικός πλούτος» του Παντελή Μ. Κοντογιάννη που εκδόθηκε το 1921

Αναφερόμενος στο πόνημά του ο συγγραφέας υπογραμμίζει πως «δεν είναι πλήρες», ούτε και «αναμάρτητο». Στόχος του ήταν να ικανοποιήσει την αρχική δίψα όσων ήθελαν να γνωρίσουν την περιοχή. Ελπίδα του ήταν ότι «το βιβλίον θα δώση αφορμήν εις τους φιλοτίμους μάλιστα Μικρασιάτας να συμπληρώσουν και να εξακριβώσουν όσα γράφονται περί της ιδιαιτέρας πατρίδος των» κι αυτό αφενός για να μην υπολειπόμαστε εμείς οι Έλληνες από τους ξένους ερευνητές, αφέτερου για να μην αφήνουμε να διαιωνίζονται ανακριβείς πληροφορίες.

Από το έργο του Κοντογιάννη σταχυολογούμε αυτά που γράφει στις σελίδες 23-25, για κάποιους από τους ποταμούς και τους παραπόταμους στον Πόντο.

≈

Ο Άλυς (960 χλμ.) είναι ο μεγαλύτερος εκ των ποταμών της Μ. Ασίας. Οι Τούρκοι τον ονομάζουν Κιζίλ-Ιρμάκ, δηλαδή Ερυθρόν ποταμόν, καθ’ όσον τα ύδατά του είναι ερυθρωπά ή μάλλον έχουν χρώμα κίτρινον ζωηρόν, προερχόμενον από το χρώμα των γαιών, από τας οποίας τα δέχεται.

Ο Άλυς δεν είναι επίσημος μόνον εις την φυσικήν γεωγραφίαν της Μ. Ασίας. Είναι επίσημος ακόμη και διότι επί αιώνας εθεωρήθη και ως όριον πολιτικόν και ως όριον φυλετικόν.

Επί αιώνας εχώριζε την Δύσιν από την Ανατολήν. Μέχρι του Άλυος ετερματίζετο η επίδρασις και η περιοχή των ελληνικών φυλών, της ελληνικής τέχνης, πέραν δε αυτού ήρχιζεαν η των αραμαϊκών γλωσσών και της ασσυριακής τέχνης.

Ο ποταμός Άλυς είναι ο μακρύτερος που διασχίζει τη σημερινή Τουρκία. Εδώ βρισκόμαστε στο Φυσικό Πάρκο Βεζιρσουγιού στη Σαμψούντα (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Τας πηγάς του έχει ο μέγας ούτος ποταμός εις τα υψηλά όρη τα μεταξύ της Σεβαστείας και του Ερζερούμ, ακριβέστερον δε εις το Κιοσέ-δαγ, βορειοδυτικόν κλάδον του Αντιταύρου, πλησίον της Ζάρας. Απ’ εδώ ο ρους του φέρεται προς τα ΔΝΔ. Προς την διεύθυνσιν ταύτην φέρεται επί πολύ χωρίς να κάμνη αξίους λόγου ελιγμούς. Πλησίον δε της Καισαρείας και της αξιολόγου πεδιάδος του Ουργγιούπ στρέφεται προς τα ΒΔ και ολίγον περαιτέρω κατ’ ευθείαν προς Β, έπειτα δε προς τα ΒΑ μέχρι της θαλάσσης, όπου χύνεται διά δύο στομίων, όπου δε σχηματίζει και Δέλτα, ευρύχωρον, χθαμαλόν και ιλυώδες. Έχει λοιπόν ρουν καμπύλον ομοιάζοντα προς άροτρον συρόμενον από ίππον, ρέει κατά το πλείστον επί του κεντρικού οροπεδίου και διέρχεται διά τριών μικρασιατικών χωρών, της Καππαδοκίας, της Γαλατίας και της Παφλαγονίας.

Κατά τον ρουν του ο Άλυς δέχεται πολλούς παραποτάμους. Από τα δεξιά μεν δέχεται τον Χαν σου και τον Δελιτζέτσαϊ, από τα αριστερά δε πολλούς. Εκ τούτων αναφέρομεν τον Μέλανα (Καρά-σου) ΒΔ της Καισαρείας, της οποίας την πεδιάδα αρδεύει, τον Σαρμουσακλί (ποταμός σκορόδων), τον ποταμόν των Σαρμούσων, ο οποίος όμως χύνεται εις τον Μέλανα και είναι του ποταμού τούτου κυρίως παραπόταμος, τον Δεβρέκ-τσαϊ, τον αρδεύοντα την Τόσιαν, τον Γκιόκ-Ιρμάκ, ο οποίος κατερχόμενος εκ των δυτικών υπωρειών του Ολγάσσυος και ονομαζόμενος Καρά-σου, διαρρέει την πεδιάδα της Κασταμονής.

Ο Λύκαστος (Μερδ-Ιρμάκ) πηγάζει από το Καρά-δαγ και χύνεται πλησίον της Αμισού διατρέχων έκτασιν 60 χμ. του βιλαετίου Τραπεζούντος.

Ο Ίρις (Γιεζίλ-Ιρμάκ 400 χμ) είναι πολλού λόγου άξιος ποταμός. Είναι δε ποταμός κατ’ εξοχήν του Πόντου. Σχηματίζεται εκ της συμβολής του Τοζανλί-σού, του έχοντος τας πηγάς του εις το Κιοσέ-δαγ, και εκ του Τσικρίκ-σού, του πηγάζοντος εκ των προς Δ. κλάδων του Ακ-δαγ. Ο Ίρις διέρχεται διά της Τοκάτης, της Αμασείας και του Τσαρσαμπά, μεγεθύνεται από τα ύδατα του Λύκου (Κελκίτ-τσαϊ ή Γερμιλί), τον οποίον δέχεται από τα δεξιά ως και του Δελή-τσαϊ. Εις τον Εύξεινον εκβάλλει 25 χμ προς Α της Αμισού διά πενταστόμου Δέλτα, σχηματίζοντος έλη. Εδώ τα ύδατα του συχνά υπερκχειλίζουν και καταπλημμυρίζουν εις έκτασιν μεγάλην τας γειτονικάς πεδιάδας.

Ο Θερμώδων (Τέρμε-τσαϊ) είναι γνωστός μάλλον εκ του μύθου περί των Αμαζόνων (αι Αμαζόνες, ως γνωστόν, κατώκουν εις τας όχθας του ποταμού τούτου και εις την πόλιν Θεμίσκυραν) παρά εκ της φυσικής του σπουδαιότητος.

Θέα του Εύξεινου Πόντου από τη Θεμίσκυρα στην Τουρκία (φωτ.: Metuboy / commons.wikimedia.org)

Ο Πυξίτης των αρχαίων, σήμερον δε Δαφνοπόταμος καλούμενος (οι Τούρκοι τον ονομάζουν Ντετζιρμέν-δερεσί) εκβάλλει πλησίον της Τραπεζούντος.

Ο Ύσσος χύνεται πλησίον των Σουρμαίνων προς Δ. της Τραπεζούντος.

Ο Όφις (Όφ-σού) προς Δ της Τραπεζούντος, διατηρών μέχρι σήμερον το αρχαίον όνομα, έχει ενορίαν, η οποία κατοικείται από τους μωαμεθανούς Οφλήδες, περί των οποίων θα ομιλήσωμεν κατωτέρω.

Μετά τον Όφιν έρχονται πολλοί ποταμοί μικροί και τοπικής μόνον σημασίας. Είναι δε ούτοι ο Ρίζιος ή Ρίσσιος πλησίον του Ριζαίου ή Ριζούντος, ο Άσκουρος (Άσκορος), ο Αδιηνός (Ατίακος), ο Ζάγατις (Ατίνα-σού), πλησίον των Αθηνών ο Πυξίτης (Αμπού), διάφορος του προαναφερθέντος, ο Άρχαβις (Άρχαβα), ο Άψαρος, ο Άκαμψις, ο άλλως Βόας (Τζόροχ), μέχρι του ρου του οποίου έφθανεν ο Πόντος, ήρχιζεν δε η Κολχίς, ο Βαθύς (Τσουλχούμπα), όπου κείται το Βατούμ, το έσχατον όριον, μέχρι του οποίου προχωρεί ο ελληνισμός του Πόντου σήμερον, το έσχατον προς Α όριον του μικρασιατικού Ελληνισμού και η περιοχή, μέχρι της οποίας φθάνει η Μ. Ασία, περί της οποίας θα γίνη ενταύθα λόγος.

Παντελής Κοντογιάννης

• Πηγή: Παντελής Κοντογιάννης, Γεωγραφία της Μικράς Ασίας – Φυσική σύστασις της χώρας, πολιτική γεωγραφία, φυσικός πλούτος, εκδ. Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήναι: Τύποις Π. Α. Πετράκου (1921).
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ετήσιο μνημόσυνο για τον Κοτζά Αναστάς στη Νεοκαισάρεια Πιερίας (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτζά Αναστάς: Το μνημόσυνο που ξαναζωντάνεψε το έπος του αρχικαπετάνιου του Πόντου

9/12/2025 - 6:26μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου (φωτ.: facebook.com/profile.php?id=100064713371624/ Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας προσφέρει «Γεύσεις που μιλάνε πολίτικα»

9/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: facebook.com/estia1930ns)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαγικό το 5ο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της Μ.Φ.Η. «Οίκος Γαλήνης» στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

9/12/2025 - 3:30μμ
Δημήτρης Τομπουλίδης, Κούλα Ιορδανοπούλου και Ισαάκ Λαυρεντίδης στο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών το 1993 (φωτ.: ΕΠΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Δημήτρης Τομπούλιδης τιμάται με το βραβείο «Ισαάκ Λαυρεντίδη» – Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ενώνει γενιές

9/12/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από τη φετινή Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου 1919, στην Αθήνα (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

9η Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι στέλνουν μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την εξάλειψη του ειδεχθούς εγκλήματος

9/12/2025 - 10:05πμ
Μωμόγεροι εν δράσει, στα 7α «Διογένεια» (φωτ.: KosTV)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κως: Αντίστροφη μέτρηση για τα 8α «Διογένεια» του «Ξενιτέα» – Περισσότεροι από 170 χορευτές θα ενώσουν τα χέρια στην τελετή έναρξης

9/12/2025 - 9:07πμ
Ιερά κειμήλια από τον Πόντο μεταφέρθηκαν στη νέα Μονή στο Ροδοχώρι (φωτ.: Αρχείο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΠΟΝΤΟΣ

60 χρόνια «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στο Ροδοχώρι Νάουσας – Μεγάλη επετειακή εκδήλωση από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

8/12/2025 - 8:45μμ
Σύνθεση εικόνων από την εκδήλωση για την 9η Δεκεμβρίου στη Ρόδο (πηγή: facebook.com/
groups/Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Κύπριοι και Αρμένιοι στη Ρόδο έκαναν για ακόμα μία χρονιά το χρέος τους τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας

8/12/2025 - 6:27μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες», στην Αγλαντζιά. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Lina Feneridou Lfe)
ΠΟΝΤΟΣ

«Τάμα Ψυχής – Οδοιπορικό στις Ρίζες»: Η αυτοβιογραφία μιας Πόντιας από το Σοχούμι

8/12/2025 - 1:27μμ
Στον κόμβο του Φιλώτα, με... στολισμένα τρακτέρ και τανωμένο σορβά (φωτ.: Facebook / Στέγη Ποντίων Αμυνταίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου στο πλευρό των αγροτών, με τανωμένο σορβά

8/12/2025 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναπληρώτρια εισαγγελέας για τη νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις κατηγορίες εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ το 2020 (φωτ.: EPA/Jason Szenes)

Υπόθεση Έπστιν: Θα δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα από τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ

7 λεπτά πριν
Τρακτέρ και φορτηγά αγροτών και κτηνοτρόφων στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Οικονόμου)

Αγρότες: Λουκέτο και κλούβες της ΕΛΑΣ στο λιμάνι του Βόλου – Πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία

39 λεπτά πριν
Οι αδελφοί Λειχούδη μπροστά από το Ναό Θεοφανίων, κοντά στην Κόκκινη Πλατεία (πηγή: Ιστορική Ρωσική Βιβλιοθήκη)

Αδελφοί Λειχούδη: Οι Κεφαλονίτες μοναχοί που θεμελίωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στη Ρωσία

1 ώρα πριν
Ο Freddie Scappaticci φέρεται να ήταν ο διαβόητος «Stakeknife» (φωτ.: itv.com)

Stakeknife: Ο διπλός πράκτορας του IRA και της MI5 – Εξαφάνιζε προδότες και πληροφοριοδότες

2 ώρες πριν
Προϋπόθεση για την εφαρμογή του πορτοκαλί τιμολογίου θα είναι η ύπαρξη έξυπνου μετρητή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο στο ρεύμα – Ποιες ώρες θα συμφέρει περισσότερο

2 ώρες πριν
Αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας κατευθύνονται προς τον Βόλο για τον αποκλεισμό του λιμανιού (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Αποκλεισμός του λιμανιού του Βόλου από στεριά και θάλασσα – Κινητοποιήσεις στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign