pontosnews.gr
Πέμπτη, 31/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πολιτιστική κληρονομιά των ελληνικών κοινοτήτων στα Πριγκηπόννησα

Σήμερα η δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος του ΠΑΜΑΚ

29/05/2025 - 1:10μμ
Οικία εμπόρου Κοσμά Πανά. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Οικία εμπόρου Κοσμά Πανά. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ναοί, εκπαιδευτήρια, καταστήματα και κατοικίες που ανήκαν σε Ρωμιούς στην Πρίγκηπο, τη Χάλκη, την Πρώτη, την Αντιγόνη, αλλά και στα πέντε μικρότερα Πριγκηπόννησα στο στόμιο του κόλπου της Νικομήδειας, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, ξυπνούν μνήμες από τη ζωή και την έντονη δραστηριότητα των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή.

Το σημαντικό πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα ανέλαβε να καταγράψει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και η παρουσίασή του αναμένεται να γίνει το απόγευμα στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)» που εντάσσεται στο πλαίσιο μαθημάτων του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και διεξήχθη μέσα στο 2024.

«Βρεθήκαμε στα Πριγκηπόννησα για ένα διάστημα 10-15 ημερών και καταγράψαμε ό,τι έχει σχέση με την κοινωνική και οικονομική ζωή. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει γίνει ένα ψηφιακό εργαλείο για την προβολή αυτού του αποθέματος και την εικονική μεταφορά στο παλιό παραλιακό μέτωπο ενός εκ των νησιών, της Χάλκης, προκειμένου αυτό το υλικό να μπορεί να είναι σε χρήση από το ευρύτερο κοινό», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δρ Ελένη Γαβρά, καθηγήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, και η επιστημονικά υπεύθυνη για την έρευνα.

Στη σημερινή εκδήλωση οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη δημιουργική πρωτοβουλία και την καταλυτική συμβολή των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου παραμονής τους μέσω της αποτύπωσης του κληροδοτούμενου οικιστικού πολιτισμού.

Οικία Αφροδίτης Επαινετού. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Τα συγκεκριμένα νησιά αποτέλεσαν αντικείμενο αναφοράς ήδη από την Αρχαιότητα. Από τον Αριστοτέλη μνημονεύονται πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ. με τις ονομασίες Δημόνησοι και Χαλκηδόνιοι Νήσοι, που σχετίζονται άμεσα με τη πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή. Κατά τη Bυζαντινή περίοδο ήταν γνωστά για ως τόποι εξορίας και φυλακής.

Ωστόσο, από τα μέσα του 19ου αιώνα και έπειτα μετατράπηκαν σε προορισμούς θερινής ανάπαυσης, αναψυχής και ηρεμίας. Με τον σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό και τους επισκέπτες από την Ευρώπη, τα νησιά προσέφεραν έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής σε σύγκριση με την ίδια την Κωνσταντινούπολη, καθιστώντας τα έναν ελκυστικό τόπο διαμονής.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ξεκίνησε την έρευνα για το πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα γενικά των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας πριν από 15 χρόνια. «Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με την ευλογία και την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και με οικονομική υποστήριξη από τον αείμνηστο Άρχοντα Ορφανοτρόφο Νικόλαο Μάνο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ γιατί είχαν γίνει καταγραφές σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας και όχι μόνο στην Προποντίδα», εξηγεί η Ελένη Γαβρά.

Όπως επισημαίνει, στην πρώτη αποστολή συμμετείχε μια μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και ιστορικούς, οι οποίοι κατέγραψαν περίπου 12 οικισμούς. Η σημερινή ερευνητική ομάδα αποτελείται από τρία άτομα, τον ιστορικό ερευνητή Βασίλη Δημητριάδη ο οποίος συμμετείχε και στην αρχική ομάδα και τις υπ. διδακτόρισσες Άννα Χατσιοπούλου και Μαρία Πανακάκη.

Το ορφανοτροφείο. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Μονή Χριστού. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη για την έρευνα, το αντικείμενο έχει συγκινήσει και άλλους ακαδημαϊκούς συναδέλφους από το Τμήμα, μεταξύ των οποίων τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη, ο οποίος την βοήθησε στη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου και πλαισίωσε την ερευνητική ομάδα συμβουλευτικά, αλλά και τον αφυπηρετήσαντα καθηγητή τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας Νίκο Λιάζο, ο οποίος έκανε την έρευνα μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα τόσο των Ρωμιών όσο και των Τούρκων λογοτεχνών για το πώς είδαν τα Πριγκηπόννησα.

Αποσπάσματα αυτών θα αφηγηθούν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου, συνοδεία ζωντανής μουσικής, για να μεταφέρουν το κοινό σε μια άλλη εποχή.

Η δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος θα γίνει στις 6 το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Οι βασικοί μας προσκεκλημένοι είναι οι φοιτητές των μαθημάτων μας, προκειμένου να κατανοήσουν το είδος και την κατάσταση αυτού του αποθέματος και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε», κατέληξε η Ελένη Γαβρά.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ερευνητικών Επιχορηγήσεων ανά θεματική κατηγορία 2023.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ζιντζίντερε/Φλαβιανά. Στο βάθος το σχολικό κτήριο της Μονής Τιμίου Προδρόμου, 1959 (φωτ.: Από το βιβλίο του Εμμανουήλ Ι. Τσαλίκογλου, «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και Ελληνορθόδοξοι Κοινότητες της Περιφερείας Καισαρείας», Εκδόσεις Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 1976)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζιντζίντερε Καππαδοκίας: Στα Φλαβιανά των 3.500 Ελλήνων λειτουργούσαν μερικά από τα σημαντικότερα εκπαιδευτήρια της Μικράς Ασίας

30/07/2025 - 10:01πμ
Η είσοδος του λιμανιού της Αγίας Παρασκευής, πριν από το 1922. Διακρίνεται ένα μικρό μέρος της γειτονιάς Ταλιάνι, η οποία ήταν μια από τις καλύτερες του χωριού, με καπετανόσπιτα (πηγή: stonisi.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κάποτε στην Ερυθραία: Το ξακουστό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, της ελληνικής κωμόπολης

26/07/2025 - 4:03μμ
Σκαλοχώρι Λέσβου (φωτ.: facebook.com/Χρήστος Χατζηλίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σκαλοχώρι Λέσβου: Συγκινητικό αντάμωμα 102 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης

26/07/2025 - 10:38πμ
Ιστορικές φωτογραφίες και αντικείμενα προσφύγων στην περιοδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα». (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Οι πρόσφυγες» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου συνεχίζουν να αφηγούνται – Παράταση στην έκθεση

24/07/2025 - 6:16μμ
Άποψη από το λιμάνι της Σμύρνης, το διάστημα 1910-1915 (πηγή: levantineheritage.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χολέρα κι ευλογιά αποδεκάτισαν τη Σμύρνη, το 1913

22/07/2025 - 9:47πμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

21/07/2025 - 3:50μμ
Η φωτογραφία με τίτλο «Φάρασα. Αλωνισμός» ελήφθη από τον Άγγλο ιστορικό και αρχαιολόγο William Reginald Halliday, ο οποίος συνόδευε τον συνάδελφό του αρχαιολόγο και γλωσσολόγο Richard MacGillivray Dawkins, στη δεύτερη αποστολή που πραγματοποίησε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, μεταξύ 20-23 Ιουλίου 1911 (φωτ.: Δωρεά Τρύφωνα Τοπαλίδη στο Σύλλογο Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φάρασα: Το αλώνισμα στην πατρίδα του Αγίου Παϊσίου άρχιζε με το «Κύριε Ιησού Χριστέ»

20/07/2025 - 8:06μμ
(Πηγή: www.delfini1922.gr/Map_of_Smirni/interaction_new.html)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη πριν από το 1922 – Μια συγκλονιστική μακέτα στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης της Σκάλας Λουτρών

19/07/2025 - 9:41πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Πάμε μια βόλτα στη νέα ψηφιακή έκθεση «Μικρασιατικός Πολιτισμός και Κοσμοπολιτισμός»;

16/07/2025 - 7:00μμ
Το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» είχε ημερομηνία 12 Ιουλίου 1925
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

12 Ιουλίου 1925: Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή»

12/07/2025 - 2:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτ. αρχείου από επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση πυρκαγιάς (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Άγιο Όρος: Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε σε γκρεμό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Champions League: Δεν μπόρεσε την ανατροπή ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Τα μυστικά της Ρωσικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφική ξενάγηση στις κατακόμβες

5 ώρες πριν
Η παραλία Κοκάρη στην Κερασούντα. Καρτ ποστάλ από τη συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδη (φωτ.: αρχείο Στέργιου Θεοδωρίδη)

Τα «μπάνια του λαού» στον Ανατολικό Πόντο: Κολύμπι για όλους, «σέρφινγκ» για τους άνδρες

5 ώρες πριν
H 17χρονη Ελένη Καρακασίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Specialist στην κατηγορία Power Point (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παναγιώτης Ασλανίδης)

Ελένη Καρακασίδου: Η Ποντιοπούλα από την Καλαμαριά είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια της Microsoft Office Specialist στο PowerPoint

6 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: glomex)

Έξι τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ στη Συγγρού

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign