pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

Ο δρόμος για την απόλυτη νοστιμιά είναι πιο εύκολος και σύντομος από ό,τι νομίζουμε

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)

(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μόλις τρία βασικά υλικά (τον καλό παστουρμά, το κασέρι και την ντομάτα) κλεισμένα ανάμεσα σε φύλλα κρούστας του εμπορίου, μπορούμε να φτιάξουμε σε χρόνο μηδέν την πίτα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της μικρασιατικής κουζίνας.

Είτε την πούμε παστουρμαδόπιτα, είτε πίτα Καισαρείας είτε παστουρμαλί, είτε την φτιάξουμε σε ταψί είτε σε ατομικά πιτάκια, η νοστιμιά της είναι θεϊκή!

Αυτό ισχύει φυσικά για όσους αγαπούν τον παστουρμά, γιατί υπάρχουν και οι φανατικοί εχθροί του, όχι τόσο για τη γεύση όσο για τη μυρωδιά που αφήνει στο σώμα. Και γι’ αυτούς όμως υπάρχει λύση, καθώς αν αφαιρέσουμε το τσιμένι, ο παστουρμάς χάνει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό αυτήν την ιδιότητα.

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας, παραδοσιακό
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
30 φέτες παστουρμά
30 φέτες κασέρι
3 ντομάτες σε ροδέλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε.
  2. Βάζουμε σε μια στρώση τις φέτες κασέρι, μετά τις φέτες του παστουρμά και μετά τις ντομάτες. Ενδιάμεσα μπορούμε να βάλουμε κάποια βουτυρωμένα φύλλα κρούστας και μετά εναλλάξ τη γέμιση.
  3. Στο τέλος προσθέτουμε άλλα 3 φύλλα κρούστας, που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει καλά.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35’.

• Πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis (έκδ. του Επιμελητηρίου Κιλκίς).
• Συνταγή & φωτογραφία: Στέλλα Σπανού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Ήττα στη Σκωτία για την Εθνική και το όνειρο σβήνει…

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Ναν σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Βιτόρια

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Salvatore di Nolfi)

ΟΗΕ: Σχέδιο 60 ημερών για τη Γάζα μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Στο επίκεντρο η διανομή βοήθειας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

«Παρακάθ’ 2025» από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

4 ώρες πριν
Ισραηλινοί πανηγυρίζουν για τη συμφωνία με τη Χαμάς (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Μεσανατολικό: Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ – Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου

5 ώρες πριν
Ο Σήφης Βαλυράκης το 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: «Είμαι πεπεισμένος πως ο θάνατος του πατέρα μου είναι εγκληματική ενέργεια» κατέθεσε ο γιος του

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign