Με μόλις τρία βασικά υλικά (τον καλό παστουρμά, το κασέρι και την ντομάτα) κλεισμένα ανάμεσα σε φύλλα κρούστας του εμπορίου, μπορούμε να φτιάξουμε σε χρόνο μηδέν την πίτα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της μικρασιατικής κουζίνας.
Είτε την πούμε παστουρμαδόπιτα, είτε πίτα Καισαρείας είτε παστουρμαλί, είτε την φτιάξουμε σε ταψί είτε σε ατομικά πιτάκια, η νοστιμιά της είναι θεϊκή!
Αυτό ισχύει φυσικά για όσους αγαπούν τον παστουρμά, γιατί υπάρχουν και οι φανατικοί εχθροί του, όχι τόσο για τη γεύση όσο για τη μυρωδιά που αφήνει στο σώμα. Και γι’ αυτούς όμως υπάρχει λύση, καθώς αν αφαιρέσουμε το τσιμένι, ο παστουρμάς χάνει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό αυτήν την ιδιότητα.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας, παραδοσιακό |
5 κουταλιές σούπας βούτυρο |
30 φέτες παστουρμά |
30 φέτες κασέρι |
3 ντομάτες σε ροδέλες |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, τα οποία επίσης βουτυρώνουμε.
- Βάζουμε σε μια στρώση τις φέτες κασέρι, μετά τις φέτες του παστουρμά και μετά τις ντομάτες. Ενδιάμεσα μπορούμε να βάλουμε κάποια βουτυρωμένα φύλλα κρούστας και μετά εναλλάξ τη γέμιση.
- Στο τέλος προσθέτουμε άλλα 3 φύλλα κρούστας, που προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει καλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35’.